Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_robota_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Практична робота № 2 Великі географічні відкриття хv-XVII ст.

Мета роботи: Виявити і вивчити шляхи подорожей та країни відправлення відомих європейських мандрівників – першовідкривачів ХV-XVII ст.

Завдання 1. Позначити на контурній карті шляхи подорожей відомих європейських мандрівників ХV-XVII ст.:

  1. Христофора Колумба;

  2. Бартоломео Діаша;

  3. Васко да Гами;

  4. Фергана Магеллана;

  5. Джона Кабота;

  6. Френсіса Дрейка;

  7. Вілляма Баренса;

  8. Абеля Тасмана;

  9. Генрі Гудзона;

  10. Генріха Мореплавця.

Завдання 2. Позначити на контурній карті держави з яких починали свої подорожі названі у першому завданні мандрівники.

Христофо́р Колу́мб (італ. Cristoforo Colombo, ісп. Cristóbal Colón, лат. Christophorus Columbus, порт. Cristóvão Colombo або Christovam Colom) (* 29 жовтня 1451 р. (інша версія — 1446 р.) — † 20 травня 1506 р.) — іспанський мореплавець, першовідкривач Америки (Багамських та Антільських островів, узбережжя Центральної та Південної Америки).

Походження

Колумб не схоже на італійські прізвища. Тому припускають, що це змінене прізвище від Колон, Колонна або Коломбо.

Твердження, що Колумб — син ткача з міста Генуя Доменіко Коломбо, нічим не підтверджені. Такого майстра не знайдено в жодному переліку майстрів ткацького цеху Генуї. А дім-музей Колумба в Генуї на площі Данте типова бутафорія - як будинок Джульєти Капулетті у Вероні або квартира Шерлока Холмса на Бейкер-стріт в Лондоні.

Невідомо, хто він за національністю. 8 країн претендують на звання Батьківщини мореплавця - від Італії до Польщі (польські моряки дуже полюбляли називати свої кораблі, як птахи: «Ожел = орел», «Яскулка = ластівка», «Голомб = голуб»).

Прізвисько Колон носив і сучасник мореплавця - італієць-авантюрист на службі у Франції Ґійом Казанова. Але це різні Колони чи Колумби.

Ім'я Христофор з грецької перекладається як "Христове світло", "людина, яка навчає християнству", а Коломб, Колумб або Колон може бути похідним від латинських слів "колонія" (Colonia, Colombia) чи "колоніст" (Colon, Colomb). На основі цього деякі дослідники висувають версію, що Америку відкрила людина, яка в середньовічних джерелах залишилась під ім'ям "християнський колоніст", "колоніст, який несе християнську віру". Можливо навіть цим іменем в різних джерелах було названо різних людей, на основі біографій яких пізнішими істориками був створений збірний образ Христофора Колумба.

Свідчення документів

Подорожі Колумба до Нового Світу

Перша звістка про Христофора Колумба задокументована 1473 роком, коли «Морський суд міста Венеція застерігав від пірата Коломбо», що був на службі герцога Рене Анжуйського. Сам Христофор часто згадував герцога Рене, з яким ділився піратською здобиччю. Як писали в англійських свідченнях - піратство тоді було «цілком пристойним для джентльмена».

Був пірат Колон і на службі у Фландрії. Христофор брав участь у морському поході англійців і португальців до Гренландії, тобто він бував і в Англії, знав про їх мандри до островів на далекому заході.

Сміливий і ризикований Колумб досяг добробуту і взяв шлюб з дочкою сеньора Корреа, губернатора Порту Санту, що контролював Азорські острови. А це ближче до островів Америки, ніж від Голландії чи Іспанії. Дружина народила Христофору сина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]