Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neoekologia(2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

12. Хімічний склад географічної оболонки.

В географічній оболонці реально існують близько 90 хімічних елементів, а інші утворюються за допомогою ядерних реакцій. Тільки вісім елементів кисень (О), кремній (Sі), алюміній (АІ), залізо (Fе), натрій (Nа), калій (К) та магній (Мg) становлять за масою 99 % земної кори, причому половина припадає на кисень і чверть на кремній (табл. 2.1). Із хімічних елементів, які зустрічаються в географічній оболонці в великих кількостях приблизно половина має відношення до живих організмів - вони є складовими організмів і виконують життєвонєобхідні функції. Такі хімічні елементи мають назву біогенні. Інші елементи не мають певних, добре визначених функцій в живій частині географічної оболонки і умовно можуть вважатися другорядними. Але слід відзначити, що "другорядність" таких елементів, в конкретних ситуаціях є перебільшенням. Зокрема, наприклад, радіоактивні ізотопи таких хімічних елементів як свинець, стронцій, калій, уран, торій, йод. цезій тощо при забрудненні ними фрагментів географічної оболонки в результаті військової діяльності або техногенних катастроф не яким чином не слід вважати другорядними по впливу на живу природу.

Біогенні елементи, в свою чергу, поділяються з деякою умовністю на макро- і мікроелементи. Макроелементи використовуються організмами у великих кількостях: кисень, водень, азот, вуглець. залізо, фосфор, кальцій, хлор, цинк тощо. Вони беруть безпосередню участь в у побудові органічних сполук та неорганічних речовин живих організмів, вони входять в склад білків, нуклеїнових кислот, вуглеводів. Вміст їх змінюється від 60 % до 0,001 % маси тіла. Азот, вуглець кисень та водень - органогени, тобто елементи, які породжують органічні сполуки.

Роль мікроелементів у житті рослин, тварин та людей для одних елементів вивчена добре, для інших мова йдеться про певну ймовірність участі такого елементу в життєдіяльності. Вміст мікроелементів змінюється в живої речовині від 0,001 до 0,00001 % маси тіла. До даної группи належать марганець, залізо, цинк, йод тощо Головний критерій, за якими відрізняють макроелементи від мікроелементів - це потреба щоденна потреба живої речовини. В макроелементах таке живлення досягає 100 мг за добу, в мікроелементах - не перевищує кількох міліграмів.

Хімічний елемент

%

Хімічний елемент

%

Залізо

34,63

Натрій

0,57

Кисень

29,53

Хром

0,26

Кремній

15,20

Марганець

0,22

Магній

12,70

Кобальт

0,13

Нікель

2,39

Фосфор

0,10

Сірка

1,93

Калій

0,07

Кальцій

1,13

Титан

0,05

Алюміній

1,09

13. Складові гео.Оболонки: літо, атмо, гідро, педо, кріо….

Біосфера – оболонка Землі, що включає усю сукупність живих організмів і ту частину речовини планети, що знаходиться в безупинному обміні з цими організмами. Термін “біосфера” уперше ввів у науку в 1875 р. австрійським вчений Едуард Зюсс (1831 – 1914). ПРоте цілісне вчення про біосферу створив наш видатний співвітчизник В.І. Вернадський.

 1. Атмосфера є зовнішньою газовою оболонкою Землі, що досягає від її поверхні в космічний простір приблизно на 3000км.

Верхня межа ГЕОсфери в атмосфері – на думку одних вчених, проходить на висоті вершин Гімалаїв (10км над рівнем моря), на думку інших – досягає нижніх шарів стратосфери (30км).

Функції атмосфери: захиснА,  регулююча, спричиняє ряд складних екзогенних процесів , є  середовищем життя.

Шари атмосфери (знизу вгору): 1. тропосфера (до висоти 18 км) - тут зосереджено 90% маси повітря; 2. стратосфера (до 50) містить озоновий шар; 3.  мезосфера (до 80); 4.  термосфера (1000); 5.   екзосфера (1900);

Осн. ЕЛ-ТИ хімічного складу атмосфери: N2 (78%), O2 (21%), CO2 (0,03%).

2. Гідросфера – це водна сфера нашої планети, сукупність океанів, морів, вод континентів, льодовикових покривів. Запаси води на Землі величезні—1,46-109 км3, тобто 0,025% усієї маси Землі. Проте Прісна вода на планеті становить лише 2 % від її загальної кількості, причому 85 % її зосереджено в льодовикових щитах Гренландії й Антарктиди, айсбергах і гірських льодовиках. Лише близько 1% прісної води — це річки, прісноводні озера й деяка частина підземних вод; саме ці джерела й використовуються людством для своїх потреб.

Вода виконує дуже важливі екологічні функції:

1) це головна складова частина всіх живих організмів, основний механізм здійснення взаємозв'язків усіх процесів у екосистемах, головний агент-переносник глобальних біоенергетичних екол. циклів; є основним кліматоутворюючим фактором, основним акумулятором сонячної енергії і «кухнею» погоди для всієї планети; один із найважливіших видів мінеральної сировини, головний природний ресурс споживання людства (людство використовує її в тисячу разів більше, ніж нафти чи вугілля).

Домінуючі елементи хімічного складу гідросфери: Na+, Mg2+, Ca2+, Cl, S, C.

3. Літосфера — це зовнішня тверда оболонка Землі, що включає всю земну кору й частину верхньої мантії Землі й складається з осадових, вивержених і метаморфічних порід.

 Екологічне значення літосфери:  на її поверхні живе більшість рослинних і тваринних організмів, у тому числі й людина; .  є джерелом отримання корисних копалин — енергетичної сировини, руд металів, мінеральних добрив, будівельних матеріалів тощо, відбуваються грізні екологічні процеси (виверження вулканів, землетруси, зсуви, селі, обвали, ерозія земної поверхні), які мають величезне значення для формування екологічних ситуацій в певних ділянках планети, а іноді призводять до глобальних екологічних катастроф.

Домінуючі елементи хімічного складу гідросфери: O, Si, Al, Fe, Ca, Mg, Na, K. 

Педосфера -  верхня тонка оболонка літосфери на материках — це ґрунти, що забезпечують умови життя для рослин і є основною умовою для отримання продуктів харчування людей; Педосфера знаходить­ся в безперервній взаємодії з іншими оболонками планети, бере участь у складних процесах обміну й перетворення енергії й речовини на земній кулі та відіграє велику загально-планетарну (глобальну) роль

Криосфера характеризуется отрицательной или нулевой температурой, при которых вода, содержащаяся в парообразном, свободном или химически и физически связанном с другими компонентами виде, может существовать в твёрдой фазе (лёд, снег, иней и другие).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]