Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія і психічне здоров Анна.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
147.09 Кб
Скачать

Ураження світлом, ультрафіолетовими та інфрачервоними променями

Основну частину сонячної радіації (електромагнітного випромінювання) складають видимі, інфрачервоні та ультрафіолетові частини електромагнітного спектра і меншу долю – рентгенівські. Значна частина їх поглинається в атмосфері Землі, частина досягає її поверхні. Інтенсивність сонячної радіації на поверхні Землі залежить від широти місцевості, періоду року, доби, а також від хмарності і прозорості атмосфери.

Сонячна радіація є основним джерелом енергії для більшості процесів, які відбуваються на землі. Рослини засвоюють енергію сонця, синтезують різноманітні органічні речовини (фотосинтез), які потім використовуються в тваринному світі.

В процесі еволюції людина і тварини пристосувались до існування в умовах сонячної радіації. При інтенсивному сонячному опроміненні та в промислових (робота в гарячих цехах, тривале перебування в приміщеннях з високою температурою та напруженим фізичним навантаженням тощо) умовах, а також у разі інтенсивного природного опромінення можуть виникнути тепловий або сонячні удари.

Тепловий удар – хворобливий стан, зумовлений загальним перегріванням організму в результаті впливу зовнішніх теплових чинників, які призводять до порушення теплорегуляції.

Перегрівання унаслідок прямого впливу сонячного проміння на голову – сонячний удар, за клінічними ознаками схожий на тепловий удар.

При легкій формі відмічається адинамія, головний біль, нудота; дихання і пульс прискорені, шкіра волога, зіниці розширені, температура в нормі або субфебрильна. Якщо постраждалого винести із зони перегріву, охолодити, то симптоми гіпертермії швидко минають.

При середній важкості теплового удару виникають різка адинамія, інтенсивний головний біль з нудотою і блюванням, оглушеність свідомості з періодичною втратою свідомості (зомління), дискоординація рухів. Прискорюються дихання і пульс, виникають гіперемія шкіри і гіпергідроз, підвищуються температура тіла до 39-40о. При припиненні теплового впливу, обприскуванні холодною водою обличчя, холодного пиття, температура тіла знижується і функції організму нормалізуються.

Важка форма теплового удару розвивається раптово, насамперед розвиваються зміни свідомості, від легких ступенів до коми, клонічні і тонічні судоми, психомоторне збудження, маячення, галюцинації. Дихання прискорене, поверхневе, переривчасте. Тахікардія (120-140 на 1хв), пульс ниткоподібний, глухість серцевих тонів. Колір обличчя змінюється, від гіперемії до блідо-ціанотичного. Шкіра суха, гаряча або покрита липким потом. Температура тіла 41-42о. Відбувається згущення крові, наростають залишковий азот, сечовина, гіпохлоремія. Смертність сягає 30-70 % (зокрема, в минулому році від перегрівання загинуло біля двох тис. людей в Нідерландах, Бельгії). Допомога: крім негайного охолодження потрібне лікарське ургентне втручання.

Наслідками теплового удару можуть бути епілептичні судоми, гідроцефалія, парези, а також психічні розлади: делірійне затьмарення свідомості, виражена астенія, які вимагають спеціалізованого лікування.

Профілактика включає запобігання промисловому та сонячному перегріванню, дотримання харчового і питного режимів, водні процедури тощо та тренування адаптаційних можливостей до дії термічних факторів. Тривалий та інтенсивний вплив ультрафіолетових променів зумовлює швидку втому, головний біль, дратівливість, послаблення пам’яті, серцебиття. З’являються опіки, дерматити, підвищується температура тіла, уражаються очі (фотоофтальмія). Профілактика – дотримання санітарних норм і правил при роботі з джерелами ультрафіолетового випромінювання, створення автоматизованого обладнання, використання засобів індивідуального захисту, своєчасність медоглядів тощо.