Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры АБД 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
421.89 Кб
Скачать
  1. Мета та завдання аналізу пасивів банку

Дослідження діял. банків починається з аналізу пасиву балансу банку. Пасив балансу банку характеризує джерела коштів і природу фін. зв’язків банку. Саме пасивні операції значною мірою визначають умови, форми і напрямки викор. ресурсів банку, тобто склад і структуру його активів.

Тому головною метою аналізу пас. операцій банку є визнач. ефективності формув. його ресурсної бази за зниж. її вартості та підвищ. стабільності.

Для досягнення поставленої мети у процесі аналізу пасиву банку постають такі завдання:

- визнач. структури пасиву балансу за джерелами формув. ресурсів, тобто визнач. співвідношення між власн. капіт. та зобов.

- анал. власн. кап., його розмір, структуру та достатність;

- контрол. викон. обов’язкових нормативів достатності кап.

- здійсн. анал. зміни стат. кап. банку,

- досліджується доцільність і обґрунтованість напрямків розподілу прибутків банку,

- розроб. стратегія, щодо розширення клієнтської бази банку для зб. обсягу залучених ресурсів і їх здешевлення,

- оцінюється ділова активність банку, щодо залучення ресурсів,

-розробляється прогноз конкурентоспроможності та фін. потенціалу банку.

Аналіз пасивів банку поч. з вивчення динаміки зміни заг. Обсягу пасивів банку. Збільш. заг. обсягу пасивів банку розцінюється як позитивний момент діяльності банк. установи, так як свідчить про збільшення обсягу ресурсної бази банку. У подальшому вивчається питома вага власного капіталу і зобов’язань банку в загальному обсязі пасивів.

Збільшення заг. обсягу в абсолютних показниках, так як свідчить про підвищення рівня капіталізації банк. установи. Що стосується частки власного капіталу в загальному обсязі пасивів, то вона повинна бути на достатньому рівні. Якщо частка ВК не значна, то це свідчить про підвищення рівня ризиковості діяльності банку і зниження його стабільності і надійності.

6. Аналіз власного капіталу банку

Власний капітал банку – це сукуп-ть внесених власниками власних коштів, які зростають у процесі ефективної діяльності банку за рахунок додаткових надходжень з боку власників.

Порівняно з іншими сферами підприєм. діял. капітал банку має значно меншу питому вагу у загальному обсязі ресурсів банку. Це пояснюється специфік. діял. банків. установи, тому і призначення власного капіталу дещо інше, тобто його основ. ф-ція – це захисна. У зв’язку з цим розмір власного капіталу банку є важливим фактором, який забезпеч. фін. стійкість і надійність банк. установи.

Під час аналізу кап. банку розглядається з різних поглядів:

- капіт. брутто (балансовий капі.),

- кап. нетто (регулятивний кап.).

Регулятив. кап. – є одним із найважл. показників в діял. банків, основним призначенням якого є покриття негативних наслідків, різноманітних ризиків, які утворюються під час діял. банк. установ та забезпеч. захист вкладів, фін. стійкість та надійність банків.

Під час анал. власн. кап. банку визнач. його розмір, структура і вивчається показники динаміки, які характеризують зміну власн. капіталу банку протягом певного періоду часу.

На наступному етапі вивч. зміни стуктури бансового капіталу банку та його складових.

У процесі аналізу влас. кап. обов’язково розрах. показники ефективн. викорис. капіт. такі,як:

1) прибутковість капіталу, який розрах. шляхом ділення суми отриманого прибутку певного періоду на середній розмір кап. за цей же період. Серед. розмір кап. визнач. як середня хронологічна.

2) обсяг кредитних вкладень на одну грн. капіт., розраховується шляхом ділення обсягу кредитних вкладень на капітал банку ( характер. інтенсив. кредит. діял. банку).

Наведені показники аналіз. в динаміці, крім того визнач. вплив чинників, які забезпеч. їх зміни.

Основ. чинниками, які вплив. на прибут. капіт. банку є:

- прибутковість активів банку,

- мультиплікатор капіталу. (Активи/стат кап)

Для визнач. впливу наведених чинників використ. метод ланцюгових підстановок або абсолютних різниць.

На наступному етапі анал. влас. кап. докладно аналіз. достатність власн. кап. та зміни, які відбувалися в його складових.

У процесі аналізу недостатньо виявити за балансом розмір капіт. банку та визнач. розмір регулят. капіт. потрібно з’ясувати чи достатньо власних коштів для нормального функціонування банк. установи і захисту інтересів його кредиторів.

Достатність капіталу – здатність банку захистити інтереси своїх кредиторів та власників від незапланованих збитків, обсяг яких залежить від ризиків, які виникають у процесі здійсн. банком активних операцій.

Для забезпеч. достатності капіт. до банків. устан. доводиться з боку НБУ обов’язкові екон. нормативів достатності кап. банку такі,як:

- Н1-мін. розмір регул. кап., який залежить від виду банку, тобто встановлюється окремо для місцевих кооперативних банків, регіональних і міжрегіональних (не менше 120 млн.грн.)

- Н2-норматив адекват. регул. капіт. розрах. шляхом ділення регул. капіталу на загал. обсяг активів та певних позабалнсов. інструментів зважених за ступенем ризику та змен. на суму резервів утвор. за відповід. видами актив. опер. банку. нормат. знач.- не менше 10%.

- Н3-співвідношення регул.кап. і загального обсягу активів банку (не менше 9%).

Крім анал. виконан. обов’язкових екон. норматив. розрах. додаткові показник., які характер. достатність капіт. банку такі, як:

- К1 - розрах. шляхом ділення обсягу власного капіт. банку на загал. розмір пасиву банку, характеризує частку власн. кап. у загал. розміру пасиву. норматив. знач. 0,1-0,2,

- К2 - співід. між регул. капіт. банку і його зобов’язаннями. Показує скільки власних коштів приходить на одиницю залучених коштів. рекомендоване знач. 0,25-0,35,

- К3 – коеф. маневрування - спів. між регул. кап. і балан. кап. оптимальне знач.0,5-1,

- К4 - (коефіц. захищеності кап-лу) - розрах. шляхом ділення основ. засобів банку на баланс. капіт. Характериз. ступінь захищеності кап. банку від інфляційних процесів. Однак високе знач. цього показник.(біл.10%) свідчить про нефективне викор. власних коштів банку і може призвести до погіршення його ліквідності та платоспроможності.

Наприкінці анал. влас. кап. вноситься пропозиції спрямовані на підвищення рівня капіталізації банк. установи та на забезпеч. оптимальної структури власного кап. банку.