Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neoekologia(2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

42. Поява біосфери.

Таким чином, еволюція неживої природи (виникнення і розвиток геосфер) на Землі привела до появи нової оболонки - біосфери. Перші сліди біологічної активності на Землі датуються 3,5-3,8 млрд. років т.н. Всі гіпотези виникнення життя треба розділити на дві головні групи – космічні (вічність життя у Всесвіті) та самостійної появи і розвитку живої речовини на Землі.

Теорія "панспермії" полягає в тому, що життя було занесено на Землю з інших планет та зоряних систем з метеоритами. В якості джерела живої речовини інколи називають Марс, вважаючи, що ще недавно на Марсі була атмосфера, більш-менш теплий клімат, рідка вода. В 1996 році було опублікована дані про сенсаційну знахідку метеориту АLH84001 в льодовиках Антарктиди з слідами можливої біологічної діяльності в далекому минулому. Вважаться, що деякі бактеріальні форми життя могли долетіти до Землі з інших планет в тілі кам’яного метеориту та уціліти при входженні космічного тіла в атмосферу. Існує також гіпотеза про існування життя в матерії, з якої утворилась Земля. Вважаеться, що пред біологічні структури існують завжди і у всі часи, але тільки на нашій планеті створились умови для перетворення "цеглин" життя в біологічні структури. Такі умови пов’язуються з процесом виникнення магнітного поля на Землі. Ці структури існують і зараз, але вони руйнуються сучасними вірусами, хоч теоретично можуть дати початок новим видам та расам прокаріот. Але експериментів та спостережень, які б підтверджували цю теорію, немає.

Теорія Опарина - Холдейна пов’язана з гіпотезою виникнення "первинного бульйону" - розчину молекул різних амінокислот, з яких утворились перші живі організми Амінокислоти, в свою чергу, сформувались з водяних парів, вуглєцю, метану, аміаку є міпководдях первичного океану в результаті розрядів блискавок. В подальшому доля "бульйону" пов’язана з реалізацією другого закону, термодинаміки. Великі та стійкі молекули об’єднуються згідно цього закону під дією електростатичних сил в окремі утворення. В результаті появляються первинні білки - предбіологічні структури, які через десятки мільйонів років стали живими клітинами Вважається, що враховуючи унікальність ситуації, яка привела до виникнення "пєрвинного бульйону", народження білкового життя притаманне тільки нашій планеті. Ця теорія отримала широку підтримку науковців, але вона не висвітлює проблему переходу від складних органічних речовин до простих, але живих організмів.

Існують кілька теорій виникнення жиітя, як результату планетарної еволюції. Згідно цієї теорії еволюція планет (по суті, безперервна процедура утворення нових оболонок) універсальна та сильно каналізована зовнішніми факторами і поява життя (біосфери) є об’єктивною закономірністю. Це був акт самоорганізації матерії. Можлива процедура переходу живої речовини бупа наступною. Змєншення щільності речовини в земній корі привело до створення нових морфоформ мінералів в верхніх шарах земної кори, одною з яких були силікатні мінерали(цеоліти). Для цеолітів характерна найбільш складна структурна організація, що наближує їх до органічних речовин. В рамках теорії біогенезу можлива гіпотеза появи живої речовини як результат процедури синтезу поліпептидів та полінуклеотидів на поверхні глин, які самі мають спроможність до матричного синтезу (до 30 генерацій шарів). Вважаеться, що становления генетичної інформації, що забезпечувала само відтворення білкових тіл проходило за схемою "геохімічні процеси" - "мінералоутворення" - "автокаталіз(або еволюційний каталіз)". Але експериментального підтвердження ця теорія не мае. Проте співпадання часу утворення перших осадових порід, поява перших планетарних морів, в яких з’явився в істотній кількості органічний вуглець, та викопних слідів перших живих істот - мікрофосій( приблизно 3.5 -3.8 млрд. років) наводить на думку про природний еволюційний процес виникнення життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]