Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
po_var_antakh1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

2.Реорганізація підприємства як економічна категорія

Реорганізація передбачає виникнення на основі діючого підприємства одного або більше нових підприємств як суб'єктів права. У разі реорганізації підприємства усі його права та обов'язки переходять до правонаступника. Законодавство визначає п'ять правових способів реорганізації підприємства: злиття, приєднання, поділ, виділ та перетворення. Злиття двох і більше підприємств в одне означає перехід прав та обов'язків кожного з них до підприємства, що виникло внаслідок правового акту злиття. У цьому випадку виникає нове підприємство. Приєднання одного підприємства до іншого означає, що до нього переходять права та обов'язки приєднаного підприємства. Поділ підприємства є створенням на базі одного існуючого підприємства двох і більше підприємств як суб'єктів права. За таких умов відбувається поділ усього майна підприємства. Такий спосіб реорганізації передбачає затвердження власником роздільного акта (балансу). Виділ передбачає, що з діючого підприємства виділяються один або більше структурних підрозділів, які створюються як самостійні підприємства. Поділу всього майна підприємства цей спосіб реорганізації не передбачає. Перетворення підприємства як спосіб реорганізації означає перетворення однієї форми власності на іншу (наприклад, державної на колективну) і відповідно зміну організаційно-правової форми підприємства. Такий спосіб реорганізації масово застосовується у процесах корпоратизації і приватизації майна державних підприємств. При перетворенні до підприємства, яке щойно виникло, переходять права та обов'язки колишнього підприємства.

Варіант 17

1. Фінансова сталість

Фінансова сталість - це стійкість фінансового становища підприємства у довгостроковій перспективі, що забезпечується високою часткою власного капіталу у загальній сумі фінансових ресурсів, які використовує підприємство та спроможністю маневрувати власними коштами для забезпечення безперебійного процесу діяльності й постійної платоспроможності. Система вважається сталою, якщо при намаганні як-небудь зрушити її з місця, вона ніби піддається цьому, але потім самостійно повертається у попередній стан. Загальна сталість системи відносно до даного її середовища є складним результатом часткових сталостей різних частин цієї системи відносно до направлених на них впливів. Найголовніша ознака фінансової сталості підприємства - це стійкість його фінансів. Фінансова стійкість відображає такий стан його фінансових ресурсів і такий ступень їхнього використання, при якому підприємство, вільно маневруючи грошовими засобами здатне забезпечити безперебійний процес виробництва й реалізації продукції, а також затрат на його розширення й оновлення.

2. Моніторинг фінансового стану підприємства.

Моніторинг підприємств — це цілісна система, основана на постійному спостереженні за рівнем і динамікою кількісних показників і якісних оцінок економічної кон’юнктури, інвестиційної активності та фінансового стану підприємств реального сектору економіки з метою своєчасного виявлення тенденцій економічних процесів, їх аналізу і прогнозу у взаємозв’язку з інструментами грошово-кредитної політики й інструментами інших складових економічної політики.

Моніторинг – це система постійного спостереження за процесами і тенденціями, що мають місце в

зовнішньому та/або внутрішньому середовищі підприємства з метою своєчасної оперативної оцінки ситуацій, що виникають.

моніторинг фінансового стану – це спеціально організоване систематичне і безупинне спостереження за фінансовою діяльністю і фінансовим станом об’єкта й оперативною їх оцінкою.

Варіант ???

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]