Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

54. Поняття і порядок укладення колективного договору. Правове регулювання внутрішнього трудового розпорядку.

Колективний договір — це нормативно-правовий договір, що укладається на локальному (виробничому) рівні між роботодавцем і найманими працівниками з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин та узгодження інтересів суб'єктів соціального партнерства.

Сфера укладення колективного договору визначена у ст. 2 Закону України "Про колективні договори і угоди" — він укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають статус юридичної особи. Отже, два чинники — використання найманої праці і наявність статусу юридичної особи — визначають сферу укладення колективного договору.

Правове регулювання внутрішнього трудового розпорядку

Внутрішній трудовий розпорядок — це додержання працівником у процесі виконання трудових функцій визначеного нормами трудового права порядку організації праці.

55. Загальний порядок укладення трудового договору. Фактичний допуск до роботи

Трудовий договыр укладаэться в писмлвый формі.

Порядок укладення трудового договору умовно можна розподілити на кілька етапів:

1)      звернення особи до роботодавця з пропозицією про укладення трудового договору;

2)      розгляд заяви роботодавцем і прийняття ним рішення;

3)      видання наказу або розпорядження про зарахування працівника на роботу;

4)      оформлення трудової книжки.

При укладенні трудового договору громадянин забв’язений подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту, про стан здоров’я та інші документи.

Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням роботодавця про зарахування працівника на роботу.

Трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ чи розпорядження про прийом працівника на роботу не було видано, але працівника фактично було допущено до роботи.

56.Особенности регулирования труда несовершеннолетних.

Запрещается применение труда лиц в возрасте до 18 лет на работах с вредными и (или) опасными условиями труда, на подземных работах, а также на работах, выполнение которых может причинить вред их здоровью и нравственному развитию (игорный бизнес, работа в ночных кабаре и клубах, производство, перевозка и торговля спиртными напитками, табачными изделиями, наркотическими и токсическими препаратами).

Запрещаются переноска и передвижение работниками в возрасте до 18 лет тяжестей, превышающих установленные для них предельные нормы.

Несовершеннолетних работников нельзя привлекать к работам вахтовым методом, сверхурочной работе, работе в ночное время, в выходные и нерабочие праздничнее дни даже при наличии согласия самого несовершеннолетнего.

Работникам, не достигшим возраста 18 лет, запрещено работать по совместительству.

С ними не может быть заключен договор о полной материальной ответственности.

Продолжительность рабочего времени

работникам в возрасте от 15 до 16 лет - не более 24 часов в неделю

для работников в возрасте от 16 до 18 лет – не более 36 часов в неделю

для несовершеннолетних работников, продолжающих учебу в образовательном учреждении и работающих в свободное от учебы время в возрасте до 16 лет – не более 12 часов в неделю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]