Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
флорист.doc
Скачиваний:
134
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

2. Характеристика технік складання букетів: радіальна, паралельна, техніка спірального букету.

Головне в паралельній техніці - лінії стебел в букеті не повинні перетинатися.

Основою паралельного букета, як правило, служить зв'язка частин рослини прямої форми. Для зручності їх зв'язують в пучок, а потім до них приєднують інші елементи. Згодом тимчасову зв'язку замінюють на декоративну стрічку, шнур або тесьму.

Такий букет повинен мати не менше двох зв'язок, розташованих на максимальній відстані один від одного і від кінців букета. Часто в декоративних цілях робиться декілька зв'язок, в цьому випадку їх розташування повинне бути красивим і ритмічним. Правильно виконаний паралельний букет може стояти вертикально без підтримки.

Паралельні букети можна складати з рослин однакової висоту або поєднувати види, створюючі декілька ярусів. У багатоярусний букет, як правило, входять високорослі, середньовисокі і низькорослі рослини.

Радіальна або техніка спірального букета використовується тільки при складанні симетричних букетів кругового огляду. Складаються такі букети тільки шляхом зв'язки. Для цього підібраний, оброблений і насичений квітковий матеріал встановлюють таким чином -перший квітковий елемент встановлюють вертикально і утримують вказівним, середнім і великим пальцями лівої руки. Правою рукою, ритмічно, встановлюють всі подальші елементи навколо вертикального по спіралі, поволі збільшуючи кут нахилу. Всі стебла квітковихрослин при цьому повинні перетинатися тільки в одному місці - місці зв'язки. Аранжувальну зелень в букет вводять в процесі складання в такому ж ритмі, як і квіткові рослини. Після закінчення збірки в місці перехрещення квіткових рослин накладається зв'язка.

3. Технологія виготовлення букетів каскадної та напівсферичної форми.

Букети каскадної і півсферичної форми завжди кругового огляду. Вони можуть складатися двома способами - шляхом зв'язки і на основі портбукетниці.

Півсферичний букет виглядає дуже стильний - цей букет завжди симетричний і кругового огляду. Його розмір і колірна гамма залежить від призначення букета. Такі букети створюють з різноманітних квіткових рослин округлої форми на прямих стеблах - троянд, гвоздик, ромашок, гербер, тюльпанів, нарцисів, хризантеми і так далі. Всі стебла в букеті однакової довжини. Техніка збірки - радіальна (по спіралі). Підібрані квіткові рослини піддаються обробці і насичуються водою не менше 4-6 годин.

Техніка збірки по спіралі полягає в наступному: перший елемент встановлюють вертикально, під кутом 900, і утримують його вказівним, середнім і великим пальцями лівої руки. Все подальші квіткові рослини правою рукою розміщують навколо центрального під кутом нахилу 50-100-150-450-750 градусів по спіралі. Аранжіровочную зелень встановлюють в такому ж ритмі одночасно з квітковими рослинами, заповнюючи простір і створюючи об'єм. Всі стебла квіткових рослин в букеті повинні перетинатися тільки в одному місці - місці зв'язки. Після зв'язки стебла рослин підрізають на одному рівні.

При складанні букета півсферичної форми на основі портбукетниці, використовують фіксацію квіткових рослин у флористичній губці. Для цього поміщена в портбукетницу флористична губка насичується водою і в неї, у вертикальному положенні під кутом 900 встановлюється перший квітковий елемент. Все подальші квіткові елементи, такої ж довжини, під кутомнахилу (50-100-150-450-750-900) встановлюються навколо центрального по кругу. Аранжувальна зелень об'ємних, перистих форм може в даному випадку встановлюватися одночасно з квітами, або після їх установки. Широколистний стафаж встановлюють в нижній частині букета, створюючи манжетку і завершуючи роботу над букетом.

Букет каскадної форми виготовляється з квіткових рослин різноманітних форм. Це і квіти на прямих стеблах, і квіти довгих ампельных форм і матеріал в'юнких форм. Асортимент^ квіткових рослин різноманітний: троянди, лілії, орхідеї, еустоми, антуриум, кали, фрезии, альстермерии, хризантеми і так далі на соковитій зелені ачлгарагуса, нефролепіс, монстери, плюща, аспідістри і так далі.

Букет у вигляді розкішного водопаду( або перевернутої краплі завжди кругового огляду і може складатися шляхом зв'язки, або на портбукеті. Техніка складання букета каскадної форми полягає в наступному - частина квіткового матеріалу і стаффажа рослини на коротких прямих стеблах) розташовується у верхній частині букета у вигляді півсфери, частина рослин звішується вниз}утворюючи плавну діагональну лінію.

Пропорціювання елементів в такому букеті наступне: ампельная лінія в 2-2.5 рази довша, чим вертикальна лінія букета.

Для ампельной лінії використовують квітковий матеріал в'юнких, звисающихся форм, а також довгі гнучкі втечі плюща, аспарагуса, нефролепіса.