Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема Банкрутство.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Тема 16. Банкрутство та ліквідація підприємства

1. Шляхи припинення діяльності підприємства

2. Сутність банкрутства та фактори, що його викликають

3. Процедура порушення справи про банкрутство

1. Шляхи припинення діяльності підприємства

Юридична особа припиняє свою діяльність в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам-правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади.

Злиття передбачає об'єднання двох (А, Б) і більше юридичних осіб в нову юридичну особу (В), яка виникає в результаті їх злиття:

А + Б = В.

Приєднання передбачає приєднання діяльності юридичної особи (А), що припиняє свою існування, до складу іншої юридичної особи (Б), шо продовжує свою діяльність (Б): А + Б = Б.

Події передбачає розподіл юридичної особи (А) на дві (Б, В) і більше нових юридичних осіб з припиненням існування реорганізованої юридичної особи (А):

А = Б + В.

Перетворення (реорганізація) передбачає припинення діяльності юридичної особи (А) і утворення на її базі нової юридичної особи (Б): А = Б.

Юридична особа є такою, що припинила свою діяльність, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

У випадку рішення засновників (учасників) юридичної особи про припинення її діяльності державному реєстратору подаються такі документи:

  • нотаріально посвідчену копію рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу щодо припинення діяльності юридичної особи;

  • документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення діяльності юридичної особи у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Спеціалізований друкований засіб масової інформації – видання спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації, в якому відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" публікуються відомості з Єдиного державного реєстру. В окремих випадках додатково подається документ, який підтверджує одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи.

У разі припинення діяльності юридичної особи шляхом злиття або приєднання рішення щодо припинення юридичної особи підписується уповноваженими особами юридичної особи або юридичних осіб, що припиняються, та юридичної особи - правонаступника.

Якщо документи подаються особисто засновником (учасником) або уповноваженою ним особою, державному реєстратору додатково пред'являються паспорт та документ, що засвідчує її повноваження.

Засновники (учасники) юридичної особи або уповноважені ними орган чи особа не пізніше двох робочих днів з дати надходження до державною реєстратора необхідних документів погоджують з державним реєстратору призначення комісії з припинення діяльності (ліквідатора, ліквідаційної к

У разі, якщо заявник не звернувся до державного реєстратора в установлений строк, державний реєстратор не пізніше трьох робочих днів з дати надходження документів вносить до Єдиного державного реєстру запис, в якому вказує як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи й надсилає голові комісії відповідне повідомлення.

Державний реєстратор повинен у день надходження документів внести до Єдиного державного реєстру запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи та направити відповідне повідомлення органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування відомості про внесення такого запису.