Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФЕМП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

Тема 1.5.Моделювання як економічне явищі і процеси у факторному економічному аналізі. Лекція 4.Моделювання факторних систем виробничо – фінансової діяльності.

1.Моделювання економічних явищ і процесів, як інструмент реалізації цілей факторного економічного аналізу.

2.Детерміноване моделювання, його зміст, завдання та аналітичні можливості.

3.Стохастичне моделювання і особливості його використання в наукових дослідженнях.

Література:

  1. Бутко А.Д. Т.Е.А.с.67-90

  2. Басовський Л.Е. Т.А.А.- М.ИНФРА -2001

  3. Івахненко В.М. Курс економічного аналізу.

  4. Мних Є.В. Економічний аналіз діяльності підприємств 2008р.

  5. Осмоловський В.В. Теорія аналізу господарської діяльності.

  6. О.К.- 1 Бутко А.Д. Кислиця т.№5

  7. О.К.-2 Мних Є.В.,Бутко А.Д. с.22-25

  8. (3)Інтернет – ресурси Гільдія інвестиційних та фінансових аналітиків www.gifa.ru

  9. (8)Багатомовний пошуковий каталог www.mafica.ru

Мета лекції:

Опанування теоретичних знань і навичок щодо моделювання економічних явищ і господарських процесів у факторному економічному аналізі

1.5.2.

1.Моделювання економічних явищ і процесів, як інструмент реалізації цілей факторного економічного аналізу

Об’єктом моделювання є економіка окремих господарських одиниць, їх виробничо – фінансова діяльність. економічні явища і господарські процеси та взаємозв’язки. які в них відбуваються. Ринкова економіка передбачає ефективне ведення фінансово – господарської діяльності підприємств усіх форм власності, що обумовлює нові задачі перед економічною наукою. Основним призначенням економіки являється забезпечення суспільства предметами споживання та послугами, котрі створюють умови для діяльності людини. У зв’язку з цим є необхідність розглядати, досліджувати та моделювати соціальну і економічну системи.

У наш час управління любим суб’єктом підприємницької діяльності здійснюється завдяки підготовці, формуванню і прийняттю рішень. Для прийняття рішення необхідна де - яка інформація про стан підприємства в умовах його роботи. При відсутності інформації виникає невизначеність і ризик в прийнятті рішень. Невизначеність може бути знята завдяки пошуку нових підходів і шляхів під­ви­щення якості економічної роботи та вибір з багатьох економічних рішень найбільш оптимальних щодо ефективного використання знаряддя праці, предметів праці та праці. Рішення формуються і приймаються людиною - суб’єктом управління

Тому в сучасних умовах успішне управління виробничо-фінансової діяльності підприємств повинно відбуватися на підставі рішень, в основу яких доцільно покладати результати теоретичних експериментів не над реальними об’єктами, а над моделями, які являються інструментом пізнання сучасного стану а також проектування його стану на ближню чи далеку

1.5.3

перспективу. Такий підхід дозволяє з мінімальними витратами і помилками застосовувати в теоретичних дослідженнях економічної роботи підприємств методи і моделі економічних явищ та господарських процесів. Здобуті нові знання про об’єкт дослідження, використовується для пояснення зміни його параметрів, їх обґрунтування та сприянню ефективному використанню матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Виходячи з цього модель –теоретичний (ідеальний) об’єкт, який подібний реальному об’єкту що відображає реальні взаємозв’язки показників в одній математичній моделі і замінює його в процесі дослідження. Метод моделювання представляє собою створення і дослідження математичних моделі на підставі попереднього вивчення об’єкту, виділення суттєвих аспектів щодо об’єкту, перевірка моделі на адекватність реальному об’єкту. Знаходження і вимірювання по математичній моделі, взаємозв’язків між результативним показником і чинниками, які обумовлюють його поведінку являються складовою процесу математичного моделювання. Результати дослідження по моделі надають нові знання про діяльність підприємства і в процесі прийняття рішень переносяться на реальний об’єкт. Таким чином: модель – зразок, міра, норма і походить від лат. слова „modulus”.

Під моделлю розуміють матеріальний чи ідеальний умовний образ (еквівалент) реального об’єкта (фізичного об’єкту, економічні явища, господарські процеси), відтвореного в матеріальній чи ідеальній формі, що відоб­ражає суттєві характеристики модельованого об’єкта й заміщує його під час дослідження, аналізу, прогнозування і управління.

В процесі дослідження на підставі аналітичних методів і моделей проводяться різноманітні дослідження. Модель об’єкта дослідження наповнюється реальними емпіричними даними, а результати за певний період, отримані по

1.5.4

математичній моделі дозволяють надати оцінку стану виробничо – фінансовій діяльності підприємства за конкретний звітний період, а також спроектувати його на майбутній короткостроковий чи довгостроковий термін .

Метод моделювання є інструментом пізнання і ефективним методом дослідження об’єкту і застосовується для створення і використання моделей. Він як прийом, (спосіб) теоретичного пізнання ґрунтується на принципі аналогії (подібності), тобто можливостях вивчення реального об’єкта не безпосередньо, а шляхом дослідження подібного йому й більш доступного цьому дослідженню об’єкта його моделі. Моделювання, як універсальний метод наукового пізнання дає можливість отримати всебічну інформацію не тільки про виробничо –фінансовий стан підприємства за конкретний період чи дату, але й визначити і осмислити його на майбутній період, а також розв’язати економічні проблеми, що стосуються аналізу і аудиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]