Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_ИНЖЕН_МИК.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
205.31 Кб
Скачать

Вимоги безпеки до складу та улаштування приміщень

Облаштування приміщень відповідає вимогам СНиП 2.0802-89 та СанПиН 42-123-5777-91 і сприяє необхідному мікроклімату у приміщеннях і на робочих місцях. Проектні рішення розміщення приміщень забезпечують їх взаємозв’язок. Вони розташовані з урахуванням потоковості технологічного процесу: складські приміщення – заготівельні цехи – доготівельні цехи – торговельні приміщення (графічна частина, аркуш 3).

Поряд з коморою сипучих (поз. 10) відсутні приміщення із значним водоспоживанням. Холодильні збірно-розбірні камери (поз. 9) знаходяться на завантажувальному майданчику у північній частині будівлі. Поряд не має приміщень зі значними тепло виділеннями. Адміністративне приміщення (поз. 7) – бухгалтерія – примикає до зовнішньої стіни і має вхід поряд з входом на підприємство з боку господарського двору, тобто адміністрація не ходить у виробничий зоні. Поряд запроектований гардероб для персоналу (поз.8), тобто персонал без санітарного одягу не попадає на виробництво. Для забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов для персоналу передбачена душова (поз.22) і один санвузол (поз. 21), які розташовані в одному блоці. Для споживачів запроектовано два санвузли з умивальниками з входами з вестибюлю (поз. 20) .

Згідно з протипожежними вимогами на підприємстві є два окремих входи: один - для персоналу і завантаження сировини, іншій - для споживачів, Вхід для споживачів обладнаний утепленим тамбуром (поз. 23) з природнім освітленням; вхід для персоналу має подвійні утеплені двері.

Ширина коридорів і дверей відповідає вимогам будівельних норм. Основний коридор для транспортування сировини на вантажному візку має ширину –1,7 м, допоміжний – 1,5 м. Ширина дверей складає: для входу у залу – 1,5 м, завантаження сировини – 1,2 м, у виробничі приміщення 0,9 м, у санвузли – 0,6 м (див. графічну частину арк. 1).

Технічне приміщення – електрощитова (поз. 11) розташована біля капітальної зовнішньої стіни, має окремий вихід на господарський двір.

Санітарні вимоги до приміщень та робочих місць

У проекті розроблені заходи щодо забезпечення нешкідливих умов праці на робочих місцях. Для створення оптимальних мікрокліматичних умов передбачене опалення приміщень у холодну пору року від міської котельні. Для опалювання використовуються радіатори чавунні секційні, вони розташовані у нішах під вікнами. Кількість радіаторів визначена з урахуванням забезпечення у виробничих і торгівельних приміщеннях температури 180С.

Для забезпечення нормальної вологості і чистоти повітря передбачена механічна витяжна вентиляція. Приток повітря здійснюється через кватирки вікон. У приміщеннях із значними волого- і тепловиділеннями - залах, доготівельному цехах, мийних столового, кухонного посуду, яєць, інвентарю проведений розрахунок необхідної кратності повітрообміну, для інших приміщень – прийнятий за СНиПом.

Ресторан обладнаний централізованим водопостачанням. У кожне виробниче приміщення, у мийні столового, кухонного посуду, душову, санвузли підведена холодна і гаряча вода. Підприємство приєднано до централізованої міської каналізаційній мережі. Цехи, мийні, душові, санвузли мають зливні трапи, влаштовані біля ванн, раковин.

Освітлення робочих приміщень передбачатиметься пряме природне і штучне. Природне освітлення у закладу буде у торгівельних залах, заготівельних та доготівельних цехах, в адміністративно-побутових приміщеннях. Штучне - у коморах, мийних, охолоджувальних камерах. Для штучного освітлення у проектованому закладі будуть застосовуватися: - лампи розжарювання; - газорозрядні лампи. У світлий час доби у проектованому закладі РГ будуть використовуватися: - лампи денного світла (ЛД), - лампи білого світла (ЛБ). У темний час доби застосовуватимуться: - лампи холодного білого світла (ЛХБ), - лампи теплого білого світла (ЛТБ).

Штучне освітлення буде передбачено робоче і аварійне. Робоче освітлення обов'язкове для всіх приміщень, а аварійне буде застосовуватися для продовження роботи при відключенні світла у закладі і евакуації людей.

У закладі ресторанного господарства аварійне освітлення передбачене: - у прохідних приміщеннях, пожежних проїздах, коридорах та сходах, які будуть використовуватися для евакуації людей; - у торгових залах. Від мережі аварійного освітлення вмикаються написи над усіма технологічними виходами з приміщень, які освітленні «Вихід», а над евакуаційними виходами «Запасний вихід».

При розташуванні робочих місць у цехах враховані вимоги до їх освітлення: вони знаходяться або біля вікон, або світло падає на них зліва. Одним із важливих чинників безпечної роботи є достатнє освітлення робочого місця. Всі приміщення мають достатній коефіцієнт природного освітлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]