Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фигня.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
53.73 Кб
Скачать

13. Економічна суть товарних запасів та товарообіговості, показники вимірювання.

Товарний запас – це маса товарів призначена для подальшого продажу. В процесі переміщення товарні запаси сфери обігу набувають різних форм: запаси готової продукції на складах підприємств-виробників → товари в дорозі від виробника до оптової ланки → товарні запаси на складах гуртової торгівлі та інших збутових посередників → товари в дорозі від гуртової до роздрібної ланки торгівлі → запаси підприємств роздрібної торгівлі (на складах та в торговельному залі).Товарооборотність характеризує швидкість обігу, або час обігу товарів, та виражається числом оборотів або кількістю днів. Показники вимірювання – 1) абсолютні: - натуральні (кг, т, одиниці); - вартісні (поточні або порівняльні ціни); 2) відносні: - період обертання у днях обороту(характеризує час для його повного оновлення); - швидкість обертання у разах обороту(характеризує скільки разів протягом певного періоду поновлюються ТЗ); - рівень ТЗ, у % до обороту. Оборотність ТЗ: - у днях (час обігу товарів): До = (ТЗ * Дн) / Т, або До = ТЗ / От, ТЗ – середні товарні запаси, От – одноденний товарообіг, Дн – кількість днів у періоді. - у разах (кількість оборотів): Ко = Т / ТЗ, або Ко = Дн / До. Середні ТЗ розраховуються за середньою арифметичною або середньою хронологічною.

15. Необхідність, мета, завдання, методи ті методика планування товарних запасів

Мета планування товарних запасів - це встановлення такого запасу товарів в днях, який забезпечує безперебійний продаж широкого асортименту товарів при мінімальних витратах. Планування товарних запасів передбачає встановлення двох рівнів товарних запасів: мінімального, нижче якого обсяг запасів опускатися не повинен, і максимального, перевищення якого загрожує уповільненням товарообігу. Для планування товарних запасів необхідно розробити загальні і потоварні нормативи. Для потоварних нормативів зазвичай використовується техніко-економічний метод розрахунку, при якому норматив розраховується підсумовуванням запасів товарів на середньодобову реалізацію, запасу товарів представницького асортиментного набору, запасу товарів на час здійснення приймання товарів і їх підготовки до продажу, запасу поточного поповнення та страхового (гарантійного) запасу. Економіко-статистичних метод оснований на аналізі звітних даних про фактичні товарні запаси поточного збереження на кінець року за ряд присутніх років. Розрахунок товарних запасів цим методом проводиться наступним чином: будується динамічний ряд, який характеризує товарні запаси поточного збереження за аналізовані роки, та розраховується темп росту запасів на запланований рік. Н = ВПП + РЗ +1 / 2 ЗТП + ГЗ, де

Н - це норма товарного запасу, виражена в днях; ВПП - виражене в днях час на приймання товарів і підготовку їх до продажу; РЗ - виражений в днях робочий запас товарів; ЗТП - виражений в днях запас поточного поповнення; ГЗ - гарантійний запас, також виражений в днях.

16. Значення, мета та завдання формування товарного забезпечення обороту.

Товарне забезпечення обороту – це підпорядкована діяльність із закупівлі та доставки на підприємство товарних ресурсів необхідного обсягу, асортименту та якості. Головною метою є створення умов для реалізації, виконання розроблених планів товарообігу та прибутку. Завдання: - забезпечення стабільного та ритмічного надходження  товарів на торговельне підприємство; - забезпечення конкурентних переваг торговельного підприємства щодо асортименту, якості та цін товарної продукції; - мінімізація сукупних витрат на формування, транспортування, зберігання товарних ресурсів; зменшення періоду реалізації товарних ресурсів, орієнтація на проведення закупівлі товарів з високою швидкістю реалізації для прискорення обертання грошових коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]