Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVB_biologia_lydinu.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
429.57 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Херсонський державний університет

Кафедра фізіології людини і тварин

Методика навчання біології (розділи «Людина», «Біологічні основи поведінки людини»)

методичні рекомендації

до проведення практичних занять

для студентів денної, заочної і екстернатної

форм навчання

Херсон - 2009

Методика навчання біології (розділи “Людина”, “Біологічні основи поведінки людини”) методичні рекомендації до проведення практичних занять для студентів денної, заочної і екстернатної форм навчання

Укладач: Щербина Т.І. – кандидат біологічних наук, доцент

Рецензенти: Шмалєй С.В. – доктор педагогічних наук, професор;

Гасюк О.М. – кандидат біологічних наук, доцент

Методичні рекомендації Рекомендовано до друку

схвалено навчально-методичною науково-методичною

комісією інституту природознавства радою університету

Протокол № 3 від 10.12.2008 Протокол № 6 від 09.04.09

ЗМІСТ

ВСТУП 4

Вимоги до знань і вмінь з методики навчання біології 5

ПРОГРАМА з «Методика навчання біології» (розділи «Людина», «Біологічні основи поведінки людини») 6

ЗАНЯТТЯ №1 9

ЗАНЯТТЯ №2 12

ЗАНЯТТЯ №3 14

ЗАНЯТТЯ № 4 16

ЗАНЯТТЯ № 5 18

ЗАНЯТТЯ № 6 19

ЗАНЯТТЯ №7 21

ЗАНЯТТЯ № 8 24

ЗАНЯТТЯ № 9 27

ЗАНЯТТЯ № 10 29

ЗАНЯТТЯ №11 31

ДОДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ 33

Додаток 1 План аналізу програми: 33

Додаток 2 План аналізу підручника 34

Додаток 3 План аналізу робочого зошита 34

Додаток 4 План підготовки до уроку 35

Додаток 5 Планування навчально-розвивально-виховних задач уроку 37

Додаток 6 Структури уроків різних типів 38

Додаток 7 Структурні елементи уроку 39

Додаток 8 План аналізу уроку 41

ПИТАННЯ ДО ЕКЗАМЕНУ З МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ БІОЛОГІЇ РОЗДІЛИ “ЛЮДИНА”, «БІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОВЕДІНКИ ЛЮДИНИ» 43

Література: 45

ВСТУП

Шкільний курс біології людини та методика викладання є складовою інваріантної частини навчального плану студентів спеціальності “Педагогіка та методика середньої освіти. Біологія” та напряму підготовки “Біологія*” і являє собою систему взаємопов’язаних тем, спрямованих на методичну підготовку майбутнього вчителя біології та завідувача предметним кабінетом.

Навчання з предмету “Методика викладання біології. Розділ “Людина” реалізується за модульно-розвивальним принципом. Увесь курс поділено на модулі. Вивчення матеріалу в кожному модулі починається цілісно узагальненим модулем на лекціях, які висвітлюють особливо складні, проблемні питання теми, найновітніші досягнення з методики викладання шкільного курсу біології. Далі триває самостійна навчальна робота, консультації та практичні заняття за опрацьованими джерелами. Організація практичного заняття включає декілька видів навчальної роботи (письмові роботи, усні співбесіди, дискусії за змістом опрацьованих завдань, ділові ігри тощо).

Таким чином, лекції створюють основи науково-теоретичних знань з предмета, а складові самостійної роботи студента є засобом практичного відтворення теоретичних знань та формування методичних вмінь. Закріплення та корекція вмінь проходить під час педагогічних практик.

Зміст курсу біології людини, який викладено у двох розділах шкільної програми і вивчається у 9 класі, слід розглядати в комплексі з іншими розділами шкільного курсу, що забезпечує системний підхід до формування і розвитку загальнобіологічних та спеціальних понять, і дозволяє поступово накопичувати методичні знання і вміння. Він розглядає організм людини на організменному та всіх доорганізменних рівнях організації живої матерії, в системі наук про людину і передбачає формування понять в основному за функціональним принципом. Тому рекомендується більше уваги приділяти вивченню з учнями процесів життєдіяльності, притаманних організму людини, щоб показати цілісність, системність його організації і зорієнтувати учнів на здоровий спосіб життя, забезпечити їх базову валеологічну підготовку.

Зміст розділів “Людина” і “Біологічні основи поведінки людини” пропонується вивчати за схематичним планом – логічно-опорними схемами тем розділів. Логічні схеми включають загальнобіологічні та спеціальні поняття шкільного курсу біології людини, показують логічні зв’язки та супідрядність понять, пропонують шляхи їх розвитку. Кожна з тем курсу має на меті пріоритетний розвиток певних загальнобіологічних понять, які у схемах виділені великими літерами. Спеціальні поняття, що є засобом розвитку загальнобіологічних понять, визначають місце в темі та логічну послідовність їх формування. Текст у дужках відображає план формування понять курсу і є основою освітніх завдань щодо розвитку понять.

Логічні схеми курсу допомагають з’ясувати його структуру та зміст, які розкривають освітні ідей курсу взагалі та кожної теми зокрема і представляють обов’язковий попередній тематичного та поурочного планування навчального матеріалу. Їх також використовують з метою навчального та оцінювального контролю та самоконтролю засвоєння навчальної програми курсу.

Елементи схем можна використовувати при доборі форм викладання змісту тем шкільного курсу біології людини (особливо на уроках узагальнення та систематизації знань, вмінь та навичок), складання дидактичного матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]