Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

9. Поняття функцій права. Який їх зв'язок з функціями держави. Обгрунтуйте зміст функцій права. Чи виконує право інші функції,наприклад,економічну,соціальну,культурну?

У юридичній науці термін "функція" вживається для характеристики соціальної ролі держави і права. Функція права - це реалізація його соціального призначення. Соціальне призначення формується з потреб суспільного розвитку. Відповідно до потреб суспільства створюються закони, спрямовані на закріплення певних відносин, їх регулювання чи охорону.

У системі функцій права головне місце займає регулятивна функція. Право регулює ті суспільні відносини, які є основою нормального, стабільного існування суспільства, відповідають інтересам його більшості або силі, яка стоїть у влади, а також впливає на суспільні відносини через оформлення їх руху (динаміки).

Регулятивна функція виражається у встановленні позитивних правил поведінки, наданні суб'єктивних прав і покладенні юридичних обов'язків на суб'єктів права.

Необхідність в охороні суспільних відносин існувала і завжди буде існувати. З того моменту, як з'явилося право, воно стає одним із найважливіших засобів охорони суспільних відносин.

Охоронна функція права - спрямована на захист позитивних суспільних відносин, які мають загальне значення, найбільш важливих економічних, політичних, національних, особистих відносин, а також усунення соціально шкідливих і небезпечних діянь людей та їх об'єднань, відновлення порушених прав суб'єктів.

Тобто право охороняє загальновизнані, фундаментальні суспільні відносини і усуває соціально шкідливі й небезпечні для даного суспільства діяння.

Основне призначення цієї функції полягає в охороні суспільних відносин, відвертанні, профілактиці порушень норм права. Сам факт встановлення заборони або санкції має серйозний вплив, змушуючи утримуватися від вчинення караних дій. Це означає, що досягається одна з цілей впливу права - охороняються певні суспільні відносини. Відбувається інформування суб'єктів суспільних відносин про те, які соціальні цінності беруться під охорону правових приписів. Спосіб охорони залежить від рівня розвитку суспільства, його політичної сутності та рівня культури.

Функції теорії держави і права до певної міри співпадають у цілому з функціями правознавства, оскільки є вона теоретичною основою правознавства. Висвітлюючи це питання, необхідно підкреслити:

по-перше, у зв'язку з тим, що теорія держави і права є одним із ефективних напрямків отримання нових знань про державно-правову дійсність, їх накопичення і систематизації, засвоєння і обмін, вона виконує онтологічну функцію (онтологія - наука про буття - грец.). Завдяки цій функції здійснюється пізнання сутності державно-правових явищ;

по-друге, з розвитком науки пов'язана й евристична функція (евристика - мистецтво віднаходити істину). Теорія держави і права володіє системою прийомів, методичних правил дослідження, які дають змогу їй не тільки пізнати, а й відкрити нові закономірності розвитку держави і права, що є особливо важливим у період реформ, соціальних змін, розбудови нових держав;

по-третє, як фундаментальна наука, теорія держави і права виконує щодо галузевих і спеціальних юридичних наук методологічну функцію. Метод (методос - з грец. "дослідження") - це спосіб дослідження державно-правових явищ, планомірний шлях наукового пізнання і встановлення істини. Дефініції та концепції загальної теорії держава і права слугують своєрідною базою для інших юридичних наук;

по-четверте, важливою є ідеологічна функція. Ідеологія (ідеа - грец. "поняття", "уявлення") та ідеологічна функція теорії характеризує світоглядну сторону. Ідеологічна функція сприяє визнанню значимої і дедалі зростаючої ролі держави і права у соціально-політичному та культурному житті країни. Вона дає можливість визначити вагомість правової свідомості, правової культури різних суб'єктів суспільного життя, вільного вибору ними усвідомленої поведінки на основі суб'єктивних прав і обов'язків;

по-п'яте, практично-прикладна функція теорії держави і права пов'язана з інтересами кожного юриста реалізувати на практиці варіанти поведінки, визначені теоретично. На основі цієї функції теорія держави і права виступає як знаряддя перетворення, реформування реальних процесів і явищ державно-правової дійсності. Ця функція знаходить своє застосування при вирішенні важливих проблем практичного державно-правового життя. Особливо наглядно ми можемо це простежити на прикладах подій кінця XX ст.;

по-шосте, найбільш характерним для теорії держави і права є передбачення розвитку державно-правових явищ. І це виконує прогностична функція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]