Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП системат..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
297.99 Кб
Скачать

4. Наука цивільного права, її методи, система. Зв'язок з іншими науками

Наука ЦП- це система теоретичних поглядів, понять, ідей, теорій концепцій у сфері цив-правових відносин. Наука ЦП потрібно розглядати як одну із елементів структури юридичної науки в цілому.

Предметом науки ЦП є норми цивільного права, їх зміст, сутність, проблема застосування. Предмет науки ЦП ширший за обсягом від предмета ЦП.

Систему науки ЦП складають такі блоки:

1)історія вітчизняної цивілістики;

2)поняття ЦП, його місце у правовій системі, закономірності розвитку цив-пр. норм, їх зміст, проблеми їх застосування.

3)порівняльний аналіз цив-прав. розвитку в зарубіжних державах, вивчення зарубіжного законодавства.

Метод-спосіб дослідження явища. Загальнонаукові (діалектичний, котрий дозволяє аналізувати той чи іншийсуспільний феномен у його розвитку) і спеціальні методи:

Системний метод полягає у тому що конкретне явище розглядається як система. Виявлення елементів і розгляд їх зв’язків, загальних рис і відмінностей.

Конкретно-соціологічний метод грунтується на узагальненні і аналізі практики застосування цивільного законодавства; вивченні рівня правосвідомості у сфері дії приватного права; проведенні соціологічних досліджень відносно бажаного напряму вдосконалення цивільно-правоних норм; складанні експертних оцінок змісту і ефективності цивільно-правових актів тощо.

Догматичний метод полягає у тлумаченні структури і змісту цивільно-правових норм з метою встановлення їх "букви" і "суті", взаємозв'язку між ними тощо.

Метод nорівняльного аналізу полягає у вивченні і порівнянні різних систем приватного (цивільного) права, цивільно-правових доктрин, інститутів тощо. В процесі такого порівняльного аналізу визначаються переваги і недоліки

різних правових систем, встановлюються перспективи і характер

їхнього розвитку.

Історичний метод слугує встановленню особливостей розвитку приватного права і його традицій у цілому, окремих інститутів і категорій цивільного права тощо, що дає можливість оцінити тенденції і перспективи розвитку цієї галузі.

Метод комплексного аналізу-аніаліз питань за допомогою інших наук (наприклад економіки)

Наука ЦП пов’язана зі всіма юридичними науками-з тдп, іппв, ідпзк. Повязана з адміністративним, конституційним (визначає основні засади, принципи ЦП), цив-процесуальним (процес визнання особи недієздатною, померлою і т. д., ЦПП ґрунтується на ЦП). Часто ЦП і трудове, сімейне, земельне, господарське регулюють одні і ті ж відносини, тоді використовують спеціалізовані норми для цих відносин.

30. Поняття представництва та його види

Представництво – це правовідношення, в якому одна сторона(представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

Види представництва:

Залежно від підстав виникнення:

1) добровільне (договірне) представниuтво - те, шо грунтується на волевиявленні представника. Виникає на підставі договору: довіреність (одностронній правочин) і доручення (двохсторонній договір)

2) обов'язове або ("представниuтво за законом") – представництво на підставі безпосереднього припису закону (батьки, опікуни, піклувальники).

З них найбільш поширеним є представництво на підставі договору.

Різновидом добровільного представництва є комерuійне представництво

Згідно з і Ст. 243 ЦК комерційним представником є особа , яка постійно та самостійно виступає представником підприємців при укладенні ними договорів у сфері підприємницької діяльності. Комерційне представництво має бути підтверджене письмовим договором між представником і особою, яку представляє або довіреністю.