Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
po_var_antakh1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

2. Особливості кадрового менеджменту в кризових ситуаціях

Кадрова антикризова політика - складова стратегії виводу підприємства з кризи. Вона визначає характер взаємовідносин керівництва підприємства з його персоналом. Мета кадрової антикризової політики - зберегти кадровий потенціал підприємства для забезпечення функціонування підприємства в період кризи і виводу його з кризи.

Закордонні фахівці виділяють наступні основні різновиди кадрової політики в умовах кризи:

1. Пасивна - на підприємстві відсутня передкризового програма дій відносно персоналу. В умовах кризи кадрова робота зводиться до ліквідації негативних наслідків, що виявилися.

2. Реактивна - керівництво підприємства контролює симптоми кризових явищ і вживає заходів по локалізації кризи.

3. Превентивна - приймаються попереджуючі міри, робляться прогнози розвитку ситуації. Однак підприємство відчуває нестачу коштів для протидії кризової ситуації.

4. Активна - керівництво підприємства має у своєму розпорядженні можливості якісної діагностики розвитку кризового явища, а також має необхідні кошти для впливу на неї.

5. Авантюристична - керівництво підприємства не має якісного діагнозу розвитку кризової ситуації й обгрунтованого прогнозу її розвитку, але прагне впливати на неї доступними методами.

Варіант 10

1. Роль інвестиційного менеджменту в системі антикризового управління.

Інвестиційний менеджмент це процес управління всіма аспектами інвестиційної діяльності компанії.

Головною метою інвестиційного менеджменту є забезпечення найбільш ефективних шляхів реалізації інвестиційної стратегії компанії на окремих етапах її розвитку.

Для забезпечення успіху антикризової інвестиційної політики важливо забезпечити зв'язок між стратегічними і тактичними рішеннями в галузі інвестицій. Основною метою антикризової інвестиційної стратегії держави є структурна перебудова економіки. Тактичні інвестиційні рішення націлені на підтримку ефективної діяльності підприємств, здійснення державної фінансової підтримки неплатоспроможних підприємств для відновлення платоспроможності чи фінансування реорганізаційних заходів. Тактичні і стратегічні інвестиційні рішення розрізняються масштабами фінансових вкладень і ступенем невизначеності результатів прийнятих рішень, що зумовлює різний ступінь фінансових ризиків.

2. Функції управління підприємством

Виокремлюють кілька функцій управління. Структура цієї моделі містить два елементи: елемент керуючий; елемент виконавчий. Керуючий елемент сприймає: через вхідний канал імпульс із зовнішнього середовища через канал зворотного зв'язку імпульси, що стосуються його власного стану та стану структури системи. На підставі сприйнятих Імпульсів керуючий елемент починає функціонувати. Спочатку він визначає конкретне (кількісне) значення вихідного параметра , тобто формулює мету діяльності системи. Потім він виробляє імпульс і надсилає його виконавчому елементу (ефектору). Отже, у структурі си­стеми керуючий елемент виконує цілком конкретні функції. По-перше, він визначає мету функціонування. По-друге, кожна операція трансформаційного процесу повинна мати свого носія, тобто виконуватися певним елементом даної системи. По-третє, ефектор у системі займає підпорядковане становище. По-четверте, для того, щоб запобігти появі зовнішніх перешкод і можливих відхилень від очікуваних результатів діяльності системи, керуючий елемент повинен встановлювати параметри діяльності ефектора, вимірювати досягнуті результати роботи, порівнювати їх із запланованим обсягом, за необхі­дності — коригувати діяльність, накопичувати досвід для вдосконалення планування. Саме цим пояснюється необхідність ви­конання керуючим елементом контролюючих функцій. Ці чотири основні функції тісно зв'язані між собою в єдиному процесі управління. Незадовільне планування чи недосконала організація, так само як і слабка мотивація праці або поганий контроль, не­ативно впливають на результати діяльності фірми в цілому.З урахуванням цього важливо наголосити, що управління підприємством відображає сукупність взаємозв'язаних процесів планування, організації, мотивації та контролю, які забезпечують формування й досягнення цілей підприємства.

Варіант 11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]