Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9_13_ІсторіяЕконом.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
353.28 Кб
Скачать

3. Розвиток української економічної думки на межі хх–ххі ст.

Розвиток економічної думки в Україні пояснюється необхідністю переходу економіки країни на основи ринку. Цей процес складний, він вимагає відмовитись від тих стереотипів, які залишились у спадщину від тоталітарної системи.

Важливою стороною економічних досліджень сучасного періоду стали проблеми зміни господарського механізму економічної системи (Т. Ковальчук, Л. Каніщенко, І. Лукінов, А. Агафонов, Г. Климко, В. Нестеренко та ін.) та відносини власності (В. Черняк, Ю. Пахомов, А. Покритан та багато ін.). Це був період, коли відбувалось переосмислення сучасної економічної науки.

У 80–90-х роках ХХ ст. проблемами ринкового реформування займалися Анатолій Гальчинський, Валерій Гейць, Віктор Пинзеник – фахівці з теорії макроекономічного регулювання та фіскальної економічної політики. Михайло Савлук, Анатолій Морозов – розвивали теорію грошей, грошового обігу і кредиту, Антон Філіпенко займався проблемами міжнародної економіки, та багато інших.

Зусиллями провідних науковців ЛКорнійчука, ВБазилевича, СЗлупка, СМочерного, ПЛеоненка, НТатаренко, МДовбенка, ІМешка та інших відбувся перехід від негативно критичного, заідеологізованого до об’єктивного дослідження історії економічної думки.

Особливість сучасного періоду розвитку української економічної думки полягає в тому, що вона все ще не подолала глибокої кризи та властивого їй консерватизму. Сьогодні українські вчені лише намагаються адекватно відображати у своїх дослідженнях реальні процеси, розробляють моделі економічного розвитку країни.

Питання до теми

1. Які економічні причини обумовили розпад СРСР?

2. Які найважливіші зміни відбулися у суспільстві та господарстві України після проголошення незалежності?

3. Чим була обумовлена структурна криза в українській економіці в першій половині 1990-х років?

4. Якими є причини світової фінансової кризи, що розпочалася у другій половині 2007 р. на американському ринку іпотечного кредитування і як вона вплинула на економіку України?

5. Які основні риси розвитку української економічної думки на початку ХХІ ст.?