Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія і психічне здоров Анна.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
147.09 Кб
Скачать

Неіонізуюче випромінювання Вплив струму високої і надвисокої частоти (300мГц – 300 гГц)

Робота у несприятливих умовах із струмом високої частоти (ВЧ) призводить до розвитку астенічного синдрому і швидкої втомлюваності, дратівливої слабкості, збудливості, оптичної та акустичної гіперестезій, парестезій, болів голови та у кінцівках, безсоння, зниження апетиту, спраги, неприємних відчуттів в епігастральній та серцевій ділянках. Поряд з цим з’являються більш виражені психотичні розлади: тривожні переживання, страхи, послаблення концентрації уваги, пам’яті, інтелекту.

При тривалому впливі радіочастотного випромінювання на організм на тлі вираженого астенічного синдрому розвивається вегетативна дистонія з перевагою підвищеного тонусу парасимпатичного відділу вегетативної нервової системи (брадикардія, артеріальна гіпотонія) та нейродистрофічними порушеннями.

У важких випадках, спричинених тривалою дією полів надвисокої частоти (НВЧ), розвивається синдром вагопатії – судинна патологія з періодичними нападами (пароксизмами) у вигляді кризу, який проявляється головним болем ангіоспастичного характеру, блідістю обличчя, пітливістю, панічним страхом, тремтінням, прискоренням пульсу та серцебиття, болем в ділянці серця, підвищенням артеріального тиску, інколи – непритомністю. Панічні напади можуть викликати настирливі страхи “чекання нападу” і трансформуватись у надцінні ідеї іпохондричного змісту, а з часом, при приєднанні розладів пам’яті, апатичності з’являються ознаки психоорганічного (енцефалопатичного) синдрому.

2. Вплив електромагнітних полів промислової частоти

Згубну дію на центральну нервову систему чинить електричне поле високої частоти (50 Гц) залежно від сили, тривалості дії струму і індивідуальної чутливості організму. Найчастіше розвивається вегетативно-судинна дистонія.

 

3. Вплив електромагнітних полів побутової частоти

В наш час неможливо уявити підприємство чи помешкання, де не використовувались би технології і прилади з електромагнітним випромінюванням. З кожним роком зростає небезпека для здоров’я людини, викликана лініями електропередач, радіозв’язком, радіолокацією, телебаченням, стільниковим і космічним зв’язком. Людство живе в штучній “хвильовій ванні”, інтенсивність полів якої в мільйони разів перевищує напругу природних полів. Це стосується і побутової техніки: персональні комп’ютери, мобільні телефони, телевізори, холодильники, ультразвукові печі тощо. Хоча частоти їх незначні, тривала дія електромагнітного випромінювання на організм людини спричиняє вегетативно-судинну дистонію з вираженою цефалгією.

Американськими вченими встановлено, що слабкі електромагнітні поля, які випромінюють звичайні побутові прилади при тривалому і короткочасному впливі мають здатність накопичуватись в клітинах і призводити до ушкодження ДНК клітин головного мозку. Тривалість і інтенсивність дії та здатність магнітного поля до накопичення має негативний вплив на здоров’я людини. Навіть короткочасна (3 хв при сушінні феном волосся або 5 хв при голінні електробритвою) кумулятивна дія електромагнітних полів може завдати шкоди.

Механізм дії слабкого магнітного поля пов’язаний з активацією в середині клітини процесів обміну заліза, унаслідок чого збільшується вміст вільного заліза, яке і бере участь в хімічних реакціях з утворенням вільних радикалів, які ушкоджують структурні компоненти клітин, включаючи ДНК. Якщо процеси ушкодження ДНК переважають над відновними процесами, накопичення помилок може стати причиною мутації і розвитку раку.

У приміщенні, де ви спите, а особливо в дитячій кімнаті не повинно бути жодних електроприладів.

- Не встановлюйте в спальні комп’ютер. Для “бази” радіотелефону там теж не місце.

-  Не ставте ліжко біля стіни, з другого боку якої, у кухні, стоїть холодильник (відстань не менше 1,2 м).

- Не вмикайте в спальні жодних приладів для підзарядки: електробритву з акумулятором,

зарядний пристрій для батарейок.

-  Не встановлюйте над ліжком бра, світильників з плафонами, спрямованими вниз. Світло має

падати тільки на стелю.

- Телевізор, відеомагнітофон, музичний центр мають бути встанорвлені на відстані 2,5-3 м.

Надзвичайно широко розповсюджені і популярні у всьому світі комп’ютерні ігри.

Головне їх завдання - психологічно поставити гравця на місце персонажу, тобто повністю ідентифікувати його з персонажем, що досягається постійною зміною малюнків на екрані і безперервною активацією мислення і дій з метою досягнення постійного перевтілення гравця аж до загального трансу, “наркотичного ефекту”, що найкраще досягається у дітей і підлітків.

Сильні емоційні стани призводять до нервового перенапруження і можливої втрати контролю над подіями на екрані, тобто ігрова реальність в чомусь не поступається реальній дійсності..

Ще одним суттєвим моментом є те, що комп’ютерні віртуальні забави створюють штучну (ілюзорну) реальність, максимально наближену до дійсності, що має негативні наслідки: під впливом кіберпростору відбувається відхід від реального життя у світ ілюзій, що називають “діп-психоз”; людина втрачає зв’язок з реальністю, губиться у віртуальному світі.

