Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к магистерским работам 8.03060101.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
189.07 Кб
Скачать
    1. Вибір теми дипломної магістерської роботи

Вибір теми магістерської роботи відбувається з урахуванням наукових інтересів, виявлених студентом за період навчання, а також на замовлення державних установ, підприємств, підприємницьких структур, що уклали договір із вищім навчальним закладом, або на матеріалах яких виконується робота. Це замовлення оформляється відповідним листом (додаток Б).

При виборі теми необхідно враховувати:

  • ступінь вивчення теми сучасною наукою;

  • форму навчання і якісний рівень теоретичної підготовки студента;

  • тематику раніше написаних студентських робіт;

  • інформаційне забезпечення і можливість збору практичного матеріалу, ступінь його конфіденційності;

  • характер практичної роботи, що виконується студентами;

  • держбюджетну тематику наукових досліджень кафедри і наукові інтереси керівника;

  • інтереси баз практики.

Студенти мають право запропонувати свою тему магістерської роботи, як правило, у напрямі подальшого розвитку однієї з курсових робіт, тем наукових робіт, які виконувались у ході науково-дослідних робіт, в яких вони брали участь. При цьому необхідно обґрунтувати доцільність її розробки.

З метою забезпечення інтеграції навчального процесу з практикою роботи профспілок тематика магістерських робіт може визначатися також і посадовими особами, яким підпорядковані ВНЗ (в інтересах яких здійснюється підготовка фахівців).

Кількість тем магістерських робіт повинна на 10-15% перебільшувати кількість студентів, які готуються до державної атестації.

У всіх випадках тематика магістерських робіт має бути актуальною, а їх зміст – відповідати сучасному стану управлінської науки.

Темою магістерської роботи треба обирати одну із сучасних проблем управління. Кафедрою щорічно поновлюється перелік тем магістерських робіт відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики магістра згідно із затвердженими програмами, вивченими нормативними та вибірковими дисциплінами. Орієнтовний перелік тем магістерських робіт для спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування» представлений у додатку А.

Після остаточного погодження з науковим керівником і редагування студент подає заяву на ім’я завідувача кафедри з проханням закріпити за ним обрану тему магістерської роботи (додаток В). Обрані теми розглядаються та обговорюються на засіданні кафедри. Приймається рішення про їх закріплення за студентом. Виписка з протоколу засідання кафедри щодо закріплення тем магістерських робіт подається до деканату.

Список студентів-дипломників, перелік тем магістерської робіт та наукових керівників затверджується наказом. Всі подальші зміни теми магістерської роботи можуть відбуватися на основі письмової заяви магістранта, яка повинна бути погоджена з науковим керівником та завідувачем кафедри. У заяві аргументується необхідність зміни теми. Кафедра подає в деканат письмове клопотання про зміну теми магістерської роботи студента (витяг з протоколу засідання кафедри).

1.4. Керівництво дипломними магістерськими роботами

Загальне керівництво магістерськими роботами здійснює ректор (директор) вищого навчального закладу. Він виносить на обговорення вченої ради вищого навчального закладу питання, які пов’язані з розробкою магістерських робіт, ставить завдання на їх розробку, віддає накази про закріплення тем магістерських робіт за студентами, призначення керівників та рецензентів, допуск студентів до захисту.

Керівництво розробкою магістерських робіт на факультеті здійснює декан факультету. Він відповідає за направленість їх тематик, контролює своєчасність доведення до них завдань, їх виконання, вживає заходи щодо усунення виявлених недоліків.

Завідувач кафедри організує розробку тематики магістерських робіт та завдань на їх виконання, здійснює підбір керівників, організує роботу виконавців, забезпечує їх консультаціями, розглядає та вирішує питання допуску студентів до захисту, виносить на обговорення кафедри питання щодо стану та заходів з удосконалення розробки магістерських робіт.

Керівників магістерських робіт призначає кафедра. Крім викладачів випускової кафедри науковими керівниками можуть бути призначені провідні фахівці підприємств, наукові співробітники, викладачі інших кафедр вищих навчальних закладів з відповідною базовою освітою і досвідом роботи в області менеджменту. Консультації з магістерських робіт, з одного боку, надають студентові наукову, педагогічну допомогу, а з іншої – носять контрольно-перевірочний характер.

Керівник дипломної магістерської роботи зобов’язаний:

  • скласти завдання на кожну магістерську роботу, затвердити його у завідувача кафедри і видати студентам;

  • рекомендувати студенту для використання основну літературу, довідкові, архівні матеріали та інші джерела, що стосуються теми магістерської роботи;

  • керувати роботою студента, систематично контролюючи хід роботи; інформувати завідувача кафедри (декана) про стан справ з написання (розробки) магістерської роботи;

  • консультувати студента у дні і години, що встановлені розкладом;

  • перевіряти хід виконання та якість відпрацювання окремих розділів і роботи в цілому;

  • після виконання і оформлення магістерської роботи підготувати на неї відгук;

  • провести передзахист магістерської роботи у складі комісії;

  • представити роботу завідувачу кафедри з метою затвердження рішення щодо допуску її до захисту;

  • готувати студента до захисту магістерської роботи.

У разі потреби кафедра може запрошувати консультантів з окремих розділів магістерської роботи (за рахунок ліміту часу, відведеного на керівництво цією роботою). Консультантами можуть призначатися професори і викладачі вищих навчальних закладів, які перевіряють відповідні розділи виконаної студентом роботи.

Студент, який виконує дипломну магістерську роботу, зобов’язаний:

  • підібрати і вивчити рекомендовану літературу та інші джерела з теми магістерської роботи;

  • проаналізувати існуючі методи і засоби проведення досліджень з метою вибору найбільш раціональних для практичного використання при розробці теми;

  • доповідати керівнику про хід виконання календарного плану;

  • після розробки окремих розділів, документів доповідати про них керівнику і після його рішення про якість представлених матеріалів продовжувати роботу над іншими розділами (питаннями), документами;

  • виконавши завдання в повному обсязі, представити розроблений матеріал керівнику для отримання відгуку;

  • пройти передзахист роботи на кафедрі перед комісією;

  • представити роботу у визначений термін на рецензію;

  • виконану роботу з відгуком керівника та рецензією представити завідувачу кафедри для прийняття рішення щодо допуску її до захисту;

  • ознайомившись з відгуком і рецензією на виконану роботу, підготувати доповідь для захисту роботи перед членами ДЕК;

  • у визначений час представити роботу на ДЕК і захистити її результати.