Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП системат..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
297.99 Кб
Скачать

2) Компонування інтегральних мікросхем,

Суть: компонування є придатним, якщо воно є оригінальним. Інтергральна мікросфема – це мікроелектронний виріб, елементи якого нерозривно пов'язані конструктивно, технологічно та електрично.

Строк охорони: 10 р.

Чим засвідчується: свідоцтвом

3) Раціоналізаторські пропозиції,

Суть: це визнана юридичною особою пропозиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рішення в будь-якій сфері її діяльності. Обєктом є: обєкт або процес.

Строк охорони: безстроково охороняються немайнові права

Особливості: Субєктами є особа – автор раціоналізаторської пропозиції та юр.особа, якій ця пропозиція подана. Юр. особа має право будь-як використовувати, автор – винагороду.

4) Сорти рослин

Суть: новий сорт рослин – це сорт рослин - окрема група рослин (клон, лінія, гібрид першого покоління, популяція) в рамках нижчого із відомих ботанічних таксонів, яка, незалежно від того, задовольняє вона повністю або ні умови виникнення правової охорони: - може бути визначена ступенем прояву ознак, що є результатом діяльності даного генотипу або комбінації генотипів; - може бути відрізнена від будь-якої іншої групи рослин ступенем прояву принаймні однієї з цих ознак; - може розглядатися як єдине ціле з точки зору її придатності для відтворення в незмінному вигляді цілих рослин сорту;

Строк охорони: 30р. а дерева + виноград – 35р. (право поширення - безстрокове)

Чим засвідчується: патентом

5) Породи тварин.

Суть: нова порода тварин – це порода тварин (порода) - сукупність особин у межах певного виду тварин, яка має генетично обумовлені стабільні характеристики (властивості та ознаки), що відрізняють її від інших сукупностей особин цього виду тварин, стійко передають їх потомкам та є результатом інтелектуальної, творчої діяльності людини.

Строк охорони: 30 р.(право поширення - безстрокове)

Чим засвідчується: патентом

*Закон про охорону прав на породи тварин – втратив чинність. На разі немає!

6) Інформація

Суть: Компютерні програм: антивіруси, драйвери, схеми роботи компютерів, браузери.

Особливості: зявилось відносно недавно. Охороняються безстроково.

7) ноу-хау

Суть: ноу-хау включає в себе знання, навики, виробничий, науковий або інший досвід, в тому числі й конфіденційного характеру; Охороняється безстроково.

Їх не традиційність виявляється як у специфіці предмету самого результату так і в неоднозначності визначення виду правової охорони.