Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_ИНЖЕН_МИК.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
205.31 Кб
Скачать

Санітарні вимоги до вибору та розміщення обладнання

При розрахунках підбиралося сучасне технологічне обладнання, яке дозволяє забезпечити безпечні умови праці. Ресторан забезпечений сертифікованим обладнанням згідно з нормами оснащення. У гарячому цеху встановлено секційне теплове обладнання – плита, сковорода, пароконвектомат. Заготівельні цехи оснащені механічним обладнанням, яке сприяє підвищенню продуктивності праці, знижує трудовитрати, покращує умови праці.

Особлива увага зверталася на розташування обладнання. При його розміщенні дотримувалися вимоги техніки безпеки до мінімальних відстаней між одиницями обладнання, між обладнанням та стіною для забезпечення нормальних умови для експлуатації та ремонту. Відстань від стін до механічного обладнання складає 0,4 м, між двома видами механічного обладнання – 0,8 м. Відстань між двох ліній теплового обладнання у гарячому цеху - 1,3 м. Секційно-модульне обладнання встановлено у гарячому цеху за лінійною схемою біля стіни, що дозволяє встановити над ним місцевий вентиляційний відсос.

Столи в залі розташовані у три ряди. Ширина основного проходу до барної стійки – 2 м, допоміжного 1 м, між стільцями для підходу до місць – 0,5 м. Це дозволяє забезпечити вільний підхід до кожного місця у залі і створює зручні умови роботи офіціантам.

Вимоги безпеки праці при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт

На господарському дворі при вході у підприємство влаштована рампа висотою 1,1м розмірами 4х2м, що дозволяє подавати сировину безпосередньо з машини. Біля входу на підприємство передбачено розвантажувальний майданчик розмірами 5х4 м.

Процеси завантаження, розвантаження і переміщення сировини на даному підприємстві виконуються з використанням засобів малої механізації у відповідності з вимогами ГОСТ 12.3.020-80. Для транспортування сировини у комори з розвантажувального майданчику або з рампи на підприємстві передбачене використання засобів малої механізації, зокрема візок ТГ 100 (поз.10). Ширина коридорів складає 1,8 м. Для транспортування використаного посуду з зали у мийну столового посуду офіціанти використовують спеціальні візки (поз. 30). На шляхах пересування візків влаштоване тверде покриття без порогів і достатнє штучне освітлення.

Вимоги до електробезпеки

Все технічне обладнання, у тому числі і теплове, прийняте до установки на даному підприємстві, є електричним. Відповідно до правил устрою електроустановок, правилами безпечної експлуатації в підприємстві передбачений ряд мір. До них відносяться:

устрій заземлення (занулення) і автоматичного захисного відключення (див. електричний розділ, схема електропостачання підприємства, лист 5);

установлення сучасного обладнання, безпечного в експлуатації;

огородження струмоведучих частин від випадкового торкання;

підведення електроенергії до технологічного обладнання кабелем у трубі необхідного діаметру під поверхнею підлоги;

обладнання силових ліній рубильниками розриву для термінового відключення електрообладнання.

наявність засобів індивідуального захисту: гумові килимки біля електричного обладнання, гумові рукавички, боти, які зберігаються у приміщенні зав.виробництвом.

З організаційних заходів на підприємстві передбачається обов'язкове проведення інструктажів на робочих місцях; створення в гарячому цеху, де більш всього електричного обладнання і робітників, куточка по техніці безпеки.

Електрощитова розташована біля зовнішньої стіни, має окремий вихід на господарчий двір. Доступ у електрощитову має тільки спеціаліст належної кваліфікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]