Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еколог_чний аудит .DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

8.1. Кліматична характеристика Покуття

Покуття відноситься до атлантико-континентальної області помірного кліма-тичного поясу. Територія Снятинського району характеризується помірно-континен-тальним кліматом з короткою малосніжною зимою, з частими відлигами, затяжними весною і осінню і помірно теплим літом.

Клімат району м'який з помірним зволоженням. Середня температура січня — мінус 5,2°С, липня — +19,0°С. Середньорічна температура повітря, за осередненими даними, складає - +7,6°С. Середньомісячні та середньорічні температури повітря по метеостанціях м.Коломия та м.Чернівці наведені в табл.8.1. Мінімальне значення температури, що спостерігалось, досягло -31°С, максимальне - +35°С.

Безморозний період триває в середньому 185 днів. Температура самої холодної п'ятиденки складає -20°С. Промерзання ґрунту не перевищує 0,5-0,8 м. Середня глибина промерзання ґрунту 34 см при найбільшій 83 см.

Перехід середніх добових температур повітря через -5°С навесні відбувається в середньому 3/ІІ, а восени 12/1; через 0°С - навесні 9/ІІІ, восени -28/ХІ; через +5°С в середньому навесні 31/IIІ, восени - 3/ХІ.

Середньорічна кількість опадів близько 700 мм. Найбільша їх кількість випадає за теплий сезон року — біля 80%. В холодний період випадає біля 160 мм опадів. Середньомісячні та річна суми опадів досліджуваного району наведені в табл. 8.2. Добовий максимум опадів може сягати 108 мм (спостерігався в червні 1897 р. в м.Коломия).

Сніговий покрив нестійкий, малопотужній - 15-20 см, з'являється у другій половині листопада, максимальної потужності досягає у другій декаді лютого. Середня висота снігового покриву складає 18 см.

Тут переважають повітряні маси, що надходять з системи атлантичних циклонів, проривається часом арктичне в холодний і тропічне в теплий період повітря. Повторюваність напрямків вітру наведена в табл.8.З. Взимку погода формується при вирішальному впливі циркуляційних процесів в атмосфері. Переміщення сюди континентальних повітряних мас азіатського походження утворює тривалі морозні періоди, а розвиток циклонічної діяльності — нестійкість погоди. Весну також визначають атмосферні процеси при деякому зростанні долі радіаційного фактору та підстилаючої поверхні. В цілому в районі переважає західний перенос повітряних мас.

Середньорічна швидкість вітру, за даними тієї ж метеостанції, при висоті флюгера 12 м складає 3,6 м/с, при цьому розподіл по місяцях спостерігається досить рівномірний,

Район характеризується найбільшим річним балансом вологи в порівнянні з іншими районами лісостепу. Багаторічні середньомісячні та річні значення (А) абсолютної вологості (в мб), відносної вологісті (В) в 13 год (%) повітря та дефіциту (Д) вологості повітря (в мб) наведені в таблиці 8.4.

Клімат Снятинського району помірно континентальний, з не спекотним літом і м'якою зимою. Середня річна температура складає +7,2°С. Максимальна температура влітку +36-37°С, а мінімальна в найбільш холодні зимові дні досягає - 31-34°С. В найбільш жаркий місяць липень середня температура становить +19-21°С, а в найбільш холодні дні січня — - 4.9-5.2°С. Необхідно відмітити значні добові коливання температури, особливо в березні і квітні, які досягають іноді 20-25°С. Тривалість безморозного періоду на ґрунті — 140-150 днів на рік. Середньорічна кількість атмосферних опадів у вигляді дощу і снігу складає 700-750 мм. При цьому найбільша кількість опадів припадає на червень - серпень (біля 65%) і найменша - в грудні - лютому (до 35%). Із загальної кількості опадів біля 80% припадає на дощ, 10% - на сніг і 10% - на змішані опади.

На протязі року переважають північно-західні і південно-східні вітри. При цьому у весняно-літній період частіше спостерігаються вітри північно-західного напрямку (особливо з квітня по жовтень), а в осінньо-зимовий період - південно-східні вітри. Середня річна швидкість вітру, за даними Снятинської гідрометеостанції, дорівнює 2,8 м/с, з найбільшими швидкостями з лютого по квітень і найменшими з липня по березень. За даними цієї ж гідрометеостанції, в середньому за рік штиль (швидкість вітру до 5 м/с) складає більше 75% від усіх типів вітрів. Найбільші швидкості властиві вітрам Пн-Зх і Сх напрямків.

В середньому в рік спостерігається біля 60 днів з туманами, з них зимові місяці по 6-12 днів, а літні по 1-2 дні. Найбільша кількість опадів з туманами спостерігається в листопаді, грудні і січні.

Метеорологічна характеристика і коефіцієнти, що визначають умови розсіювання в атмосферу забруднюючих речовин, наводяться в таблиці 8.5.