Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_ИНЖЕН_МИК.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
205.31 Кб
Скачать

3.5. Заходи щодо охорони праці, техніки безпеки та протипожежної безпеки

У дипломному проекті розроблено комплекс технічних заходів щодо забезпечення безпечних умов праці персоналу, попередженню виробничого травматизму і професійних захворювань. При розрахунках та прийнятті компонувальних рішеннях керувалися діючими у даний час Державними, галузевими нормативними актами, будівельними нормами і правилами, нормами промислової санітарії і вимогами охорони праці.

Ресторан працює без вихідних з 1200 до 2400. На підприємстві прийнятий двох бригадний метод роботи за ступеневим виходом на роботу працівників цехів, тривалість роботи яких перевищує 12 год. Бригади працюють через день. Робочий день кухарів, офіціантів складає 11,5 год., 1 год. перерва. Згідно закону України “Про охорону праці” тривалість робочого тижня в середньому складає 40год. Щорічна відпуска встановлена 24 календарних дні.

Окремі групи приміщень відносяться до різних рівнів небезпечності: найбільш небезпечні – технічні приміщення: електрощитова і венткамера; підвищену небезпеку мають виробничі приміщення, перш за все – гарячий цех, найбільш оснащений електричним обладнанням; найбільш безпечні адміністративні і торговельні приміщення.

Основні небезпечні фактори, які можуть зустрітися у даному підприємстві є: підвищена температура поверхні обладнання: електрична плита ПЕ-0,51, пароконвектомат FEV-62М, фритюрниця ФНЕ-5, сковорода СЕ-0,22, посудомийна машина К502 QВ; машини і механізми, що рухаються: м'ясорубка RG, картоплечистка SD112/38, овочерізка ТМ; підвищена концентрація шкідливих речовин у робочій зоні теплового обладнання гарячого цеху; підвищений рівень шуму, вібрації від роботи механічного та холодильного обладнання, вентиляції; небезпечна величина напруги в електричній мережі - 380/220В; підвищена вологість у мийних кухонного і столового посуду; підвищена температура повітря в робочих зонах гарячого цеху.

Генеральний план підприємства

При плануванні та забудові території в архітектурно-будівельному розділі враховувалися вимоги ДБН 360-92. На території передбачені: належно обладнаний господарський двір, вантажно-розвантажувальний майданчик, під’їзні шляхи, майданчик для відпочинку споживачів.

Рельєф ділянки спокійний, має ухил з півдня на північ (див. графічну частину, аркуш 1). Підприємство розташоване у житловому масиві. Територія обмежена квартальними проїздами. Головний фасад будівлі ресторану орієнтовані на південний схід. До центрального входу у ресторан передбачений заасфальтована доріжка шириною 7 м, інша територія покрита газонами з хвойними і листяними деревами. З обох боків від входу влаштовані майданчики для відпочинку з квітниками і лавами. Границі ділянки обмежені декоративним чагарником.

Господарський двір знаходиться з північного боку, він обгороджений чагарником рядової посадки. На території господарського двору розташовується тупиковий майданчик для розвороту службового транспорту розміром 20м х 14м. Ширина в’їзду з вулиці на господарський двір – 5,5 м. На відстані 23м від будівлі ресторану знаходиться майданчик з контейнерами для збору сміття, який забетонований і огороджений бетонними плитами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]