Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укрзалізниця.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

4.3 Структурні електричні схеми підсилювача потужності um і підсилювально-комутаційної станції (пкс)

Структурна електрична схема підсилювача потужності UM показана на

рисунку 15, де:

А1- вхідний підсилювач входу ЛИН.ВХ.;

А2- підсилювач-комутатор сигналу з входу ПРИОРИТЕТ;

СУ- схема управління пріоритетами;

АРП- схема автоматичного регулювання підсилення;

ПП- підсилювач потужності;

СЗПП- схема захисту підсилювача потужності;

БЖ- блок живлення;

ТВ- трансформатор вихідний.

Принцип роботи UM полягає в комутації в відповідності з заданими рівнями пріоритету і наступним підсиленням сигналів звукової частоти.

Сигнал звукової частоти з входу ЛИН.ВХ., в випадку коли відсутня керуюча напруга на контакті УПРАВЛ., після підсилення в А1 і А2 поступає через схему АРП на підсилювач потужності ПП. Коло проходження сигналу з входу ПРИОРИТЕТ при цьому блокований. З виходу ПП підсилений сигнал поступає на плату індикації для контролю рівня вихідного сигналу, що вказує на працездатний стан ПП, а також через вихідний трансформатор ТВ на клемну колодку ВЫХОД ЛИНИИ.

Рис. 15

В випадку, коли на контакт УПРАВЛ. поступає керуюча напруга «нульового» рівня, тоді блокується коло проходження сигналу з входу ЛИН.ВХ. і на вхід ПП поступає сигнал з входу ПРИОРИТЕТ. Блокування проходження сигналу здійснюється за допомогою схеми СУ.

Схема СЗПП забезпечує захист транзисторів вихідного каскаду від перегріву, перевантажень по струму і короткого замикання на виході.

Структурна електрична схема ПКС показана на рисунку 16, де

А4-А7-вхідні підсилювачі входів ВХОД1-ВХОД4;

МКК- мікшер-комутатор каналів;

СУ- схема управління роботою ПКС;

ФВЧ, ФНЧ- корегуючі фільтри високої і низької частоти;

РТ- регулятори тембру низьких, середніх і високих частот;

РГ- регулятор гучності.

Принцип роботи ПКС полягає в мікшеруванні вхідних звукових сигналів в відповідності з заданими рівнями пріоритету і наступним підсилені сумарного (результуючого) сигналу.

Вхідні сигнали, попередньо підсилені в А4-А7, поступають на регулятори УРОВЕНЬ, за допомогою яких встановлюють потрібні рівні сигналів незалежно по кожному з каналів. Мікшер-комутатор МКК виконує сумування сигналів і їх комутацію в залежності від керуючої дії, що формується схемою управління СУ.

В СУ реалізована наступна схема вхідних пріоритетів. Входи ЛИН.ВХ., ВХОД2, ВХОД3, ВХОД4 є безпріоритетними. Також входи 2-4, в залежності від положення перемикача МИКР/ЛИНИЯ, допускають роботу від мікрофонів або лінійних джерел сигналів ( магнітофон, CD- програвач і інші) незалежно по кожному з входів. Вхід ВХОД1 ПРИОРИТЕТ призначений для підключення мікрофона. Пріоритет входу ВХОД1 активізується при подачі на даний вхід звукового сигналу (пріоритет по звуковому сигналу), при цьому входи ЛИН.ВХ. і 2-4 блокуються, тобто сигнали з виходів підсилювачів А5, А6, А7 на вході МКК будуть відсутні. Пріоритет входу ПРИОРИТЕТ спрацьовує при подачі на контакт УПРАВЛ. роз’єма сигналу « нульового» рівня (пріоритет по зовнішньому керуючому сигналу), при цьому настає блокування інших входів.

Вихідний сигнал з МКК через фільтри ФНЧ, ФВЧ (при їх включені) і регулятори тембру подається на схему АРП і плату індикації для індикації перевантаження вхідних підсилювачів.

В останньому робота ПКС аналогічна роботі UM.

Контрольні запитання

1 Які функції виконує в структурній схемі підсилювача UM АРП і СЗПП?

2 Які функції виконує в структурній схемі ПКС МКК, ФВЧ і НВЧ?

3 Яким чином в схемі ПКС задається режим пріоритету?

Рис.16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]