Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neoekologia(2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

57. Стадії неолітичної революції.

Неолітична революція — історичний період переходу в епоху неоліту від привласнюючого до відтворюючого типу господарства, це пов'язано з виникненням скотарства, тваринництва, землеробства. Цей процес сприяв виникненню міських поселень, ремесел та писемності.

1 стадія. Повсюдне потепління призвело до зміщення прир. зон, поступової зміни рослинного покриву і тваринного світу. Це змушувало людей або мігрувати або пристосовуватися до навколишніх умов. У нових умовах НПС людину почали оточувати тварини з якими вона раніше зустрічалася мало, тому доводилося міняти навички полювання і винаходити нові знаряддя полювання. Саме тому, поява нових знарядь полювання, таких як лук, бумеранг, було пов'язано зі зміною об'єктів полювання, тобто появою нових більш швидких видів тварин

2 стадія. Поліпшення умов НПС привело до збільшення кількості рослинної й тваринної їжі, це в свою чергу сприяло збільшенню кількості населення на Землі. Саме в цей період на Землі зникло величезна кількість видів тварин. Так в Північній Америці за період між 10 000 і 5 000 тис. років тому, вимерли всі: верблюди, коні, лінивці, два роди мускусних биків, пекарі, гвинторогими антилопи, всі види бізонів крім одного, мамонта. Одна з причин вимирання - полювання первісної людини.

3 стадія. Глобальне потепління одночасно з деякими видами антропогенної діяльності призводить до висушування одних територій Землі і навпаки перезволоження інших. Як результат зміна умов НПС і потужні міграції первісних людей. В умовах гострої боротьби за природні ресурси, окремі племена первісних людей виявилися на межі голоду. Страх перед голодом змусив людство по іншому подивитися на природу.

4 стадія. Для створення продовольчого запасу окремі племена первісних людей спеціалізувалися на полюванні, стали більш вибірково вести полювання. Окремі стада тварин стали охоронятися від полювання на них сусідніх племен, на молоді особини полювання не велося. Саме це стало початком первинного, не зовсім усвідомленого тваринництва. Аналогічна ситуація була у племен, які спеціалізувалися на збиральництві. Природні плантації рослин використовувалися в їжу, стали облагороджувати, за рослинами стали доглядати, це було зародкова стадія землеробства. Проте різкого переходу від полювання і збирання до землеробства і тваринництва не було. На ранніх етапах переходу, землеробство і тваринництва, було не основним способом виробництва їжі, мисливство та збиральництво були все одно були домінуючим. Проте навколишні біологічні ресурси зменшувалися. Людство все частіше виявлялося на межі голоду, а землеробство і тваринництво давало гарантію наявності їжі на протязі року.

58 Неолітична революція

Неолітична революція — історичний період переходу в епоху неоліту від привласнюючого до відтворюючого типу господарства, це пов'язано з виникненням скотарства, тваринництва, землеробства. Цей процес сприяв виникненню міських поселень, ремесел та писемності.

Наслідки неолітичної революції:

Неолітична революція відкрила людям більш надійні, багаті та постійні джерела їжі, які перебували під контролем людини. Це дало можливість до збільшення чисельності та добробуту населення на Землі. Паралельно з процесами неолітичної революції йшли: перехід до осілості, забруднення середовища, вирубка лісів, масове поширення інфекційних хвороб. Поява землеробства і тваринництва. Даний господарський комплекс з'явився на Землі між 10 000 і 6 000 тис. років тому, в регіоні Середземномор'я, Близького Сходу, Передньої Азії, Китаї та в Індіі. Землеробство стало домінуючою формою господарювання в Північно-Східній Африці. Тваринництво стало домінуючою формою господарювання в Середній та Центральної Азії, Аравії, Західної та Південній Африці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]