Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фигня.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
53.73 Кб
Скачать

1. Характеристика ринкової економіки. Поняття економіки торговельного підприємства.

Ри́нкова еконо́міка — вид організації економіки, за якого продукт, що виробляється, стає товаром, тобто виробляється з метою продажу на ринку. Довільна система, яка дає можливість покупцям вступати в контакт з продавцями називається ринком. Ринкова економіка дає можливість людям купувати те, чого вони хочуть, а також реалізовувати виготовлені ними товари. При цьому ціни визначаються рівнем попиту на товари та їхньою кількістю. Отже, механізм регулювання ринкової економіки — це спосіб її організації і забезпечення ефективного функціонування відповідно до вимог економічних законів, посередництвом якого реалізуються економічні інтереси суб'єктів ринку. Характерні риси: Приватна власність; Обмежена роль держави; Свобода вибору; Ціновий механізм; Маркетингова система управління виробництва; Гнучкість системи.

2. Ринок, види ринків, складові.

Ринок—це середовище, в якому відбуваються господарські процеси. розрізняють внутрішній товарний ринок і зовнішній. Внутрішній товарний ринок з'являється тоді, коли є товарне господарство. Його складовими є ринки: товарів, капіталу, фінансово-кредитний, валютний, трудових ресурсів, інформації, так званий тіньовий, а також ринкова інфраструктура. Залежно від того, що є предметом купівлі-продажу, розрізняють такі види ринків: 1) засобів виробництва або капіталу; 2) товарів народного споживання; 3) послуг; 4) робочої сили; 5) інтелектуальної власності; 6) інформації.

3. Торгівля в системі ринкових відносин.

Торгівля здійснює обіг товарів народного споживання. За своїм матеріальним змістом торгівлясамостійною галуззю народного господарства. представляє обмін одного виду праці – товарів на інший еквівалентний праці – гроші. В організаційному відношенні торгівля є

Вона є однією з могутніших галузей економіки будь-якої держави як за обсягом діяльності, так і за чисельністю зайнятого в ній персоналу, а підприємства цієї галузі є найбільш масовими. Торгівля, реалізуючи вироблену продукцію, звільняє виробників від цієї функції (або зводить її до мінімуму) і забезпечує процес просування товару від виробника до споживача. Торгівля є найважливішою сферою формування і стабілізації споживчого ринку, координуючою ланкою в системі міжгалузевих, регіональних та міжрегіональних зв’язків, дієвим механізмом задоволення соціальних потреб. На сучасному етапі розвитку держави передбачається функціонування торгівлі на основі наступних принципів:- організаційно-господарська незалежність;- відкритість (доступність торговельних послуг для всіх категорій споживачів, пріоритетне врахування їх інтересів, запобігання дискримінації покупців);- цивілізованість (високий рівень торговельного обслуговування);- самоокупність (повернення суб’єктами господарювання витрат у процесі торговельної діяльності, запобігання банкрутству і фінансової неплатоспроможності підприємств); - конкурентоспроможність суб’єктів господарювання; - урегульованість (відповідне реагування торговельної сфери на вплив координуючих і корегуючих зовнішніх факторів через систему правових, науково-технічних, інвестиційних, соціально-політичних та інших механізмів державного регулювання); - контрольованість – попередження і профілактика порушень та зловживань..Торгівля виконує наступні функції:1) доведення товарів до споживачів;2) продовження процесу виробництва у сфері товарного обігу (сортування, комплектування, пакування);3) зміна форм вартості з товарної на грошову;4) надання торгових послуг населенню в процесі реалізації товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]