Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія і психічне здоров Анна.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
147.09 Кб
Скачать

Вплив біологічних чинників на здоров’я людини

  Крім хімічних забруднювачів у природному середовищі зустрічаються і біологічні, які викликають в людини різні захворювання. Це хвороботворні мікроорганізми, віруси, гельмінти, найпростіші. Вони можуть знаходитися в атмосфері, воді, грунті, у тілі інших живих організмів, у тому числі й у самій людині. ВООЗ констатує, що інфекційні та паразитарні хвороби атакують нас на всіх фронтах: кількість хворих туберкульозом – 1,9 млрд; кишковими гельмінтозами – 1,4 млрд; хронічно хворих гепатитами – 400 млн; респіраторними інфекціями – 395 млн хворих.

В Україні поширені гельмінтози, їх щорічно реєструється 300-400 тис, з них 80 % - серед дітей, що суттєво впливає на фізичний і нервово-психічний розвиток дитини, значно знижує імунітет.

Найбільш небезпечні збудники інфекційних захворювань. Вони мають різну стійкість у навколишньому середовищі. Одні здатні жити поза організмом людини усього кілька годин, знаходячись у повітрі, воді, на різних предметах, вони швидко гинуть. Інші можуть жити в навколишньому середовищі від декількох днів до років. Для третіх навколишнє середовище є природним місцем проживання. Для четвертих – інші організми, наприклад, дикі тварини є місцем збереження і розмноження.

Часто джерелом інфекції є грунт, в якому живуть збудники правця, ботулізму, газової гангрени, деяких грибкових захворювань. В організм людини вони можуть потрапити при ушкодженні шкірних покривів, з немитими продуктами харчування, при порушенні правил гігієни.

Хвороботворні мікроорганізми можуть проникнути у грунтові води і стати причиною інфекційних хвороб людини. Тому воду з артезіанських свердловин, колодязів, джерел необхідно перед питтям кип’ятити. Особливо забрудненими бувають відкриті джерела води: ріки, озера, ставки. Відомі численні випадки, коли забруднені джерела води стали причиною епідемій холери, черевного тифу, дизентерії. У жарких країнах дуже поширені такі хвороби, як амебіаз, цистоматоз, ехінококоз і інші, які викликаються різними паразитами, що попадають в організм людини з водою. Недоброякісна вода – причина 13 відсотків усіх смертей і 84 відсотків усіх хвороб. 25 відсотків населення України щоденно ризикують захворіти на небезпечні інфекційні захворювання. За останні роки у державі зареєстровано 26 спалахів кишкових та інших недуг, в яких постраждало більше 5 тисяч людей. Все це пов'язано з відсутністю ефективного очищення, неналежним обслуговуванням водогонів, відсутністю відомчого лабораторного контролю якості води, особливо в сільській місцевості та інше.

При повітряно-крапельній інфекції зараження відбувається через дихальні шляхи при вдиханні повітря, що містить хвороботворні мікроорганізми. До таких хвороб належать грип, коклюш, туберкульоз, свинка, дифтерія, кір і інші. Збудники цих хвороб попадають в повітря при кашлі, чханні і навіть при розмові хворих людей.

Особливу групу складають інфекційні хвороби, що передаються при тісному контакті з хворим, при користуванні його речами. Наприклад, рушником, носовою хусткою, предметами особистої гігієни, яким коритувався хворий. До них належать трахома, сибірська виразка, парша. Широко розповсюджені венеричні хвороби (гонорея, сифіліс, СНІД) які передаються статевим шляхом.

Людина, яка втручається в природу, нерідко порушує природні умови існування хвороботворних організмів і стає сама жертвою природно-вогнищевих хвороб.

Люди і домашні тварини можуть заражатися природно-вогнищевими хворобами, потрапляючи на територію природного вогнища. До таких хвороб відносять чуму, туляремію, висипний тиф, кліщовий енцефаліт, малярію, сонну хворобу. Особливістю природно-вогнищевих захворювань є те, що їхні збудники існують у природі в межах визначеної території поза зв’язком з людьми чи домашніми тваринами. Одні паразитують в організмі диких тварин-хазяїнів. Передача збудників від тварини до тварини і від тварини до людини відбувається переважно через переносників, найчастіше комах і кліщів.

Можливі й інші шляхи зараження. Так, у деяких жарких країнах, а також у ряді районів нашої країни зустрічається інфекційне захворювання лептоспіроз, чи водяна лихоманка. Збудник цієї хвороби живе в організмах полівок звичайних, широко розповсюджених у лугах біля рік. Захворювання на лептоспіроз має сезонний характер, частіше зустрічається в період сильних дощів і в жаркі місяці (липень-серпень). Людина може заразитися при споживанні води, забрудненої виділеннями гризунів. Такі хвороби, як чума, орнітоз передаються повітряно-крапельним шляхом. Знаходячись у районах природно-вогнищевих захворювань, необхідно дотримуватись спеціальних запобіжних заходів.