Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word 97 - 2003.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
147.46 Кб
Скачать

27 Що таке стратегічне планування ….

Стратегічне планування – це процес формування стратегії із роз’ясненням ролі кожного члена підприємства

Переваги: 1) зв'язок поточних рішень з майбутніми рез-тами, прогнозування їхніх наслідків; 2) орієнтація на пошук альтернативних варіантів досягнення цілей; 3) визначення можливостей і загроз, сильних та слабких сторін діяльності підприємства, врахування їх при встановленні цілей і формул-ні стратегій для забезпечення впливу на ці аспекти вже сьогодні; 4) підготовка майбутнього і до майбутнього; 5) розподіл відповідальності між поточною та майбутньою д-ністю.

Недоліки: 1) відсутність необхідної інф-ії для прийняття стратегічних рішень та розробки стратегічних планів; як наслідок, спостерігається низ-ий рівень обґрунтованості планових док-тів; 2) відсутність альтернативних планів; 3) недостатнє використання науково-методичного арсеналу планування; 4) слабо розвинена система поточного аналізу, контролю та коригування стратегічних планів; 5) догматична гіперболізація значення цифрових показників; 6) недосконала система стимулювання працівників, які беруть участь у розробці та виконанні стратегічних заходів; 7) недостатній рівень організаційного, соц.-псих-ного та фін-ого забезпечення стратегічного планування.

31.Дайте характеристику стратегії розвитку організації.

СТРАТЕГІЯ- поняття «стратегія» історично закріпилося у військовому лексиконі, де побутує в дослівному значенні «мистецтво генерала».У МЕНЕДЖМЕНТІ ДЕКІЛЬКА ВИЗНАЧЕНЬ СТРАТЕГІЇ: (можливості інновацій),(система контролю),(комплексний план для здійснення місії організації і досягнення її цілей). КОРПОРАТИВНА СТРАТЕГІЯ 1) стратегія росту (концентрованого росту, інтегрованого росту, стратегія диверсифікації); 2) стратегія обмеженого росту (стабільності);3)стратегія цілеспрямованого росту (оборони);4) комбінована стратегія ;ВИРОБНИЧА СТРАТЕГІЯ 1) стратегія керівництва загальними витратами (лідерство в мінімізації витрат);2)диференціальна стратегія (спеціалізація у виробництві продукції або вибір та фіксація певного сегменту ринку).ФУНКЦІОНАЛЬНА СТРАТЕГІЯ 1)фінансова стратегія;2)маркетингова стратегія.

33. Дайте визначення управлінських рішень та оцінку ефективності управ. Рішень

УПРАВЛІНСЬКЕ РІШЕННЯ-сукупний результат творчого процесу та дій колективу для вирішення конкретної ситуації,що виникла у зв’язку з формуванням організації. ОЦІНКА:Наукова обґрунтованість рішення повинно виходити з конкретних потреб системи,сприяти її прогресу і не мати негативних наслідків. Не суперечність(дає змогу підтримувати узгодженість між встановленими завданнями і методами їх реалізації,між цілями та ресурсами). Результативність(кінцевий результат повинен відповідати поставленій меті).Чіткість (рішення повинно бути змістовним і мати точне формулювання). Економічність(витрати на розробку рішення не є більшими ніж ефект від його реалізації).Стабільність (рішення не повинно потребувати постійного корегування).

32.Вплив, його значення та форми.

ВПЛИВ-цілеспрямована дія,на будь-кого,або пояснення будь-чиєї поведінки.ЗНАЧЕННЯ-4)переконання одноразовий процес, який необхідно кожен раз починати знову.2)Уміння впливати на підлеглих, це мистецтво яке притаманне не кожній людині.1)Влада здатність впливати. 3) Переконання як форма впливу є ефективною передбаченою позицією. ФОРМИ-1) через страх;2)через винагороду;3)через традиції;4)через харизму;5)через переконання,6)через розумну віру в знання та компетентність керівника, 7)через участь.