На сьогодні зростає кількість пацієнтів з інтерзалежністю. Цей термін запропонував американський лікар Голуберг.

Інтернет-залежність – це непереборний потяг до коритування інтернетом, що характеризується згубною дією на побутову, навчальну, соціальну, робочу, сімейну і фінансову сфери діяльності.

За ступенем “відходу від реальності” інтернет-залежність нагадує аналогічну тягу до наркотиків, азартних ігор тощо і подібна зі стадіями звикання до них, а абстиненція “ломка” – аналогічна наркоманічній.

Початкове захоплення - випадкове або навіяне однолітками в комп’ютерних клубах, а частіше батьками, як данина моді, або бажання замінити батьківське виховання на комп’ютерне, чи відволікти дитину від впливу вулиці тощо.

В І стадії - захоплення “новою іграшкою”, проявляється настирлива потреба бути у віртуальному світі фантастичних пейзажів, подій, подорожей в неймовірні світи тощо. Це приводить до все більшого занурення у віртуальність, якій надається перевага над реальністю. Підліток “обернутий” ніби в середину себе: не помічає або ігнорує зовнішні події, втрачає час відведений на навчання, домашні справи, спілкування, займання спортом, все більше віддаляється від друзів і родини, реального життя. Стає пріоритетною для нього “всесвітня комп’ютерна паутина”. Як правило, приховує від рідних час витрачений на сайтах, все більше вимагає від батьків грошей на комп’ютерні витрати.

В ІІ стадії – всі симптоми поглиблюються: порушується адаптація до реального життя, навіть найбільш яскраве в природі сприймається з меншим захопленням. Перерва в роботі з комп’ютером викликає напруження, з’являються настирливі думки, головна біль, безсоння, ломота в кістках. Наступають розлади уваги і пам’яті. Все це нагадує “ломку” наркомана в стані абстиненції, яку вони стараються послабити кавою, сигаретами, спиртними напоями, або знову починають працювати за комп’ютером.

В ІІІ стадії - розвивається повна залежність. Користувач комп’ютера втрачає інтерес і задоволення від реальності. Чим більше з’являється комп’ютерних друзів у комп’ютеромана, тим менше їх у реальному житті і тим більше самотності і втрата здатності до спілкування, а секс-сайти блокують природні потреби в інтимному житті. Все частіше турбують депресії і виснаження. Занурення в ілюзорне життя та забуття про інші життєві атрибути реальності (у їжі, сні, відпочинку тощо) приводять до фізичного і психічного виснаження, соціальної самоізоляції і деградації особистості.

Щоб запобігти розвитку інтернез-залежності потрібно:

- регламентувати час відвідування комп’ютерних клубів та користування персональними

комп’ютерами;

- не підключати підліткам комп’ютер до мережі;

- відволікати від азартного захоплення і хворобливої тяги до гри;

- контролювати сюжети, які переглядає підліток (насильницікі, збочені, секс-сайти тощо).

Висока щільність і ритм гри, висока концентрація уваги і її переключення обумовлюють підвищений рівень вимог до функціонального стану центральної нервової системи. Це призводить до перевтоми дітей. Комп' ютерні ігри впливають на організм, особливо дітей і підлітків, через ряд факторів (кольорове поєднання, звуковий супровід, просторове рішення, сюжети, спосіб керування), які призводять до напруження і дискоординації біологічної регуляції і морфологічних структур організму, що проявляється у вигляді неспецифічного донозологічного стану "комп'ютерна донозологія”. Кумулятивний ефект окремих факторів призводить до переростання неспецифічних проявів у патологічні, які охоплюють органи і системи, що зазнають впливу комп’ютерних чинників (хворобливі зміни у зоровому і слуховому аналізаторах, серцево-судинній і нервовій системах, порушення опорно-рухового апарату, спазми м’язів кисті), спричиняють порушення емоційних і поведінкових реакцій, дискоординацію і асиметрію рухів, адаптаційно-компенсаторні ушкодження, сповільнюють розвиток мови, інтелекту.

Врахування чинників впливу та їх сукупності, попереднього стану здоров’я дітей, передбачення позитивного і негативного впливу комп’ютерних віртуальних забав є основою для формування груп ризику, вірогідних медико-психологічних протипоказань для гравців, що мають бути основою системи валеологічних заходів для дітей, батьків, педагогів. Дотримання яких сприятиме збереженню психічного здоров’я дітей і підлітків.

Щоб уникнути психосоматичних розладів, потрібно дотримуватись правил роботи на комп’ютері, які зафіксовані в гігієнічному сертифікаті, зокрема:

-      комп’ютер обов’язково заземлити;

-      не працювати з комп’ютером не більше 4 годин на день;

-      робити перерви кожні 45 хв;

-      не працювати з комп’ютером вагітним та годуючим матерям;

-       не користуватись комп’ютером, як і телевізором, в якості “домашньої няньки” для перегляду

відеокасет, особливо дітей до 2 років, тому що це сповільнює оволодіння мовними

навичками дитини і будові стосунків з оточуючими.