Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mova_text_dio.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
54.78 Кб
Скачать

Факультет дошкільної та початкової освіти

І. І.Успішне виконання (професіональних, професійних) обов'язків передбачає постійний контакт з людьми, тобто комунікативну діяльність. 2.Немає жодної галузі (професіональної, професійної) реалізації людини, де б вона не користувалася мовлс.ям, де б уміння добре говорити відігравало незначне значення.

II. З.Комунікативна деонт(н,і)ка - це сукупність нормативних приписів, які визначають поведінку людини при користуванні словом для досягнення будь-якої мети. Основи комунікативної деонт.. .ки були закладені ще Сократом, Платоном та Арістотелем. 4.«Говорити - одна з дій, - навчав Сократ. - Цю діяльність створює думка і розум, а тому вона прекрасна».

III. 5. Мовле...я зазначає Л.Чулінда це особлива інт... (л,лл)ектуаяьна діяльність підпорядкова...а певним правилам. 6.Деякі з цих правил стосуються мови вимови звуків і написа... я слів добору гра.. .атичних форм і їх поєдна..я у реченая побудова текстів; інші пов'яза...і (з, із, зі) соціально/психологічними закономірностями з там як відображаються у мовле.-.і наглі взаємини, 7.Відповідно з цим вирізняються дві частиш* комунікативної деонт..ки

  1. норми мови (правила мови - система фонетичних лексичних і граматичних засобів)

  2. норми використа... я мови у соціальному контексті (правила мовного вжива...я орієнтовані на відносини між людьми у процесі їх спільної діяльності зокрема професійної).

IV.8.Правила першої групи дають можливість розуміти один одного - ми говоримо і пишемо не будь-як, а відповідно з певними загальноприйнятими нормами, стандартами національної мови. З.Такому стандарту - мовній нормі - з необхідністю підпорядковується навіть досить індивідуалізоване мовлення, інакше ми втрачаємо здатність до спілкування,

перетворимося в неорганізований і нерозумний натовп.

V. 10.Правила другої групи спрямовані на те, щоб навчитися свідомо жити у вільному - суспільстві - спілкуватися один з одним, проявляти повагу до гідності особистості, бути щирими, доброзичливими, прагнути до взаєморозуміння, відпбвідати за свої слова і вчинки.

( За навчальним посібником А.В.Корж «Українська мова професійного спрямування», який вийшов друком у київському видавництві «Правова єдність» у 2009 році обсягом 293 сторінки. Поданий текст уміщується на сторінках 24-25.)

Завдання до тексту

0. назва тексту

1. Визначте, до якого підстилю наукового стилю належить текст:

А Власне науковий. В. Науково-популярний.

Б. Науково-навчальний. Г. Виробничо-професійний.

2. Перепишіть абзац III, вставляючи пропущені букви, розставляючи чи виправляючи

розділові знаки, знімаючи скісну риску.

3, В абзаці III знайдіть синонімічні слова, випишіть їх і доповніть синонімічний ряд.

4. Випишіть із тексту 2 приклади двокомпонентних термінів.

5. В абзаці І (речення 1,2) вибрати із дужок необхідний за змістом прикметник. Як

називаються такі слова?

6.У реченнях 2, 7, 8 знайти помилки, які пов'язані з використанням кліше. Дати

редагування тієї частини речення, де є помилка.

7. Поставте наголос у словах, виділених курсивом і підкреслених (слова виписати).

8. У реченні 4 подається безпосереднє цитування. Трансформуйте речення так, щоби

цитування було опосередкованим ( як інакше можна подати цитату?).

9. Оформіть правильно бібліографічний опис (див. інформацію після тексту

Факультет дошкільної та початкової освіти (заочна форма навчання)

Проблемно/пошукова діяльність молодших школярів на уроках природознавства

І. У наш час вивчення природознавства у початкових класах не обмежується формуван...ям у дітей уявлень про природу та її компоненти. Зміст нього предмета складає система взаємо/пов'язаних понять, засвоєння учнями кожного з яких потребує спеціальної методичної підготовки вчителя. Уроки природознавства покликані виховувати у школярів повагу до праці, людей праці, формувати в них певні трудові вміння і навички. Особлива увага приділяється вихованню в учнів відповідальності за збереження навколишнього середовища як важливого фактор(а,у) існування людини.

II Урок природознавства в початковій школі це ідеальний- матеріал для створе...я проблемних ситуацій, Саме на цих уроках у дітей виникає дуже багато питань (ч.Ч)ому, (я,Я)к, (з,3)відки. Вчитель разом з дітьми може розв...язувати проблемні ситуації (у,в)сіма можливими шляхами

  • через проблемне викладе.. .я знань (у,в)чителем

  • через організацію частково/ пошукової діяльності

  • через організацію дослідниц...кої діяльності шляхом спостереження учнів (у,в) природі чи за результатами самостійного дослід(а.у).

III. Важливе значення у викладанні природознавства в молодших класах належить народним святам і традиціям, пов’язуючи з порами року. На перше . місце виходить тут -фольклорно/календарна обрядовість.

IV.  1. Велике виховне значення відіграють звичаї та обряди, пов'язані з "зеленим святом" (інша назва - клечальна неділя), а також зі святом Івана Купала, 2. Скільки життє/стверджуючих і високо/поетичних пісень, легенд, переказів оживають у народній пам'яті в дні підготовки і відзначення цих свят! 3. Завдяки їм учні глибоко усвідомлюють і відчувають свою єдність з природою, красою рідного краю. 4. Учні приймають активну участь (у,в) святах. 5. Це виховує в них бережливе ставлення до природи, її краси. 6. Вони глибше відчувають, що затишок, зручність, краса і гармонійність життя залежать від того, якою мірою зберігається природа - наш "зелений дім".

У. О..же проблемно/пошукова діяльність молодших школярів на уроках природознавства . відіграє досить важливу роль. Адже в жи(т,тт.)і часто бувають не/стандартні а то й екстр.'. .мальні ситуації в лісі на воді в/ночі тощо тому глибоке пІзна...я учнями народного прогнозував...я методів і прийомів орієнтації в будь/яких драматичних обставинах сприяє зміцнс.ю здоров...я попередже...ю трагічних випадків.

(Текст взято із підручника «Методика викладання природознавства (1-4 класи)», автором якого є Ковальчук Г.В. Підручник надрукований у видавництві «Підручник і посібник» міста Тернопіль у 1996році. Текст розміщено на с.65.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]