Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к магистерским работам 8.03060101.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
189.07 Кб
Скачать

3.9. Додатки у додатках розміщують матеріал, який:

  • є необхідним для повноти роботи, але включення його до основної частини роботи може змінити упорядковане та логічне представлення про роботу;

  • не може бути послідовно розміщеним внаслідок великого обсягу або специфічних способів його представлення;

  • може бути виключеним для широкого кругу читачів, але є необхідним для фахівців у даній області.

  • У додатки можуть бути включені:

  • копії тез або наукових статей, які опубліковані по даній роботі;

  • реальні документи підприємства;

  • рекламні матеріали;

  • матеріали, які доповнюють роботу;

  • програмні проекти, які оформлені відповідно до Єдиної системи програмної документації (ЕСПД, ГОСТ 19.NNN) та/або конструкторські проекти, які оформлені за Єдиною системою конструкторської документації (ЕСКД, ГОСТ 2.NNN);

  • проміжні математичні викладки, формули, розрахунки;

  • таблиці допоміжних відомостей;

  • ілюстрації допоміжного характеру, які мають формат А3 або А4;

  • описання нової апаратури та приладів, які використовувалися під час проведення експерименту, вимірювань та випробувань;

  • протоколи досліджень;

  • акти реалізації результатів роботи;

  • список плакатів та креслень, які додаються до роботи.

Додатки оформлюються як продовження роботи на її наступних сторінках або у вигляді окремої частини в порядку появи посилань на додатки у тексті роботи.

Якщо додатки оформлюють на наступних сторінках роботи, кожен такий додаток треба починати з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої букви симетрично тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої повинно бути надруковане слово «Додаток __» і буква, що позначає додаток. Наприклад, Додаток А, Додаток Б т.д. Не слід використовувати букви: Ґ, Є, Й, І, Ї, О, Ч, Ь. Додатки повинні мати спільну з іншими частинами роботи наскрізну нумерацію сторінок.

Переліки, примітки, виноски в тексті додатка оформляють і нумерують відповідно до вимог дійсного документа. Ілюстрації, таблиці, формули, які розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: Рис. Д1.2 – другий рисунок першого розділу додатка Д; формула (А.1) – перша формула додатка А.

Джерела, на які посилаються тільки в додатках, повинні розглядатися незалежно від тих, які є в основній частині роботи, і повинні бути вказані наприкінці кожного додатка в переліку використаних у ньому посилань. Форма цитування, правила складання переліку посилань і виносок повинні бути аналогічні тим, що прийняті в основній частині роботи. Перед номером цитати та відповідним номером у переліку посилань і виносках ставлять позначення додатка.

  1. Поради щодо підготовки доповіді та виступу на захисті дипломної магістерської роботи

Виступ перед комісією на захисті є невід’ємною складовою навчального процесу і суттєво впливає на оцінку дипломної магістерської роботи. Некваліфікована доповідь при відмінно розробленій темі призводить не тільки до зниження загального позитивного враження від роботи, але іноді і до нерозуміння її змісту атестаційною комісією. У той же час, добре підготовлена за змістом доповідь і упевнений виступ магістранта більш ніж на половину визначають успіх захисту. Тому дуже важливо, щоб студент правильно попрацював над доповіддю і підготував себе до виступу.

Готуючись до виступу, студент повинен розуміти, що слухачі отримують інформацію від доповідача по двох основних каналах: аудіо (мова доповідача) і відео (демонстровані синхронно з текстом доповіді наочні матеріали). Ці канали взаємно доповнюють один одного, тому найбільший ефект досягається, коли частину матеріалу доповідач промовляє, іншу демонструє. Це вимагає ретельного відбору.

Необхідно також розуміти, що стиль виступу на захисті суттєво відрізняється від тексту пояснювальної записки і заснований на «розмовному» жанрі. Тому неможливо підготувати хорошу доповідь, користуючись вирізками з тексту. Уміння виступати перед аудиторією, навички грамотного і доступного викладання слухачам незнайомого матеріалу є складовою кваліфікації магістра-менеджера.

Вимоги до доповіді

Текст доповіді повинен повністю відображати зміст дипломної магістерської роботи: обґрунтування актуальності теми, мету і завдання роботи, основні результати аналізу, досліджень, матеріали діючого підприємства, творчі розробки автора і наукову новизну. Особливе місце має бути відведено обґрунтованим пропозиціям і рекомендаціям та оцінці їх ефективності.

Максимальний час доповіді – 10 хвилин, оптимальний 5-7 хвилин. Текст доповіді доцільно надрукувати, погодити з наочними матеріалами і вивчити. Максимальний обсяг надрукованого тексту доповіді – 2 стор. 12 pt через 1,5 інтервали.

