Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
флорист.doc
Скачиваний:
134
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

8. Правила зрізки квіткових рослин. Техніка зрізки. Фази розвитку квітки та її значення на подовження життя зрізаних квітів.

Зрізати квіткові рослини необхідно вранці або увечері, коли у рослин найвищий тургорний тиск (к-ть води в тканинах). У похмуру, прохолодну погоду квіти можна зрізати протягом дня.

Для зрізу квіткових рослин необхідно використовувати тільки спеціальний інструмент - ніж, секатор, ножиці флориста. Інструмент повинен бути обов'язково гострим і продезинфікованим.

Не можна зрізати квіткові рослини тупим, брудним інструментом, оскільки це приводить до закупорки провідних судин. Погано заточений ніж здавлює транспортні тканини, і залишки зруйнованих кліток перекривають шляхи постачання води.

З тієї ж причини не допускається та, що зрізає квіткових рослин випадковими предметами або не пристосованими для цієї мети інструментами (звичайними ножицями, шматком скла і т. д.).

До природного життєвого процесу кожної квітки відноситься утворення бутона, розкриття квітки і цвітіння. Тривалість цвітіння індивідуальна для кожної рослини. Але купувати і зоілати квіткові рослини потрібно в певній стадії (фазі) розвитку.

Є ті, що швидко розкриваються (нарцис, тюльпан, лілія) і довго квітучі (антуриум, орхідея, хризантема, кали. і т. д.) рослини. Процес в'янення можна тільки уповільнити, але не запобігти.

Є квіти, які зрізають в бутонах, вони розпускаються в зрізаному вигляді (лілія, ірис, троянда, гвоздика, тюльпан).

Є такі, які можна збирати тільки в доспілому вигляді, що розпустився (гербера, хризантема, орхідея). Квіти з складними суцвіттами (фрезия, ліатрис, гладіолус) зрізають тоді, коли розпустилися нижні квітки. Нарциси і тюльпани зрізають у стадії забарвленого бутона.

Квіткові рослини після зрізки вимагають спеціального догляду з метою збереження їх в товарному вигляді довгий час:

  1. видалення нижнього листя;

  2. підрізування стебла;

  3. приміщення квітів у воду і методи дезинфекції;

  4. консервація;

  5. зберігання;

  1. Видалення нижнього листя - нижню частину стебла (приблизно 1/3), яка, як правило, знаходиться у воді, потрібно очистити від листя, оскільки в процесі їх розкладання з'являються з'єднання, що погано розчинні у воді і викликають загнивання. Частини рослин у воді створюють живильне середовище для мікроорганізмів, які згубно впливають на тривалість життя і збереження квіткових рослин.

  2. Підрізування стебла - зрізи стеблах слід часто відновлювати і робити їх по можливості під кутом, щоб збільшити поглинювальну здатність. Перш ніж поставити квіти у воду, необхідно зробити свіжий зріз стебла по можливості під водою, гострим ножем.

  3. Приміщення квітів у воду і дезінфекція - після оновлення зрізу квітучі рослини необхідно помістити у воду.

При першій постановці у воду квіти вбирають найбільшу кількість води, тому в цю воду не слід додавати консерванти.

Наступного дня воду необхідно змінити і дезінфікувати. Для цього найчастіше використовують хлорний розчин, що не допускає розкладання тих частин рослин, які знаходяться у воді. В процесі щоденного догляду за квітами необхідно мити вазу і стебла квітучих рослин.

Вода для квітучих рослин не повинна бути холодною - це прискорює процес в'янення, оскільки відбувається повільне вбирання води і швидке випаровування. Можна полегшити вбирання води квітами, встановлюючи їх в м'яку теплу воду або воду кімнатної 1 (20 - 25), оскільки таку воду стебло вбирає швидше.

4. Консервація - консервуючі речовини містять дезинфікуючі речовини, цукор і сіль.

Дезінфікуючі речовини перешкоджають розмноженню мікроорганізмів і гнильних процесів. До них відносяться: нітрат срібла, різні кислоти, спирт, мідний купорос, саліцилова кислота, кальмоперин.

Цукор - поставляє живильні речовини. Але необхідно пам'ятати, що при додаванні у воду цукру вміст у воді органічних речовин підвищується, унаслідок чого бактерії, що знаходяться у воді, і гриби починають активно розмножуватися.

Солі - сприяють вбиранню води. Найчастіше використовують солі калія і харчову сіль. Солі сприяють консервації рослин тільки в м'якій воді, тому доцільно пом'якшувати воду кип'ячіням.

Для консервації можна придбати вже готові консерванти, вони випускаються у вигляді порошку, гранул, пігулок і у вигляді розчинів використовувати консерванти слід згідно вказівкам в інструкції по застосуванню.

5. Зберігання - із-за уповільнення процесів дихання і випаровування вологи рослини, призначені для зберігання, доцільно поміщати в холодильники, прохолодні приміщення, де t0 4-7 С.

Винятки становлять тропічні рослини, які зберігають при кімнатній температурі.

Квіти зберігають у високих ємностях з водою. Не можна зберігати квіти разом з овочами і фруктами, оскільки вони виділяють етилен, який підсилює в'янення квітів. Приміщення, в яких зберігають квіти, необхідно провітрювати, уникаючи протягів.