Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія і психічне здоров Анна.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
147.09 Кб
Скачать

Специфічні психопатологічні і соматоневрологічні розлади унаслідок інтоксикації деякими лікарськими препаратами та речовинами немедикаментозної природи

  Атропін. Характерна картина делірію, який розвивається гостро, в разі парентерального введення – навіть “на кінці голки”, інколи може спостерігатись присмерковий розлад свідомості. З’являються розгубленість, тривога. Порушується орієнтування в часі, частково - стосовно власної особи. Сприймання ілюзорно-галюцинаторне, часто в жовтому кольорі. Пацієнти щось “зтрушують з себе, ловлять” у повітрі. Переважають яскраві зорові галюцинації, хворі “бачать” натовпи людей, тварин, інколи в поєднанні з тактильними ілюзіями. Маячні висловлювання зумовлені викривленим сприйманням. Психомоторне збудження виражає ілюзорно-галюцинаторний сюжет.

Інтоксикація атропіном супроводжується сухістю шкіри і слизових, тахікардією, розширенням зіниць, паралічем акомодації, диплопією, тремтінням, посмикуванням в окремих групах м’язів.Тривалість психозу від кількох годин до 2-3 діб з наступною повною або частковою амнезією та астенією.

Броміди. Психотична картина отруєння бромідами проявляється оглушеністю або аментивно-делірійним синдромом. Зорові галюцинації часто забарвлені в чорний колір. Соматоневрологічні симптоми: нежить, кашель, кон’юнктивіт, порушення рівноваги, невиразна мова, дизартрія, парафазія, амнестична афазія, анізокорія, сповільнення реакції зіниць на світло.

Кортизон, АКТГ, преднізолон. Описано різні форми ускладнень при ураженні цими речовинами: порушення сну, стан дратівливості, депресія, маніакальне збудження, епілептиформні напади, шизофреноподібні стани. 

Психотичні розлади при харчових інтоксикаціях

Блекота. Отруєння блекотою найчастіше трапляється у дітей, які іноді вважають отруйні ягоди їстівними. Основний алкалоїд блекоти – атропін (див. отруєння атропіном).

Отруєння грибами. Через деякий час після вживання отруйних грибів розвиваються головний біль, запаморочення, рухове збудження, порушення свідомості.

Отруєння ріжками. Характерним є зовнішній вигляд хворого: одутле обличчя, вираз безтямний, тупий, погляд блукаючий. Відмічається різка атаксія. Акроціаноз. Мова “змазана”. Після судомних нападів можуть виникати ілюзії, галюцинації, різке психомоторне збудження.

Отруєння зіпсованими харчовими продуктами (м’ясом, консервами тощо). Характеризується масивними соматичними і неврологічними симптомами, а також тяжким порушенням свідомості.

Психопатологічні і соматоневрологічні розлади внаслідок інтоксикації промисловими і сільськогосподарськими речовинами

Анілін. В легких випадках – головний біль, нудота, блювання, явища омнубіляції свідомості, судомні напади. В більш важких випадках – сопор, кома або делірій з психомоторним збудженням. Характерний зовнішній вигляд хворих: шкіра і слизові оболонки сірого чи сіро-чорного кольору.

Ацетон. Поряд з астенією, запамороченням, порушенням ходи, нудотою, блюванням виникають затяжні делірійні стани з погіршенням у вечірній час і світлими проміжками вдень. Рідше – галюциноз. При хронічному отруєнні - органічні зміни особистості різного ступеня важкості.

Бензин. Гостре отруєння викликає ейфорію або астенію з головним болем і блюванням, яке переходить в делірій чи онейроїд з наступним сопором і комою. Можливі судоми і паралічі, у важких випадках – смерть.

Бензол, нітробензол. Психічні порушення подібно до тих, що виникають при інтоксикації аніліном. Особливість – високий лейкоцитоз. При отруєнні нітробензолом у видихуваному повітрі відчувається запах гіркого мигдалю.

Мишяк. Гостре отруєння призводить до оглушення, яке переходить в сопор і кому. Перші ознаки отруєння – блювання з кров’ю, диспепсичні розлади, збільшення печінки і селезінки. При хронічному отруєнні розвивається психоорганічний симптом.

Окис вуглецю. В гострому періоді - оглушення, сопор, кома, можливе виникнення делірію. Після прояснення свідомості і, рідше, через кілька днів, на тлі ілюзорного благополуччя можуть розвинутись психопатоподібні розлади, корсаківський синдром, явища афазії і агнозії, паркінсонізму.

Ртуть. Хронічна інтоксикація призводить до психопатоподібних явищ органічного типу з вираженою афективною лабільністю, іноді з ейфорією і зниженням критики, а у важких випадках з аспонтанністю і в’ялістю. Відмічається дизартрія, атактична хода, тремор.

Свинець. Перші прояви – головний біль, запаморочення, астенічні розлади, явища дратівливої слабкості. У важких випадках – делірій, епілептиформне збудження. Хронічна інтоксикація призводить до розгорнутого психоорганічного синдрому з епілептиформними нападами і грубими розладами пам’яті.

Марганець. При хронічній інтоксикації спостерігаються тривалі астенічні стани, болі голови, психосенсорні розлади, неспокій, страх, депресії, нерідко з суїцидальними думками, минучі ідеї стосунку. Часто спостерігаються явища паркінсонізму, болі в куприку, нижніх кінцівках, набряки ніг, імпотенція.

Тетраетилсвинець. Поряд з вираженою астенією спостерігаються брадикардія, зниження артеріального тиску, гіпотермія, головний біль, нудота, блювання, діарея, пітливість. Характерні гіперкінези різного вираження та інтенсивності, особливо симптом “стороннього тіла в роті” - відчуття волосся, сміття чи інших предметів в роті, від яких хворі намагаються звільнитись. Це трактується як ротоглоткові галюцинації. Можливий розвиток епілептичних нападів, а також синдромів порушення свідомості (оглушення, делірій). При хронічній інтоксикації розвиваються псевдопаралітичний і корсаківський синдроми.

Фосфор і фосфорорганічні сполуки. Розвиваються астенічні явища, емоційна лабільність, світлобоязнь, фотопсії, тривога, судомні пароксизми в поєднанні з брадикардією, гіпергідрозом, нудотою, дизартрією, ністагмом. Можливі оглушення, сопор, коматозні стани, які змінюються тривалим сном. Блювання, як правило, нестримне, блювотні маси мають запах часнику і світяться в темряві. Хронічне отруєння фосфором супроводжується протрагованими симптоматичними психозами у вигляді галюцинаторно-параноїдних станів чи кататонічного ступору. Більш детальні відомості про психотропні інтоксикації містяться у довідниках з токсикології і фармакології.