У доповіді багато розділів роботи не описуються детально, а лише згадуються або наводяться тільки результати.

Наприклад: «… У роботі проведений аналіз господарської діяльності підприємства Х, результати якого приведені в таблиці (на слайді). Підприємство знаходиться в передбанкрутному стані, оскільки …(указуються відповідні значення параметрів діяльності підприємства, що наочно демонструють його стан)».

Або: «... Стратегія диверсифікації діяльності підприємства розроблена на основі дослідження споживчих переваг, аналізу конкурентів і SWOT-аналізу, які приведені в тексті магістерської роботи».

Або: «... На слайді приведена концепція проекту. Вона полягає в...».

Текстові фрагменти на слайдах мають бути структуровані: мати заголовок, у разі подання списку – кожен його елемент має бути чітко позначений. За необхідності, ключові слова можуть бути виділені жирним шрифтом або кольором. Мінімальний розмір шрифту, що рекомендується, – 18-20 pt.

Наочні матеріали

Наочні матеріали до доповіді покликані ілюструвати основні положення доповіді, глибше розкрити тему роботи і полегшити її сприйняття, а також допомогти доповідачеві в процесі виступу. Неприпустимо обмежуватися читанням викладеного на слайдах тексту, оскільки слухачі роблять це в три рази швидше і відразу втрачають інтерес до такої доповіді.

Наочні матеріали виконують у вигляді слайдів для мультимедійної презентації на комп’ютері і роздавального матеріалу, який видається кожному членові ДЕК.

Кожен слайд має заголовок. Формулювання заголовка повинне відображати назву відповідного розділу доповіді, вказану в плані виступу. Неприпустимо переносити текст доповіді на слайди повністю. Проте коротке позначення на слайді основних положень, які студент планує донести до аудиторії, доцільно.

Використання графічних елементів, що ілюструють доповідь, суттєво підвищує якість виступу і допомагає доповідачеві.

Загальним правилом при описі слайда з графічними елементами є першочергове пояснення аудиторії того, що це за графічний елемент (графік, діаграма тощо) і що він демонструє. Після цього переходять до детального опису графічного елемента:

  • пояснюють, як він побудований (зокрема, які параметри відкладені по координатних осях графіка, в яких величинах вони виражені тощо);

  • коментують змістову сторону графічного елемента (наприклад, яким кольором зображені стовпці гістограми з параметрами підприємств, що цікавлять нас тощо);

  • роблять змістовний висновок, який повинен запам’ятатися слухачам і буде використаний надалі або є важливим результатом дослідження.

Кожен графічний фрагмент повинен мати заголовок. Розмір його окремих деталей має бути таким, щоб добре було видно з будь-якої точки аудиторії. Теж стосується і розміру шрифту та цифрових позначень. Розміщувати декілька графічних елементів (рисунків, діаграм) на одному слайді не рекомендується, оскільки вони матимуть малий розмір. Краще показати їх на різних слайдах. Виключення може бути зроблене у разі, коли необхідне порівняння двох графічних елементів.

Приклад оформлення титульного аркушу наочних матеріалів наведений у додатку К.

Роздавальний матеріал повинен мати всі необхідні підписи. Оригінали роздавального матеріалу з підписами додаються до роботи в якості окремого додатку до пояснювальної записки. Копії роздавального матеріалу з підписами роздаються голові (1 прим.) та кожному члену державної екзаменаційної комісії (4 прим.).

Кількість слайдів та листів роздавального матеріалу (без титульної сторінки) повинна бути 10-11 шт. Структура слайдів та листів роздавального матеріалу наступна: 50% відводиться на перший та другий розділ , 50% – на третій розділ. На слайди та листи не потрібно виносити матеріал, який є загально відомим і не має особистих здобутків магістранта.

Слайди та листів роздавального матеріалу, що відводяться на перший та другий розділ, мають таку структуру:

Лист 1 – мета та завдання дослідження; лист 2 - об’єкт, предмет, наукова новизна, практична значимість дослідження. Якщо в теоретичному розділі є особисті здобутки автора, то лист 3 ілюструє їх; листи 4-6 – присвячені результатам аналітично-дослідного розділу. Тоді загальна кількість слайди та листів роздавального матеріалу до магістерської роботи складає 11.

Якщо в теоретичному розділі немає особистих здобутків магістранта, то листи 3-5 відводяться на ілюстрацію результатів другого розділу. Тоді загальна кількість слайди та листів роздавального матеріалу до магістерської роботи складає 10.