Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к магистерским работам 8.03060101.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
189.07 Кб
Скачать
  1. Рецензування та захист дипломної магістерської роботи

До захисту дипломної роботи допускаються студенти, які успішно склали заліково-екзаменаційну сесію, завершили переддипломну практику та захистили звіт з неї, склали державний іспит (у разі, якщо він передбачений навчальним планом).

Науковий керівник дає на завершену магістерську роботу стислий відгук, в якому дає загальну характеристику випускної роботи; висвітлює якість виконаної роботи і праці студента; дає оцінку роботі і робить висновок про можливість допуску її до захисту на ДЕК (додаток Н).

За наявності позитивного відгуку робота допускається до її попереднього захисту перед комісією в складі керівника і двох викладачів. Склад комісії та графік передзахисту затверджує завідувач кафедри.

На попередній захист роботи студент повинен представити:

  1. Завдання на магістерську роботу.

  2. Лист-заявку на розробку теми випускної роботи від підприємства.

  3. Дипломну магістерську роботу, підписану студентом, керівником, консультантами, нормоконтролером (не зброшуровану).

  4. Відгук наукового керівника (додаток Н).

  5. Наочні матеріали до магістерської роботи, підписані студентом, керівником, нормоконтролером, консультантом.

У процесі попереднього захисту перевіряються:

  • відповідність роботи вимогам до неї;

  • готовність автора до захисту роботи на ДЕК (рівень докладу; ступінь розуміння проблеми та питань, які розглянуто в роботі; ступінь розуміння методик та методів, що використовувались у процесі дослідження; якість відповідей на питання стосовно суті та результатів дослідження);

  • якість ілюстративного матеріалу;

  • наявність усіх супроводжувальних документів.

Висновки про попередній захист магістерської роботи члени комісії заносять до спеціального бланка (додаток П), в якому завідувач кафедри підписує допуск до захисту.

Випускна робота допускається до захисту на ДЕК завідувачем кафедри за наявності підписаної студентом, керівником, консультантами, нормоконтролером роботи, всіх супроводжувальних документів, позитивного відгуку керівника, відмітки про успішний попередній захист.

Після цього робота направляється на зовнішнє рецензування.

На магістерську роботу надається дві зовнішні рецензії: рецензія з підприємства, на базі якого вона виконана, і рецензія від професорів, доцентів вищих навчальних закладів, працівників науково-дослідних організацій.

Рецензент має підписатися із зазначенням свого прізвища, ім’я та по батькові, місця роботи і посади, яку обіймає, і завірити підпис печаткою.

Рецензія на магістерську роботу (додаток Р) виконується, як правило, на стандартному бланку у довільній формі з розкриттям таких основних питань:

  • актуальність теми;

  • відповідність змісту магістерської роботи заявленій темі;

  • новизна проведеного дослідження;

  • практична значущість аналітико-дослідного розділу;

  • достовірність поданої в роботі інформації;

  • правдивість фактичних даних;

  • повнота, глибина та обґрунтованість рішень, що пропонуються;

  • використання в роботі сучасних методів дослідження, а також нових методик;

  • перспективи впровадження рекомендацій, запропонованих студентом;

  • недоліки, зауваження, недостатня проробка деяких питань тощо;

  • оцінка загальних вражень від магістерської роботи (оформлення, стиль, грамотність викладання);

  • інші питання на розсуд рецензента.

У висновку рецензії вказується оцінка магістерської роботи, що пропонується рецензентом.

Студент знайомиться зі змістом рецензії і готує мотивовані відповіді на зауваження рецензентів при захисті роботи.

Захист магістерської роботи відбувається на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії. Роботу необхідно презентувати за допомоги комп’ютерних програм Power Point, Acrobat, Photoshop та інших.

На засідання ДЕК до початку захисту подаються такі документи:

  • витяг з наказу ректора (директора) про затвердження персонального складу цієї комісії;

  • список студентів екзаменаційної групи, які допущені до захисту магістерських робіт за підписом декана факультету;

  • довідка від деканату про виконання студентом навчального плану;

  • магістерська робота студента;

  • письмовий відгук наукового керівника магістерської роботи;

  • рецензія на магістерську роботу від підприємства, на базі якого вона виконана;

  • зовнішня рецензія;

  • інші матеріали, які характеризують наукову і практичну цінність виконаної роботи (довідки про впровадження пропозицій студента у практичну діяльність підприємства, опубліковані статті студента з теми роботи тощо).

Під час підготовки до захисту студент повинен погодити з науковим керівником стислу доповідь про роботу. Обсяг тексту доповіді повинен бути розрахованим на 5-10 хвилин виступу. У доповіді треба відобразити:

  • обґрунтування актуальності теми;

  • мету і завдання роботи;

  • основні результати аналізу матеріалів підприємства;

  • творчі розробки автора;

  • наукову новизну;

  • пропозиції і рекомендації, які випливають з проведеного дослідження, та оцінка їх ефективності.

Наочні матеріали повинні послідовно ілюструвати доповідь студента і забезпечувати повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту. Кількість примірників роздаткового матеріалу повинна відповідати кількісному складу комісії.

