Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neoekologia(2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

43. Особл. Розвитку геогр. Обол. В місячну еру (Гаплогей). Особливості та хронологія виникнення перших оболонок з.

Фактичних даних про утворення нашої планета і географічної оболонки немає. Порівняльний аналіз будови планетоїдів Сонячної Системи планет, їх супутників та астероїдів тощо) показують, що вони мають деяку ідєнтичність. А саме, всі ці утворення зі сферично-шаровою будовою, яка включає ядро, мантію та псевдолітосферу (кору). В деяких випадках і атмосферу і магнітосферу. Тобто оболонковість є універсальною якістю планетоїдів, а розподіл сферичних утворень підлягає закону мінімуму моменту кількості руху в умовах обертання. Внаслідок чого, в центрі планетоїда знаходяться більш щільні породи, що складають ядро, по мірі наближення до периферії утворення проходить зменшення щільності речовини. Вихідне тіло всіх планетоїдів, включаючи Землю, сформувалось з протопланетних згустків речовини за рахунок акреції газоподібних часток. При масі нашої планета в 2-1012 - 2-1019 г в умовах обертання Земля вже мала сферичну форму. Наступним рівнем в розвитку нашої планети був процес створення перших геосфер. Джерелом енергії в цьому процесі був внутрішній розігрів Землі за рахунок процесів радіоактивного розпаду ізотопів АҐ6, J29, U235 ,U238, Rb87, К40, Re187, Тh232 та інших. Земля (як, до речі, і інші планети земної групи) пройшла в цей час стадію "океану магми", після якої поверхня планети почала поступово охолоджуватися. По» сучасним розрахункам тепловтрати нашої планети в цей проміжок часу (4.5 млрд. - 3.8 млрд. років т. н.) був більш як в 5 разів більший за сьогоднішній. Іншим джерелом енергії при диференціації планети на перші геосфери був вплив Місяця, обертання якого визвало приливні впливи та нутацію вісі обертання Землі та, ймовірно, падіння крупних астероїдів (стадія "катастрофічного бомбардування"). Ці джерела єнергії забезпечили структурування Землі на 4 геосфери (ядро, мантію, земну кору(літосферу) та первинну атмогідросферу) вже до періоду в 4.0 -3.8 млрд. років тому. Первинна атмогідросфера була результатом дегазації надр і складалась з аміаку, метану, водяних парів, водню, двоокисі вуглеці, хлору, сірководню тощо.

Аналіз процесу еволюції неживої матерії в гаплогеї дозволяє визначити кілька важливих аспектів:

  • процес диференціації створив тенденцію зменшення щільності речовини від центру планети до перифирії. Щільність земного ядра складає приблизно 11-13 г/см3, мантії - 3.6 - 5.6 г/см3, базальтової земної кори - 2.7 - 2.9 г/см3, гідроатмосфери - 0.5 - 1.0 г/см3.

  • перехід між геосферами по геофізичним параметрам мае переривчастий та фазовий характер, а в середині геосфер ці параметри змінюються більш плавно.

- речовина в геосферах не повністю закінчила процес диференціації, вона була не однорідною, що говорило про можливість утворення нових оболонок.

Саме остання властивість речовини в середині планета дозволила до 4,3 млрд. років тому стати ядру планети рідким, збуджуватися до турбулентного стану, що і згенерувало появу магнітного поля Землі - магнітосферу. В період 3,8-4,3 млрд. років т. н. температура поверхні Землі стала менше 100° за Цельсієм, що привело до конденсації газоподібної вологм з первинної атмогідросфери і поступового виникнення гідросфери - первинного Океану. Саме поява гідросфери та магнітосфери і стало найважливішою передумовою виникнення життя. Роль магнітосфери полягала в захисті живої речовини від сонячного "вітру" - потоку часток високих енергій, які генеруються Сонцем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]