Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к магистерским работам 8.03060101.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
189.07 Кб
Скачать
    1. Висновки та пропозиції

Висновки є стислим підсумком проведеного дослідження. Їх формулюють по кожному розділу та роботі в цілому.

Висновки повинні містити такі слова: визначено, встановлено, запропоновано, розроблено, науковий результат, вперше, удосконалено, отримало подальший розвиток тощо. Їх необхідно формулювати по кожному розділу та роботі в цілому.

Висновки по розділах формуються як підсумкові ствердження, що виражають у короткій формі найбільш важливі результати (теоретичні та практичні) роботи, якій присвячений даний розділ. У висновках, звичайно, немає посилання на літературу та не приводиться мотивація або пояснення, чому вони саме такі, але, з іншого боку, неприпустима поява висновків, не підтриманих текстом у відповідному розділі роботи, таких, що не випливають з його матеріалів.

Висновки по першому розділу також повинні чітко виражати особисту позицію виконавця та його критичне ставлення до вже відомого методу (методів) рішення поставленої проблеми. При цьому в них рекомендується сформулювати підсумкові твердження про таке:

1) наявність протиріччя в практиці (науці);

2) цільова спрямованість і очікуваний практичний результат для потреб народного господарства;

3) сутність і актуальність теми;

4) новизна результату.

Висновки по роботі розміщують безпосередньо після основної частини роботи на новій сторінці. На відміну від висновків по розділах, загальні висновки по роботі в цілому повинні відображати загальні результати рішення проблеми. У них формулюються найважливіші наукові і практичні результати роботи, їх значення для потреб народного господарства, науки й практики. Вони пов’язані з метою дослідження, завданнями, науковим результатом, його новизною та практичним значенням. Цей взаємозв’язок схематично відображений на рис. 2.1.

Кожне завдання, що поставлено в роботі для вирішення мети, находить своє відображення в конкретному підрозділі, пункті чи підпункті роботи. Їм відповідає конкретний висновок в загальних висновках по роботі.

Наприклад, завдання «5. Виявити залежність попиту від факторів»; рішення завдання (метод рішення і практичний результат) – підрозділ «2.3. Дослідження впливу факторів на попит ….»; висновок «5. Результати дослідження впливу факторів на попит….. показали, що…..». Або завдання «7. Розробити методику управління попитом на продукцію підприємства»; рішення завдання (метод рішення, науковий і практичний результат) – підрозділ «7. Методика формування попиту на продукцію підприємства на основі…….підходу»; висновки – 7. На основі моделювання залежності попиту від факторів впливу розроблена методика формування попиту на продукцію підприємства, яка, на відміну від існуючих методик, заснована на використанні … підходу і включає….»

Загальні висновки по роботі в цілому не повинні підмінятися механічним підсумовуванням висновків по розділах, а повинні відображати суть рішення поставленої проблеми.

У першому пункті висновків по роботі в цілому коротко оцінюється стан питання досліджень, розкриваються сутність і особливості методів рішення поставлених завдань або проблеми в порівнянні з відомими методами. В останньому пункті, як правило, показується, що мета роботи досягнута та всі завдання, які підлягали розробці, вирішені.

Рис. 2.1. Процес формування висновків

У висновках наводять оцінку отриманих результатів роботи та її окремих етапів з урахуванням світових тенденцій; пропонуються області використання результатів роботи; оцінюється наукова та економічна значущість роботи. У висновках підкреслюються особливо цінні, на думку автора, моменти розробки, наводяться пропозиції автора про те, що саме в даній роботі можливо було б зробити краще за наявності більшого ліміту часу та як можливо було би продовжити та вдосконалити рішення даної задачі за потреби.

Висновки нумеруються арабськими цифрами 1, 2, 3… (додаток Л).