Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
po_var_antakh1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

Варіант 1

1.Типи фінансової стійкості

1) абсолютна фінансова стійкість (трапляється на практиці дуже рідко) - коли власні оборотні кошти забезпечують запаси й витрати; 2) нормально стійкий фінансовий стан - коли запаси й витрати забезпечуються сумою власних оборотних коштів та довгостроковими позиковими джерелами; 3) нестійкий фінансовий стан - коли запаси й витрати забезпечуються за рахунок власних оборотних коштів, довгострокових позикових джерел та короткострокових кредитів і позик, тобто за рахунок усіх основних джерел формування запасів і витрат; 4) кризовий фінансовий стан - коли запаси й витрати не забезпечуються джерелами їх формування і підприємство перебуває на межі банкрутства.

Фінансове стійким можна вважати таке підприємство, яке за рахунок власних коштів спроможне забезпечити запаси й витрати, не допустити невиправданої кредиторської заборгованості, своєчасно розрахуватись за своїми зобов'язаннями.

2. Діагностика на підприємстві

Оцінку фінансового стану підприємства можна об’єктивно здійснити тільки за допомогою комплексу показників, що детально й усебічно характеризують господарське становище підприємства. Саме за допомогою діагностики можна детально оцінити та спрогнозувати фінансовий стан підприємства.

Під діагностикою фінансового стану підприємства розуміється ідентифікація стану об’єкта через реалізацію комплексу дослідницьких процедур, направлених на виявлення домінантних факторів такого стану, симптомів та причин виникнення проблеми або можливих ускладнень, оцінку можливостей підприємства реалізувати стратегічні і тактичні цілі, підготовку необхідної інформаційної бази для прийняття рішення. Основним завданням діагностики фінансового стану є проведення комплексного аналізу, що забезпечить задоволення потреб як внутрішніх, так і зовнішніх користувачів. діагностика фінансового стану – це насамперед процес оцінки стану об'єкта, його ліквідності та платоспроможності за допомогою методів експрес-аналізу і поглибленого аналізу, що дасть змогу виявити проблеми фінансового стану підприємства, причини їх виникнення та визначити методи покращення ситуації. Основною цільовою установкою діагностики фінансового стану є його оцінка і виявлення резервів стабілізації, поліпшення і зростання. Засобом реалізації даної установки є організація раціональної фінансово-економічної політики. Діагностика – це повна система, яка включає методологічні основи економічного аналізу, господарського обліку, різноманітні концепції, підходи та механізми встановлення слабких сторін підприємства. Процес здійснення діагностики фінансового стану передбачає використання різних методів, прийомів, концепцій, але основою цього процесу є фінансово-економічний аналіз.

Варіант 2

1. Методи оцінки фінансової стійкості суб’єкта господарювання

1.Горизонтальний (трендовий) – базується на вивчені динаміки окремих фінансових показників у часі, за допомогою цього методу розраховують темпи росту окремих показників фінансової звітності за певний період та визначає загальні тенденції їх розвитку. 2.Вертикальний - визначає частки різних статей звітності у загальні підсумки, за допомогою цього методу розраховують питому вагу структурних складових звітів. 3. Аналіз фінансових коефіцієнтів – це визначення пропорцій між різними статтями звітності. 4.Бенч-маркінг – порівняльний аналіз підсумків роботи підприємства за результатами різних конкуруючих або більш успішно функціонуючих підприємств. 5.Нортативний аналіз – полягає у розрахунку відповідного показника або коефіцієнта і співставлення його з нормативним значенням

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]