Під час захисту магістерської роботи члени ДЕК, присутні на захисті викладачі, спеціалісти-практики та науковий керівник можуть задавати студентові запитання щодо змісту роботи. Відповіді студента мають бути конкретними, аргументованими і короткими. Слід мати на увазі, що відповіді на питання і зауваження, їх повнота і глибина впливають значною мірою на оцінку роботи, тому їх треба ретельно продумувати. Відповідаючи на питання, студент може користуватися роботою, наводити цифрові дані або цитувати окремі положення.

Після доповіді студента і відповідей на запитання голова ДЕК зачитує відгук наукового керівника та зовнішні рецензії, і студент має можливість відповісти на всі зауваження рецензентів. Науковий керівник за власною ініціативою або на прохання голови ДЕК може виступити з характеристикою магістерської роботи.

У разі вибору студентом захисту магістерської роботи іноземною мовою, реферат повинен бути підготовлений цією ж мовою, а членам комісії представлений текст доповіді українською мовою.

Для одержання дозволу на захист роботи іноземною мовою студент подає на ім’я директора заяву із візами завідувача кафедри іноземних мов та керівника магістерської роботи. До складу ДЕК у такому випадку має бути включений: викладач або фахівець-практик, який вільно володіє даною іноземною мовою.

За результатами захисту випускної роботи ДЕК на закритому засіданні приймає рішення щодо оцінки захисту і роботи (враховуючи відгук керівника, рецензії на магістерську роботу, зміст доповіді, якість відповідей на запитання), щодо присвоєння випускнику відповідної кваліфікації і видачі йому диплому державного зразка.

Оцінюючи дипломну роботу, комісія враховує не лише якість самого наукового дослідження, його наукову новизну, практичну значимість, вміння захистити сформульовані положення та висновки, але й відповідність оформлення встановленим вимогам.

Дипломна магістерська робота, в якій розкрито тему, прореферовано використані джерела, здійснено аналіз певної інформаційної та статистичної бази даних, сформульовано висновки без необхідного їх обґрунтування допускається до захисту, але не може бути оцінена вище ніж «задовільно».

Робота, в якій зроблено власну оцінку використаних джерел, самостійно проаналізовано підібраний статистичний матеріал, звітні дані підприємства / організації, на базі якого досліджувалася тема, зроблено висновки та сформульовано пропозиції, але вони не є достатньо аргументованими, може бути оцінена на «добре».

Робота, в якій зроблено власну оцінку різних джерел, використано кількісні методи дослідження, побудовано формалізо­вану модель проблеми, зроблено власні дослідження, розрахунки і на їх основі – аргументовано висновки та обґрунтовано пропозиції, а студент опублікував результати наукового дослідження у наукових виданнях або матеріалах наукових конференцій, може бути оцінена на «відмінно».

Результати захисту дипломних магістерських робіт оцінюються за 100-баловою шкалою КНТЕУ, яка відповідно переводиться в національну шкалу («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно») та шкалу ЄКТС.

Рішення щодо підсумкової оцінки приймається більшістю голосів членів ДЕК за результатами публічного захисту з ураху­ванням висновків наукового керівника та рецензента [7].

Процедура захисту протоколюється секретарем комісії. До протоколу вносяться відповідні оцінки захисту магістерської роботи; записуються запитання членів ДЕК і присутніх на захисті, особисті думки членів ДЕК; зазначається отриманий освітній рівень, а також дані державного документа про освіту (диплом), який видається випускникові. Протокол підписують голова і члени ДЕК, що брали участь у засіданні.

Державна екзаменаційна комісія після завершення роботи складає звіт, в якому відображаються основні кількісні показники щодо рівня і якості проведених захистів, характеристик виконаних магістерських робіт; щодо впровадження конкретних пропозицій у практику діючих підприємств, застосування сучасних інформаційних і комп’ютерних технологій в аналітичних дослідженнях та інше. Звіт ДЕК обговорюється на вченій раді.

Студент, який не з’явився на захист без поважної причини або отримав на захисті незадовільну оцінку, відраховується з ВНЗ. У цьому випадку йому видається академічна довідка встановленого зразка. За студентом зберігається право повторного захисту протягом наступних трьох років. Магістерська робота виконується за наявності заяви студента про допуск до захисту та наказу ректора (директора) про затвердження теми магістерської роботи, підприємства, на базі якого вона повинна бути виконана, та призначення наукового керівника. На вимогу випускової кафедри тема магістерської роботи може бути змінена, або в межах тієї ж теми матеріали випускної роботи можуть бути суттєво оновлені і доповнені.

Студентам, що не захистили роботу з поважної причини, яка підтверджується документально, адміністрація ВНЗ може подовжити термін його навчання до наступного терміну роботи ДЕК, але не більше, як на один рік. Це питання вирішується адміністрацією згідно з положенням, що діє, індивідуально у кожному конкретному випадку.

Незалежно від причин повторний захист магістерських робіт того ж року категорично забороняється.

Дипломні магістерські роботи подаються на конкурс зі спеціальності на рівні кафедри, вищого навчального закладу, а також міжвузівських конкурсів. Оцінка робіт проводиться на основі критеріїв, які затверджені НМК з менеджменту.