Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еколог_чний аудит .DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

8.3. Забруднюючі речовини в атмосферному повітрі

Вивчення забруднення атмосферного повітря проводилось на більш широкій площі, ніж досліджуваний полігон, і охоплювало Снятинський район Івано-Франківської області, а також сусідні з ним Кіцманський і Заставнівський райони Чернівецької області

В пробах атмосферного повітря визначався вміст О2+Аr, N2, СO2, СН4, С2H4, С2H5, С3Н8, ацетону, бензолу, бутил-ацетату, ксилолів, толуолів та етанолів (табл 8.6, рис 8.2, 8.3, 8.4, 8.5, 8.6, 8.7, 8.8, 8.9, 8.10, 8.11), а в пробах атмосферних опадів (снігу) - рН, NH4+, СІ-, Zn, Cu, Cd, Cr, Mn, Ni, Pb (табл 8.7, рис. 8.12, 8.13, 8.14, 8.15).

В результаті було установлено, що склад атмосферного повітря Прут-Дністровсько­го межиріччя характеризується такими значеннями вміст кисню змінюється від 19.52% об'ємних в с.Веренчанка Заставнівського району до 22.96% об'ємних в с.Малий Качурів того ж району при середньому значенні 21.44% об'ємних.

Вміст азоту змінюється від 77.0% об'ємних в с.Малий Качурів до 80.25% об'ємних у с.Давидівці Кіцманського району при середньому значенні 78.84% об'ємних. Вміст вуг­лекислого газу змінюється в більш широких межах - від 0.0016% об'ємних в с.Рудники Снятинського району до 0.0647% об'ємних в с.Вербівці Заставнівського району при сере­дньому значенні 0.0178% об'ємних.

Вміст метану в повітрі змінюється від 0.00026% об'ємних в м.Заставна до 0.00228% об'ємних в смт.Заболотів при середньому значенні 0.00052% об'ємних. Сума мікродомішок, до складу якої входять неон, гелій, криптон, ксенон, водень, NO, N2О, озон, CO, практично по всій території однакова і складає 0.003% об'ємних.

Середній склад атмосферного повітря по довідкових даних і визначений на дослі­джуваній нами території показує, що суттєвих розходжень в складі атмосферного повітря немає. Однак з аналізу еколого-техногеохімічних карт можна зробити деякі цікаві висновки, що характеризують сучасну ситуацію досліджуваної території.

Наприклад, аналіз вмісту кисню в атмосферному повітрі показує, що помітний його дефіцит характерний для району м.Чернівці і його околиць. Це свідчить про те, що ліси в цьому районі не встигають регенерувати кисень, який використовують промислові підприємства та населення. З того ж аналізу видно, що над лісовими масивами кисню більше ніж над населеними пунктами і сільськогосподарськими угіддями.

В протилежність О2 вміст азоту в атмосферному повітрі збільшується над м.Чернівці та його околицями, що також свідчить про значне забруднення цього району.

Характерний для Дністровської долинної екосистеми підвищений вміст СО2 в повітрі витягується кількома смугами між долинами Дністра і Черемоша - Прута від смт.Заболотова до м.Чернівців.

Таку ж картину забруднень повторюють і аномалії СН4, С2Н4, С2Н6 та С3О8. Підвищені концентрації ацетону, толуолу, бензолу, бутил-ацетату, етанолу та ксилолів, тобто речовин, які зв'язані з використанням нафтопродуктів, приурочені до районів міст Чернівці, Снятин, Заставна, Кіцмань, смт.Заболотів.

Забруднення атмосферних опадів (снігу) важкими металами свідчить, що вони попадають в досліджуваний район з повітряними переносами.

Висновки

Атмосферне повітря Снятинського району в певній мірі забруднене органічними речовинами, що зв'язані з використанням нафтопродуктів, а також важкими металами, що надходять, завдяки повітряним переносам, із сусідніх промислових районів і випадають з дощем і снігом, забруднюючи грунти, води і рослинність.

Над промисловими агломераціями в атмосферному повітрі спостерігається дефіцит кисню та надлишки вуглекислого газу і азоту.

Все це свідчить про необхідність більш детального вивчення атмосферного повітря, через яке в район поступають досить значні дози полютантів.

РОЗДІЛ 9 ЕКОЛОГІЧНИЙ СТАН РОСЛИННОГО ПОКРИВУ