Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щоденник-звіт_Прогрес.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
351.23 Кб
Скачать

5.2. Методи та засоби контролю готових деталей.

Контроль якості готової продукції складається з контролю процесу виробництва і контролю виготовленої продукції.

В залежності від умов виробництва і технічних можливостей контроль може бути суцільним (100%) чи вибірковим.

Суцільний контроль застосовується як при операційній так і при кінцевому прийманню всіх виробів чи деталей. Цей метод доцільно використовувати лише при кінцевому прийманні готових виробів і деталей по перебірці відповідальних параметрів. Він має недоліки - велика потреба у контролерах; можливе деяке збільшення браку в зв'язку з появою непередбачуваних порушень технологічного процесу; з'являється зниження відповідальності персоналу за зроблений брак.

Вибірковий контроль, тобто контроль тільки деякої частини виготовлених деталей є найбільш розповсюдженим методом операційного контролю. Він може також застосовуватись і при кінцевому контролі готових деталей і виробів по перебірці менш відповідальних параметрів Основним недоліком цього методу є те, що про якість всіх деталей в партії судять по невеликим вибіркам, взятим з партії.

Одним із різновидів виробничого контролю є інспекторський контроль. В основу якого покладено залучення всього виробничого персоналу до перевірки якості. В даному випадку робітник сам контролює свою продукцію в процесі виготовлення, тому можливі відступи бід встановлених параметрі б деталей можуть дути виявлені і усунені набагато швидше

Вибірковий контроль з використанням теорії ймовірностей і математичної статистики називають статистичним. Статистичний контроль припускає здійснювати прийом продукції шляхом вибірок з метою попередження браку. В окремих випадках він може застосовуватись також для контролю і прийому продукції масового виробництва.

Статистичний контроль буває двох видів:

1. Контроль, що проводиться в процесі виробництва, тобто так званий поточний попереджуючий контроль.

2. Контроль, що проводиться по закінченню виробничого процесу, тобто так званий приймальний контроль.

В машинобудуванні використовують велику кількість різноманітних вимірювальних засобів, які для зручності класифікують по ряду характерних ознак.

Всі засоби вимірювання поділяють на три основні групи: міри, вимірювальні інструменти і прилади, а також контрольні пристосування калібри.

По числу параметрів деталей, що контролюються при одній установці інструмент ділять на: одномірний і багатомірний, а по ступеню механізації - на автоматичні і напівавтоматичні.

Вимірювальні засоби поділяють на універсальні і спеціальні. Універсальні вимірювальні засоби призначені для вимірювання різних деталей. Спеціальні - для контролю визначеного типу деталей, окремих деталей. Призначення одного чи іншого методу контролю чи вимірювання деталі потребує використання визначених контрольно-вимірювальних засобів, що відповідають прийнятому контролю, похибок вимірювання, об'єми і типу виробництва економічної доцільності.

5.3. Методи попередження виникнення браку.

Причини виникнення браку бувають систематичними і випадковими.

До випадкових приводять коливання упорної деформації системи верстату приладу, інструменту деталі. Такі причини ліквідувати повністю неможливо

Постійні систематичні причини не впливають на закон розподілення розмірів, а лише призводять до зміщення центру групування.

Явище виникнення браку є дуже негативним, у процесі виробництва воно призводить до надмірних витрат сировини та робочої сили.

Існує декілька шляхів боротьби з браком:

1. Застосування лише справного інструменту та обладнання.

2. Постійний контроль якості, відповідності деталі технічним вимогам.

3. Застосування сучасного високоточного обладнання.

  1. Застосування праці висококваліфікованих робітників та спеціалістів.

  2. Ретельна розробка технологічних процесів виготовлення деталей, призначення оптимальних режимів роботи, режимів різання.

  3. Комплексна автоматизація виробництва, застосування активного контролю якості деталей.

  4. Контроль деталей після кожної операційної обробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]