Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

67.Поняття кримінального права. Його предмет і завдання. Суб’єкт кримінально-правових відносин.

Кримінальне право – це самостійна галузь права, яка вивчає собою сукупність юридичних норм (кримінальних законів), що встановлює які суспільні відносини є небезпечними і є злочином і які покарання застосовують до осіб, що їх скоїли.

Предметом кримінального права є відносини, що виникають у зв’язку з зчиненим злочином і застосування за це певних покарань.

Завдання кримінального права полягає в охороні найважливіших суспільних відносин від крайніх форм їх порушення. У загальних рисах воно визначено в ст.1. КК Укр., яка так і названа «Завдання КК Укр.»: КК Укр. має своїм завданням правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина, власності, громадського порядку та громадської безпеки, довкілля, конституційного устрою Укр. від злочинних посягань, забезпечення миру і безпеки людства, а також запобігання злочинам.

Охоронне завдання КК реалізується через регулювання кримінальних правовідносин методом притягнення до кримінальної відповідальності.

68. Поняття і види норм кримінального права. Система норм загальної і особливої частини Кримінального Кодексу України

Особлива частина Кримінального кодексу — це система норм, що встановлюють, які саме конкретні суспільно небезпечні діян­ня (дія чи бездіяльність) є злочинами, та які види покарань і в яких межах можуть бути застосовані до осіб, які їх вчинили.

Кримінальне право, норми якого закріплено в Кримінально­му кодексі України1 (прийнятий сьомою сесією Верховної Ради України 5 квітня 2001 р.), складається із двох органічно пов’яза­них між собою частин — Загальної та Особливої. У Загальній частині зібрано принципові відправні положення: підстава кри­мінальної відповідальності, поняття злочину, мета та система покарань, підстави і порядок їх призначення, умови звільнення від кримінальної відповідальності та покарання. В Особливій частині формулюються ознаки окремих злочинів із вказівкою на види покарань і межі, в яких вони можуть призначатися.

69.Принципи чинності кримінального закону в просторі та в часі. Зворотна сила кримінального закону і його тлумачення.

Просторова юрисдикція означає поширення кримінального закону України в межах певної території та щодо певного кола осіб.

Часова юрисдикція кримінального закону України означає тривалість дії кримінального закону в межах певного часового інтервалу.

Зворотною силою кримінального закону називається поширення дії закону на злочин, вчинені до видання цього закону, або до набуття ним чинної сили.

Зворотну силу кримінальний закон має тоді, коли цим законом усувається караність діяння.

Більш м̓ яким визнається кримінальний закон, у якого:

Санкція передбачає покарання більш м̓ яким видом, наприклад, виправданими роботами, а не позбавленням волі;

Нижча межа мінімальної міри при однаковому максимальному розмірі покарання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]