Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
флорист.doc
Скачиваний:
134
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

4. Технологія виготовлення букетів ступінчатої та лінійно - витягнутої (фронтальної) форми.

Фронтальні букети складають з урахуванням розміщення на певному фоні. Вони призначені для розгляду з одного боку. При складанні фронтальних букетів враховують той факт, що їх триматимуть на напівзігнутій руці, ставитимуть у вазу на якомусь фоні, або просто класти (траурні букети).

Такі букети мають подовжену форму, вісь симетрії зрушена, і букет з одного боку виходить об'ємніший, ніж з іншою.

Основне стебло розташовують в букеті так, щоб вісь симетрії була зрушена, а реніту квіток поміщають перед ним так, щоб була видна кожна квітка. Нижню частину букета роблять ширшою - у вигляді трикутника.

Букет складається шляхом зв'язки. Для складання букета линійно – витягнутої (фронтальною) форми підбирають квітковий матеріал лінійних форм, або квіти на прямих стеблах (гладіолуси, дельфиниуми, эремуруси, троянди, лілії, іриси, і т. д). Крупніші квіти розташовують в центрі букету.

Аранжувальна зелень служить для створення фону і об'єму. Для фону використовують лінійний, перистий стаффаж, листя пальм, широколистим стафажем візуально врівноважують букету.

Букет ступінчастої форми складається з трьох частин (ярусів) - вершини, центру і базису. Верхня частина букета (вершина) - сама полегшена частина і може складатися з одного, або декількох (середнього розміру) бутонів або напіврозкритих квітів. Як вершина можна використовувати також яку-небудь трав'янисту рослину (декоративний бамбук, втеча циперуса і т. д). У центральній частині букета розташовують невелику кількість квіток з мінімальним стаффажем.

Найяскравіші, крупніші квіти і аранжувальну зелень об'ємних, перистих і широколистих форм розташовують в нижній частині букета під кутом нахилу, формуючи базис букета. По завершенню збірки букета накладають зв'язку. Букет ступінчастої форми може бути одностороннім або кругового огляду, симетричним або ассиметричным.

5. Технологія виготовлення букетів на портбукет ниці.

Деякі форми букетів - півсферичні, каскадні технічно простіше складати на основі спеціальних утримувачів - портбукетницах.

У ємність (портбукетницу) поміщають флористчну губку, яку перед початком роботи насичують водою для життєзабезпечення рослин. Ретельно підібраний, насичений водою і оброблений квітковий матеріал стафаж кріплять, в потрібному положенні на власних стеблах, або на стеблах з дроту, у флористичній губці. Товщі частини рослин довгі втечі зміцнюються дротом, пронизують флористчну губку, наскрізь по напряму вгору, чим забезпечують стійке положення нахилених до низу рослин. Спочатку встановлюють основні рослини, потім додаткові і завершують роботу установкою аранжувальної зелені, що створює об'єм букета. Підбиття букета можна виконати за допомогою широколистого або перистого стафажу, розмістивши його в нижній частині букета по всьому колу. У букеті для нареченої підбиття може бути з атласу, фатину, мережива.

Букети створені на портбукете зберігаються більш тривалий час, вони легкі в технічному виконанні і зручніші у використанні, чим в'язані букети.