Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_1-9.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
690.18 Кб
Скачать

Документ " Вимога-Накладна"

Документ призначений для оформлення операції видачі ТМЦ зі складу у виробництво. Вартість переданих ТМЦ списується на витрати виробництва

В одному документі можна відобразити наступні види витрат:

  • Виробничі

  • Загальвиробничі

  • Адміністративні

  • Витрати на збут

В БО ці види витрат відповідають списанню вартості ТМЦ на відповідні рахунки.

Реквізити шапки, які заповнюються для проведення документа в бухгалтерському або податковому обліку:

  • Склад - склад, з якого зроблена видача ТМЦ в виробництво.

  • Номенклатурна група - аналітика витрат. Вказує під випуск якої номенклатурної групи зробити списання ТМЦ на витрати. Розподіл непрямих (загальвиробничих) витрат буде виконуватися тільки на випуск продукції заданої групи при розрахунку собівартості

  • "Підрозділ організації" - підрозділ організації, на витрати якого варто віднести списання ТМЦ. Аналітика по підрозділах організацій зазначена для всіх рахунків обліку виробничих витрат

 

Розділ VII. Податковий облік

Податковий облік в типовій конфігурації ведеться згідно принципів податкового законодавства України. Ведення податкового обліку в конфігурації направлене на:

  • реєстрацію господарських операцій в податковому обліку;

  • автоматичне заповнення податкової звітності («Декларація по податку на прибуток організацій», «Декларація по ПДВ», «Розрахунку сплати єдиного податку» та інші);

  • формування і реєстрацію податкових документів, ведення реєстру податкових накладних.

Передбачена підтримка різних схем оподаткування для організацій, від імені яких в базі ведеться облік. Причому допускається я ведення обліку в одній базі для організацій з різними схемами оподаткування.

У конфігурації реалізована можливість ведення обліку основних податків. Основними податками називатимемо такі податки, сплачувані організаціями компанії, які охоплюють значну кількість господарських операцій. Тобто, для їх коректного розрахунку потрібне не лише складання податкової звітності в кінці періоду, але і детальний облік господарських операцій протягом періоду. Для таких податків, як правило, потрібні особливі аналітичні ознаки віддзеркалення господарських операцій і власна оцінка активів і зобов'язань, незалежна від бухгалтерського обліку. Основні податки, підтримувані в конфігурації це:

  • Податок на прибуток;

  • ПДВ;

  • Єдиний податок з юридичних осіб;

  • Єдиний податок з фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності (ФО, СПД).

При організації бухгалтерського і податкового обліку в типовому рішенні була задоволена лава вимог.

Незалежність даних бухгалтерського і податкового обліку.

Для кожного виду обліку інформація про господарські операції накопичується окремо з урахуванням специфіки кожного виду обліку. Наприклад, окремо для кожного виду обліку встановлюється спосіб оцінки ТМЦ при списанні. Розрахунок собівартості ТМЦ при вибутті для кожного виду обліку проводитиметься на підставі даних, накопичених в своїй підсистемі, і способом, заданим для цього виду обліку.

Зіставність даних бухгалтерського і податкового обліку.

Бухгалтерський облік ведеться за допомогою проводок на госпрозрахунковому плані рахунків. Для отримання інформації про накопичені дані і виконані операції використовуються стандартні бухгалтерські звіти.

Податковий облік ведеться за допомогою проводок на базі податкового плану рахунків, інформацію про дані податкового обліку можна отримати за допомогою стандартних податкових звітів. Для тих активів і зобов'язань, вартість і принципи обліку яких в податковому обліку може відрізнятися від бухгалтерського, використовуються спеціальні рахунки податкового Плану рахунків. Облік ведеться по класифікації, прийнятій в Декларації про податок на прибуток.

Збіг сумових і кількісних оцінок активів і зобов'язань за даними бухгалтерського і податкового обліку, в умовах відсутності об'єктивних причин їх розбіжності.

