Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_Foxtrot.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
242.69 Кб
Скачать

18. Оволодіння навичками роботи контролера-касира.

Розрахунок покупця здійснюється в єдиному вузлі при виході з магазина (у багатоповерхових магазинах самообслуговування створюються поетажні вузли розрахунку). Цей спосіб застосовується в більшості непродовольчих магазинів самообслуговування із централізованою формою розрахунків. При цьому способі покупець, виходячи з магазина, пред'являє контролерові-касирові відібрані товари. Контролер-касир проводить через касову машину вартість окремих товарів (зчитуючи з ярликів), визначає їхню загальну вартість, одержує від покупця гроші й видає йому разом з товаром погашений чек. Чек покупець зберігає до виходу з магазина на випадок перевірки з боку адміністрації правильності роботи контролера-касира (подвійний контроль покупців у магазинах самообслуговування не допускається). Чек на товари, що підлягають обміну, повинен зберігатися весь строк, протягом якого може вироблятися обмін.

Розрахунки з покупцями через контрольно-касові машини забезпечують точний облік грошового виторгу, дозволяють контролювати ведення розрахунково-касових операцій, скорочують час розрахунків з покупцями, підвищують продуктивність праці контролера-касира, створюють умови для контролю за от пуском товарів, знижують до мінімуму можливість помилок при розрахунках.

Перед початком роботи на машині контролер-касир одержує в представника адміністрації все необхідне для роботи: ключі, книгу кассира-операціоніста, розмінну монету, приналежності для роботи й обслуговування машини.

Директор або за його вказівкою інша особа від адміністрації магазина разом з контролером-касиром знімають показання секційних і контрольних лічильників і звіряють їх з показаннями, записаними в книгу кассира-операціоніста наприкінці попереднього дня. Переконавшись у збігу показань, вони заносять їх у зазначену книгу за поточний день у графу «На початок робочого дня» і завіряють їх своїми підписами. Після цього вони оформляють початок контрольної стрічки, на якій вказують тип і заводський номер машини, дату й час початку роботи, показання секційних і контрольних лічильників. Дані на контрольній стрічці також завіряють підписами. Потім представник адміністрації закриває замок показань секційних лічильників (ключ від замка зберігається в адміністрації).

Контролер-касир продовжує підготовку машини до роботи. Перевіряє справність пристроїв, що блокують, заправляє чекову й контрольну стрічки, установлює дататор на поточну дату, переводить нумератор на нулі. Потім, одержавши за допомогою ручного приводу (на електромеханічних машинах) нульовий чек, перевіряє чіткість друкування реквізитів на чековій і контрольній стрічках і правильність установки дататора й нумератора. Включивши машину в електромережу, одержанням нульового чека він перевіряє її роботу від електропривода. Нульові чеки, надруковані при підготовці машини до роботи, а також протягом усього робочого дня, додаються до касового звіту.

Під час роботи, одержавши від покупця гроші, касир перевіряє їх платежність і суму, називає її покупцеві й кладе гроші на очах у покупця. Визначивши суму здачі, називає її покупцеві й вручає разом із чеком, попередньо перевіривши його реквізити, без інтервалу між видачею паперових грошей і розмінної монети. Після видачі здачі й чека гроші, отримані від покупця, забирає в грошовий ящик. У магазині самообслуговування чек при врученні його покупцеві гасять, надриваючи його.

Після завершення розрахунків з покупцями (закриття магазина) касир відключає машину від електромережі, підготовляє грошовий виторг, складає касовий звіт і здає виторг разом з касовим звітом старшому (головному) касирові по прибутковому касовому ордері. Після цього представник адміністрації в присутності касира знімає показання секційних і контрольних лічильників.

Сума виторгу, певна за показниками лічильників, повинна збігатися із сумою, зданої старшому касирові. При розбіжності фактичну суму виторгу визначають, складаючи суми, надруковані на контрольній стрічці. При розбіжності результату, отриманого по контрольній стрічці, з виторгом, певної по лічильниках, становлять акт про несправності лічильників і викликають механіка. Після зняття показань лічильників, визначення й перевірки фактичної суми виторгу роблять запис у книзі кассира-операціоніста. При виявленні недостачі або надлишків їх заносять у відповідні графи книги.

Знявши показань-лічильників, представник адміністрації й касир виймають використану контрольну стрічку й вказують на ній тип і номер машини, показання секційних і контрольних лічильників, денний виторг, дату й час закінчення роботи. Дані на контрольній стрічці засвідчуються підписами.

Касові чеки в магазинах без самообслуговування зберігаються не менш 10 днів після перевірки касового звіту бухгалтерією. Використані контрольні аркуші зберігаються в директора або в бухгалтерії в опечатаному виді протягом часу між двома інвентаризаціями й до витікання 15 днів після виведення результатів останньої інвентаризації. У випадку виявлення при інвентаризації недостачі контрольні стрічки зберігаються до закінчення розгляду справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]