Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры АБД 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
421.89 Кб
Скачать

29. Факторний аналіз норми прибутку на капітал

Норма прибутку на капітал є одним із найважливіших показників, що характеризує ефективність діяльності банківської установи.

Rk = П/серед. Обсяг капіталу

Дана формула свідчить про те що, П і середньорічний обсяг ВК є чинниками першого порядку, що впливають на зміну прибутковості капіталу, тобто для визначення впливу зміни обсягу отриманого прибутку і впливу зміни обсягу капіталу банку необхідно скористатись методом ланцюгових підстановок.

Для виявлення впливу більшої кількості чинників на прибутковість капіталу використовують метод розширення факторної моделі: і чисельник, і знаменник помножуються на один і той же чинник:

Rk = П*А/К*А

Зробивши певне перегрупування отримуємо:

Rk = П*А/К*А=(П/А)*(А/К)= Rk*Мк

При подальшому розширенні факторної моделі чисельник і знаменник помножаємо на суму отриманих доходів:

Rk = П*А*Д/К*А*Д=(Д/А)*(А/К)*(П/Д)= da*Rk*Мк

Дя визначення впливу даних чинників і за 2- і за 3-факторною моделлю на прибутковість капіталу використовують метод ланцюгових підстановок і абсолютних різниць.

30. Аналіз фінансової міцності банку по доходу і прибутку

Певні співвідношення доходів і витрат комерційного банку дозволяють визначити його фінансову міцність.

Аналіз фінансової міцності ґрунтується на розподіленні витрат банку за ознакою їх залежності від обсягів діяльності. Згідно з цим, витрати поділяють на умовно-змінні та умовно-постійні. До умовно-змінних належать процентні витрати, комісійні витрати, інші банківські та небанківські операційні витрати. Умовно-постійні витрати змінюються з плином часу незалежно від обсягів діяльності банку. Залежність від періоду, протягом якого їх здійснюють та обчислюють, обумовило те, що їх називають періодичними витратами. До умовно-постійних витрат належать витрати на утримання основних засобів та нематеріальних активів, деякі господарські витрати, витрати на утримання адміністративно-управлінського персоналу, амортизаційні відрахування тощо.

Розподіл витрат на умовно-змінні (виробничі) та умовно-постійні (періодичні) дозволяє виділити і залучити до аналізу категорію проміжного доходу (за деякими джерелами: маржинальний доход). Проміжний доход визначається як різниця між загальними доходами банку та умовно-змінними витратами:

ПД=Д-Взмінні,

де ПД - проміжний доход;

Д - загальні доходи банку;

Взмінні — умовно-змінні витрати.

В іншій інтерпретації проміжний доход можна розглядати як суму постійних витрат і прибутку банку.

Виходячи з того, що доходи банку скеровуються на відшкодування витрат (умовно-змінних та умовно-постійних) і утворення прибутку, можна записати:

де Вппостійні - умовно-постійні витрати,

П- прибуток банку до оподаткування.

Таким чином, згідно з наведеним вище рівнянням:

ПД=Впостійні+П.

Для комерційного банку з нульовим прибутком правомірним буде рівняння, яким визначається мінімальний проміжний доход, що забезпечує беззбитковість банку. Тобто за умови, якщо прибуток дорівнює нулю, доход, який забезпечує беззбитковість, буде дорівнювати постійним витратам:

ПДмінпостійні, при П=0.

Виходячи з цього, рівень фінансової міцності банку можна визначити за коефіцієнтом безпеки (КБ):

Отже, рівень фінансової міцності банку буде тим вище, чим меншою буде частка проміжного доходу, необхідна банку для відшкодування своїх умовно-постійних витрат. Інакше кажучи, рівень фінансової міцності банку перебуває у зворотній залежності від рівня умовно-постійних витрат у загальному доході банку. Це означає, що нормальний розвиток комерційного банку сприяє підвищенню його фінансової міцності, адже зростання обсягів діяльності за цих умов призведе до збільшення доходів. Що ж до умовно-постійних витрат, то вони залишаться незмінними, оскільки не залежать від обсягів діяльності комерційного банку. Тобто, рівень умовно-постійних витрат по відношенню до доходів знизиться, спричинивши підвищення рівня фінансової стійкості банку.

На завершення аналізу фінансової міцності можна визначити "межу" безпеки (МБ) комерційного банку і оцінити її динаміку в досліджуваному періоді:

МБ=Д-ПДМІН.

Якщо взяти дані про рівень доходності активів банку можна визначити обсяг активів, які дозволяють отримати такий обсяг доходів, що забезпечують беззбиткову діяльність.