Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к магистерским работам 8.03060101.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
189.07 Кб
Скачать

2. Рекомендації щодо написання дипломної магістерської роботи

2.1. Вступ

У вступі до магістерської роботи автор повинен розкрити актуальність обраної теми, обґрунтувати необхідність проведення дослідження, відобразити ціль та завдання дослідження, його об’єкт, предмет, підприємство, на базі якого виконано магістерську роботу, основні джерела інформації, наукову новизну одержаних результатів та практичну значущість. Указують апробацію та публікації магістранта. Виходячи з цього, вступ має певну структуру.

Актуальність теми. На основі критичного аналізу сучасної практики, а також недоліків у наукових розробках обраної теми робиться висновок про необхідність подальшої роботи над проблемою. Це може бути усунення таких недоліків, як подальше уточнення або розробка категорійного, понятійного апарату, розробка сучасних підходів, моделей та інше. Відображають, хто з вітчизняних та зарубіжних фахівців зробив внесок у вирішення цієї проблеми. Відмічають необхідність та своєчасність проведення дослідження.

Мета дослідження випливає з його актуальності. Вона повинна бути узгоджена з предметом і об’єктом, а також передбачати очікувані результати. У викладі мети не слід застосовувати слова, які вказують на засіб її досягнення.

Очікувані результати дослідження передбачають вирішення студентами проблемної ситуації, яка відображає суперечність між типовим положенням об’єкта дослідження в реальній практиці і вимогами суспільства до його ефективнішого функціонування. Очікуваний результат відображає той позитивний ефект, який формується у вигляді суспільної корисності і конкретної корисності основного предмета дослідження.

Завдання дослідження повинні дозволити досягти мети дослідження, розкрити його логіку і зміст. У тексті після формулювання мети дослідження пишуть таке: «Для досягнення поставленої мети в магістерській роботі потрібно вирішити наступні завдання:…» і перелічити їх. Ці завдання пов’язані з розгляданням теоретичних основ дослідження, аналітико-дослідних питань та розробок, пов’язаних з проблемою, що розглядається. Наприклад:

  • вирішення певних теоретичних питань, які входять в загальну проблему дослідження (визначення суті понять, явищ, процесів, подальше удосконалення їх вивчення, розробка ознак, рівнів функціонування, критеріїв ефективності, принципів і умов застосування, класифікація тощо);

  • всебічне (за потреби і експериментальне) вивчення практики вирішення даної проблеми, визначення її типового стану, недоліків і труднощів, їх причин, типових особливостей передового досвіду. Таке вивчення дає можливість уточнити, перевірити дані, опубліковані в спеціальних виданнях, в т. ч. періодичних, підняти їх на рівень наукових фактів, обґрунтованих у процесі спеціального дослідження;

  • дослідження факторів, що впливають на об’єкт або предмет дослідження;

  • обґрунтування необхідної системи заходів щодо вирішення даної проблеми;

  • експериментальна перевірка запропонованої системи заходів щодо відповідності її критеріям оптимальності, тобто досягнення максимально можливих у певних умовах результатів вирішення цієї проблеми за певних витрат часу і зусиль;

  • розробка моделі, методичних рекомендацій і пропозицій щодо використання результатів дослідження в практиці роботи відповідних установ (організацій).

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення. Об’єктом дослідження є вся сукупність відносин різних аспектів теорії і практики науки, яка служить джерелом необхідної для дослідника інформації.

Предмет дослідження міститься в межах його об’єкта. Предмет дослідження – це тільки ті суттєві зв’язки, які підлягають безпосередньому вивченню в даній роботі, є головними, визначальними для конкретного дослідження.

Об’єкт і предмет як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Предмет визначає тему магістерської роботи, тому на нього спрямована основна увага в дослідженні. Наприклад, в темі «Оцінка ефективності управління підприємством» об’єктом дослідження є ефективність управління підприємством, предметом – методи оцінки ефективності управління підприємством, метою дослідження може бути розробка методичного підходу до оцінки ефективності управління на основі використання випадкових процесів.

Підприємство, на базі якого виконувалась магістерська робота. Називають повну юридичну назву підприємства, його організаційно-правову форму, галузеву приналежність, сферу діяльності та місцезнаходження.

Джерела інформації. Указують основні джерела інформації, які були використані при написанні магістерської роботи. Це закони України, постанови Верховної Ради, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, літературні джерела з теми магістерської роботи, автореферати дисертацій з теми дослідження, вихідні дані про роботу підприємства.

Методи дослідження – це способи, за допомогою яких отримують нові наукові результати. Їх слід перелічити, визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом.

Загальними методами наукового пізнання є методи емпіричного дослідження (спостереження, порівняння, вимірювання, експеримент); методи, що використовуються як на емпіричному, так і на теоретичному рівні дослідження (абстрагування, аналіз і синтез, індукція і дедукція, моделювання тощо); методи теоретичного дослідження (сходження від абстрактного до конкретного тощо).

Наукова новизна одержаних результатів – це ознака, за якою отриманий науковий результат відрізняється від раніше одержаних. Ступінь результатів визначається як: вперше одержано, отримало подальший розвиток, вдосконалено.

Формою наукових результатів може бути: поняття, закон, закономірність, показники, залежність, система показників, індекси, моделі, методи, методичні підходи тощо.

Формулювання наукового результату має три складові: сам результат, ознака і ступінь новизни. Наприклад, науковий результат: вдосконалено оцінку ефективності управління підприємством на основі комплексного підходу. Тут результат – це оцінка ефективності управління підприємством, новизна – використання комплексного підходу, ступінь новизни – вдосконалення.

Наукові результати повинні бути достовірними. Це означає, що вони отримуються на підставі узагальнення вітчизняної та зарубіжної теорії менеджменту, сучасних наукових методів та використання звітних даних підприємств.

Практичне значення одержаних результатів. Відзначають цінність одержаних результатів для практики, можливість їх застосування на підприємствах; ступінь готовності і масштаби використання або рекомендації до застосування.

Наприклад, практична значущість може бути сформульована таким чином: «Розроблена методика дозволить підвищити ефективність управління підприємством, зменшити витрати на апарат управління і сприятиме більш раціональному використанню ресурсів підприємства».

Апробація результатів дипломної магістерської роботи. Вказується, на яких конференціях і в яких наукових виданнях висвітлено результати дослідження.

Публікації. Вказують, у скількох монографіях, статтях, матеріалах та тезах наукових конференцій опубліковані результати досліджень. Приводять їх вихідні данні, а текст наводять у додатку (додаток С).