Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_ИНЖЕН_МИК.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
205.31 Кб
Скачать

Водопостачання

У будівлі підприємства прийнята єдина водопровідна мережа для забезпечення виробничих, господарчих і протипожежних потреб. Внутрішня водопровідна мережа складається з таких елементів:

-увід, який являє собою перпендикулярний до будівлі відрізок труби зовнішньої магістралі до водомірного вузла. Увід води здійснюється в мийній столового посуду. У місці приєднання уводу до зовнішньої мережі водопостачання влаштований колодязь Dу700 мм, у якому розміщена водозапірна арматура.

-водомірний вузол – розташований у місці уводу - в мийній столового посуду;

-водопровідна мережа будівлі з арматурою.

У ресторані передбачена тупикова схема водопровідної мережі з нижнім розведенням. Магістральні трубопроводи гарячого і холодного водопостачання прокладені в каналах під підлогою.

Мережі внутрішнього водопроводу прокладені відкрито з кріпленням труб до стін, перекрить з уклоном у бік вводу 0,002-0,005.

Водопровідні труби системи холодного водопостачання, які прокладені приховано і у приміщеннях з підвищеною вологістю, вкриті ізоляцією для запобігання конденсації вологи. Якщо труби прокладені у зоні впливу холодного повітря, передбачена теплоізоляція, яка виключає можливість замерзання.

Система гарячого водопостачання прийнята централізована з забезпеченням гарячою водою з котельні. Гаряча вода підводиться до мийних ванн, раковин, душової, посудомийної машини. У систему гарячого водопостачання вода надходить нагрітої до температури 65˚С, при необхідності використовувати воду при більш низькій температурі застосовуються крани - змішувачі.

Внутрішня водопровідна мережа змонтована для холодної води – з поліетиленових труб, для гарячої – зі сталевих водопровідних оцинкованих труб. Трубопроводи системи гарячого водопостачання виконуються з термоізоляцією, що запобігає охолодженню гарячої води, а при спільній прокладці в каналі з холодним водопроводом – нагріванню холодної води.

Запірна арматура усередині будинку встановлюється перед водомірними пристроями, на відгалуженнях від магістралі, на підводках до змивних бачків, душовим, умивальникам, перед зовнішнім поливальним краном.

Розрахункові витрати води визначаються витратами на господарчо-побутові і виробничі потреби:

Gмакс=Gгос+Gвир

Знаходимо витрати води на господарчо-побутові потреби:

Gгос=(g1∙ u + qг ∙ N)∙ к дм3/год.

Витрати холодної води:

= (5 ∙ 14+ 270 ∙ 1+ 83 ∙ 3 + 40 ∙ 3) ∙ 0,8 = 567 дм3/год.

Витрати гарячої води:

= (3 ∙ 14 + 230 ∙ 1+ 40 ∙ 3) ∙ 0,8 = 314 дм3/год.

Знаходимо витрати води на виробничі потреби

Gвир= g2∙ m; дм3/год.

Витрати холодної води:

= 147 ∙ 10 = 1470 дм3/год.

Витрати гарячої води:

= 147 ∙ 2 = 294 дм3/год.

Визначаємо середньорічні витрати води за формулою

= дм3/рік.

холодної:

=(567+1470/1,3) ∙12∙ 353 = 6637,5 ∙ 103 дм3/рік = 6638 м3/рік.

гарячої:

=(314+294/1,3) ∙12∙ 353 = 1981,1 ∙ 103 дм3/рік = 1981 м3/рік.

Каналізація

Ресторан обладнаний внутрішньою виробничою та господарсько-фекальною каналізацією. До виробничої надходять стічні води від мийних ванн, раковин, трапів виробничих приміщень. До господарсько-фекальної надходять води від унітазів, умивальників, душових та інших санітарних устроїв. Обидві системи поєднуються із зовнішньою мережею господарсько-фекальної каналізації за допомогою самостійних випусків.

Внутрішня каналізація складається з приймальних устроїв для стічних вод та мережі трубопроводів. Приймальні устрої розділяються на дві групи: обладнання, що встановлюється у санвузлах і обладнання для приймання виробничих стоків. Вода від кожної групи приладів збирається і відводиться у вуличну мережу окремо. Виробничі стічні води приймаються від мийних ванн, раковин, посудомийної машини, картоплечистки. У овочевому м’ясо-рибному, гарячому цехах встановлені трапи діаметром 100 мм. Нахил підлоги для стоку води до трапу складає 0,01. Внутрішня каналізаційна мережа виготовлена з чавунних асфальтових труб діаметром 50, 100, 150 мм.

Для приймання стоків з відвідних ліній служать стояки. Вони встановлені у місцях розміщення групи санітарних приладів ближче до тих приладів, у які надходять найбільш забруднені і найменше розріджені стоки. Стояки встановлені відкрито біля стін або приховано у борознах і спеціальних шахтах. Вентиляція мереж внутрішньої каналізації здійснюється через витяжні труби, які є продовженням каналізаційних стояків. Труби виведені на висоту 0,7 м вище покрівлі будинку. Діаметр витяжної труби відповідає діаметру стояка. Для контролю і прочищення внутрішньої каналізаційної мережі на ній встановлені ревізії і прочистки.

Розрахункові витрати стічних вод визначаємо за формулою:

м3/рік.

м3/рік.

м3/рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]