Як правило, автоматизація обліку для різних видів обліку базується на одних і тих же механізмах і працює по одних і тих же правилах. Наприклад, код розрахунку собівартості ТМЦ при вибутті з складу єдиний для всіх видів обліку, але дані для розрахунку беруться з відповідних конкретному виду обліку сховищ інформації. Відрізнятися дані розрахунку можуть:

  • в разі віддзеркалення господарських операцій не у всіх видах обліку

  • в разі відзнаки налаштувань облікової політики для різних видів обліку

  • в разі різного підходу в бухгалтерському і податковому обліку до формування суми операції і так далі

До найбільш істотних об'єктивних причин відзнаки сумових оцінок активів і зобов'язань в бухгалтерському і податковому обліку можна віднести наступні:

у бухгалтерському обліку відбиваються всі запаси, а в податковому тільки ті, які використовуються в цілях господарської діяльності підприємства (тобто, оподатковуваній податками діяльності);

  • методи нарахування амортизації можуть відрізнятися в бухгалтерському і податковому обліку. Але навіть якщо в бухгалтерському обліку прийнятий Податковий метод, відзнаки все одно будуть в частці формування вартості, що амортизується (по разному в цих видах обліку відбиваються поточний ремонт і модернізація необоротних активів). Крім того, в податковому обліку знову ж таки враховуються тільки ті активи, які використовуються в оподатковуваній діяльності, а в бухгалтерському – все:

  • гривневий еквівалент грошових коштів в іноземній валюті для цілей

бухгалтерського обліку розраховується тільки по курсу НБУ, в податковому обліку використовується поняття Балансова вартість валюти, принципи розрахунку якої відрізняються від бухгалтерських. Віддзеркалення курсових різниць в бухгалтерському обліку йде відповідно до П(С)БО № 21, а в податковому - згідно із законом про прибуток підприємств

  • використовуються різні методики визначення облікового і податкового прибутку підприємства, що обумовлене неспівпаданням підходів до визнання доходів і витрат:

  • у бухгалтерському обліку використовується принцип визначення доходу згідно Положенню (стандарту) 1 5 «Доходів» і витрати згідно Положенню (стандарту) 16 «Витрат». Доходом визнається зростання власного капіталу, обумовлене збільшенням активів або зменшенням зобов'язань, а витратою, відповідно, зменшення власного капіталу, обумовлене зменшенням активів або збільшенням зобов'язань. Модель бухгалтерського обліку прибутку базується на обліку доходів на рахівницях 7 класу і витрат на рахівницях 8 і 9 класу бухгалтерського Плану рахунків

  • визначення податкового прибутку відбувається на підставі оборотів по рахунку «Валові доходи», зменшених на суму оборотів по рахунку «Валові витрати» (з урахуванням приросту/спаду балансової вартості запасів на складах) і суму податкової амортизації. Валові доходи і витрати признаються згідно положенням Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

У конфігурації розділяються поняття облікової політики і параметрів нормативної бази податкового обліку. Основна відзнака між ними таке:

  • облікову політику податкового обліку підприємство може вибирати самостійно (наприклад, такий параметр, як спосіб оцінки запасів при вибутті). У типовому рішенні облікова політика встановлюється окремо для кожної організації, що входить в підприємство а параметри нормативної бази податкового обліку жорстко регламентуються нормативними документами і є єдиними для всіх без виключення підприємств. У типовому рішенні параметри податкового обліку задаються тільки для обліку податку на прибуток, і розгледіли у відповідному підрозділі.

Зведення про облікову політику податкового обліку зберігаються в періодичному (до місяця) регістрі відомостей «Облікова політика (податковий облік)». Вони задаються окремо для кожної організації, від імені яких ведеться облік в інформаційній базі через меню «Підприємство» -» «Облікова политика»-» «Облікова політика (податковий облік)».

У формі запису визначається дата початку періоду, на який розповсюджуються дані установки. Тут же на закладці «Основна» визначається -плательщиком яких податків є поточна організація. Значення реквізиту вибирається із зумовленого службового довідника «Схеми оподаткування»:

  • Єдиний податок

  • Єдиний податок і ПДВ

  • Податок на прибуток і ПДВ

  • Не платник.

Якщо вибрана схема, що визначає облік податку на прибуток, то стає доступною закладка «Податок на прибуток». На цій закладці задаються налаштування облікової політики в частці податку на прибуток, які розгледять далі по розділу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]