Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП системат..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
297.99 Кб
Скачать

59. Загальна характеристика інституту авторського права і суміжних прав

Авторське право  — набір виключних прав, які дозволяють авторам літературних, мистецьких та наукових творів отримати соціальні блага від результатів своєї творчої діяльності.

Основним положенням АП є монопольне право автора на обна­родування твору — дію, завдяки якій твір уперше стає доступним для публіки. За життя автора ніхто, крім самого автора, не вправі вирішувати, чи буде випущено у світ його твір, а якщо буде, то коли і яким чином.

В основі систематизації комплексу прав, які охоплюється поняттям «авторське право», лежить їхній поділ на майнові та немайнові. Ці два види прав відрізняються один від одного тим, що майнові права автор може передати третій особі, а немайнові права автора є його невід'ємними правами — і тому не можуть бути передані будь-кому іншому. Строк тривалості немайнових прав не обмежується, строк тривалості майнових прав встановлюється міжнародними договорами та національним законодавством.

Немайнові авторські права

До немайнових прав належать права:

  • бути визнаним автором твору (право авторства)

  • дозволяти або забороняти використання твору під справжнім ім'ям автора, псевдонімом або без зазначення імені, тобто анонімно (право на ім'я)

  • дозволяти або забороняти оприлюднення твору у будь-якій формі включно із правом відкликати твір у будь-який момент до оприлюднення (право на оприлюднення)

  • захищати твір, включно із його назвою від будь-якого викривлення, що може нанести шкоду честі та гідності автора (право на захист репутації)

Майнові авторські права

До цього виду прав належать права дозволяти та забороняти:

  • право на відтворення

  • право на поширення

  • право на імпорт

  • право на публічну демонстрацію або публічне виконання

  • право на публічне сповіщення

  • право на переклад

  • право на переробку

Строк дії авторського права

Відповідно, до українського законодавства АП діє протягом усього життя автора і 70 років після його смерті. Якщо твір оприлюднено анонімно або під псевдонімом, який не прямо асоціюється з конкретною людиною і не є загально відомим, то АП діє лиш протягом 70 років після оприлюднення твору. Якщо твір був створений у співавторстві, АП діє протягом життя його авторів і 70 років після смерті останнього з них.

По завершенні строку дії АП, твори переходять до суспільного надбання. Це означає, що будь-хто може їх вільно використовувати без виплати авторської винагороди нащадкам автора.

Суміжне право виникає внаслідок факту виконання твору, виробництва фонограми, виробництва відеограми, оприлюднення передачі організації мовлення. Для виникнення і передачі суміжних прав не вимагається виконання будь-яких формальностей, в тому числі реєстрації. Права виробника фонограми і виконавця породжує сам факт створення відповідного звукозапису.

Існують три різновиди суміжних прав:

  • права виконавців на їх виконання

  • права виробників фонограм і відеограм на їх фонограми та відеограми

  • права організації мовлення на їх радіо- і телевізійні програми

Виконавцями вважаються співаки, актори, музиканти, диригенти, танцюристи та інші особи, які виконують твори літератури або мистецтва.

Виробниками фонограм і відеограм є фізична або юридична особа, яка першою здійснила звуковий запис, звучання, виконання або інших звуків

Організації радіо- і телемовлення організації, які здійснюють передачу безпровідними засобами звуків або зображень і звуків для приймання публікою

Термін дії суміжних прав:

Охорона суміжних прав обмежена у часі і різниться залежно від суб`єкта суміжних прав:

  • для виконавців охорона немайнових прав виникає з моменту створення відповідного запису і діє протягом всього життя виконавця, а майнові права виконавця охороняються протягом 50 років від дати першого запису виконання

  • для виробників фонограм ф відеограм – права охороняються протягом 50 років від дати першого опублікування фонограми ( відеограми) або їх першого звукозапису (відеозапису), якщо фонограма (відеограма) не була опублікована протягом зазначеного часу.

  • для організацій мовлення – права охороняються протягом 50 років від дати першого публічного сповіщення передачі.