Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

57. Підстава і порядок звільнення з ініціативи власника. Звільнення за прогул.

Підстава щодо прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин.

На підставі пункту 4 статті 40 КЗпП роботодавець має право розірвати трудовий договір з працівником у разі вчинення ним прогулу без поважних причин. Порядок. Попереджати не пізніше ніж за два місяці.

58. Підстави і порядок звільнення з ініціативи працівників. Порядок оформлення звільнення і здійснення розрахунку.

Підстава звільнення з ініціативи працівника: 1) при трудовому договорі, укладеного на невизначений строк – попередити про це власнику або уповноважений ним орган письмово за два тижні; 2) при строковому трудовому договорі – в разі хвороби працівника або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором. Спори про дострокове розірвання трудового договору вирішуються в загальному порядку, встановленому для розгляду трудових спорів.

Відповідно до ст. 47 КЗпП роботодавець зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунки у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП. Стаття 116 КЗпП встановлює строки розрахунку при звільненні. При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації провалиться в день звільнення.

59. Режим робочого часу і порядок його встановлення. Скорочена тривалість робочого часу.

Спеціальними різновидами режиму робочого часу є:

• п’ятидений і шестиденний робочий тиждень – встановлюється власником або уповноваженим ним органом спільно з виборним органом первинної профспілкової організації з урахуванням спеціфики роботи, думки трудового колективу і за погодженням з місцевою Радою народних депутатів;

• робота змінами;

При змінних роботах працівники чергуються в змінах рівномірно в прядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку. Перехід з однієї зміни, як правило, має відбуватися через кожний робочий тиждень в години, визначені графіками змінності.

• нічний – тривалість роботи скорочується на одну годину. Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 годин ранку;

з поділом робочого дня на частини;

• неповний робочий час – за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На просьбу вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

Скорочена тривалість робочого часу (ст. 11 КЗпП) встановлюється:

1)для працівників віком від 16-18 – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15-16 (учнів віком від 14-15, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.

2)для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, - не більш як 36 годин на тиждень.

Перелік виробництв, цехів, професій і посад з шкідливими умовами праці, робта в яких дає право на скорочену тривалість робочого часу, затверджується в порядку, встановленому законодавством.

Скорочена тривалість робочого часу може встановлюватися за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до 14 років або дитину-інваліда.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]