Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
po_var_antakh1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

2. Сутність та види фінансових ризиків

Фінансовий ризик підприємства - ймовірність винекнення несприятливих фінансових наслідків у формі втрати доходу чи капіталу у ситуацій невизначенності умов здійснення його фінансової діяльності. Фінансовий ризик класифікуються за такими основними ознаками:

1 За об’єктом виникнення *Ризик зниження фінансової стабільності підприємства. *Ризик неплатоспроможності підприємства. о грошових потоків підприємства в часі.*Інвестиційний ризик*Інфляційний ризик. *Процентний ризик.*Валютний ризик *Депозитний ризик. *Кредитний ризик.*Податковий ризик*Структурний ризик *Криміногенний ризик.

2 За характеризуючим об’єктом *ризик окремої фінансової операції .*Ризик різних видів фінансової діяльності *Ризик фінансової діяльності підприємства в цілому.

3.По сокупності інструментів, що досліджуються *індивідуальний фінансовий ризик.; *портфельний фінансовий ризик.

4.За комплексністю дослідження*простий фінансовий ризик.*складний фінансовий ризик.

5.За джерелом виникнення *зовнішній, систематичний або ринковий ризик *внутрішній, не систематичний або специфічний ризик

6.За фінансовими наслідками ризики *ризик, що спричиняє лише економічні втрати*ризик втраченої вигоди. *ризик, що спричиняє як економічні втрати, так і додаткові доходи.

7.За характером прояву у часі *постійний фінансовий ризик.*тимчасовий фінансовий ризик.

8.За рівнем фінансових втрат:*допустимий фінансовий ризик.*критичний фінансовий ризик *катострофічний фінансовий ризик.

9.За можливістю передбачення *прогнозований фінансовий ризик.*непрогнозований фінансовий ризик.

10.За можливістю страхування *фінансові ризики,які можна застрахувати.*фінансові ризики, які не страхуються.

Варіант 4

1. Алгоритм антикризового управління

2. Фактори що спричиняють виникнення криз

Фактори, які спричиняють виникнення фінансової кризи поділяють на:

– зовнішні стосовно підприємства основними з яких є інфляція, нестабільність законодавства і податкової системи, нестабільність валютного і фінансового ринків, посилення конкуренції, політична нестабільність;

– внутрішні, стосовно підприємства а саме брак фінансової стратегії, низький рівень менеджменту, втрата ринків збуту, незадовільне використання виробничих ресурсів підприємства тощо. Вплив цих факторів зумовлює втрату підприємством своїх клієнтів, покупців, зменшення кількості замовлень на продукцію підприємства, неритмічність виробництва і нерівномірність завантаження його потужностей, підвищення собівартості, зниження продуктивності праці працівників підприємства, зростання обсягу неліквідних оборотних активів і понаднормативних запасів, підвищення плинності кадрів тощо. Кризовий стан підприємства оцінюють за такими основними ознаками: а) за причиною виникнення: б) за глибиною кризових явищ. Для швидкого виявлення потенційної загрози банкрутства підприємства та своєчасного розроблення заходів для його раннього попередження використовують спеціальні методи його прогнозування – тестування та дискримінантний аніліз. Дискримінантний аналіз здійснюють на основі розроблення і обчислення значення спеціальних дискримінантних функцій (моделей). У зарубіжній практиці використовують ряд моделей прогнозування банкрутства, найвідомішими серед яких є модель Альтмана та модель Спрінгейта. 

Варіант 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]