Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укрзалізниця.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

1.11 Парковий переговорний пристрій ппу.М2

Парковий переговорний пристрій ППУ.М2 призначений для виклику командира і ведення з ним розмов в симплексному режимі, а також ведення двосторонніх розмов між робітниками в режимах «Гучно» і «Тихо».

Передня панель паркового переговорного пристрою ППУ.М2 приведено на рисунку 3, де

1 - кнопка ведення розмов в режимі «Тихо».

2 - кнопка ведення розмов в режимі «Гучно».

3 - гучномовець.

4 - мікрофон.

5 - гвинт кріплення передньої панелі.

Основні технічні характеристики

1 Рівень сигналу на перевірочному резисторі опором 100 Ом, який ввімкнений послідовно в коло «НЧ.-36В», повинен бути не менше:

  • в нормальних кліматичних умовах і при номінальній напрузі живлення – 0,25В;

  • при дії максимальних кліматичних факторах по умовам експлуатації і при межовому значенні напруги живлення – 0,2В.

2 Загальні гармонійні спотворення сигналу частотою 1000Гц на перевірочному резисторі опором 100 Ом, який ввімкнений послідовно в коло «НЧ.-36В», повинен бути не більше 5%.

3 Максимальний струм колах керування повинен бути не більше 100 мА.

4 Допустима зміна напруги живлення при яких забезпечується відповідність електричних параметрів в межах від 32 до 40В.

Рис.3

Принципова електрична схема паркового переговорного пристрою ППУ.2М приведена на рис.9 додатку. Парковий переговорний пристрій ППУ.2М має два кнопкових перемикача – «розмово – викликний»(SB1) і «розмовний» (SB2). Перший призначений для передачі повідомлень з сторони ППУ в режимі «тихого» зв’язку і виклику пульта командира, другий – для передачі повідомлень з сторони ППУ в режимі «гучного» зв’язку.

Гучномовець BF1 призначений для прийому повідомлення від пульту командира або іншого ППУ в режимі «ТИХО». На нього НЧ - сигнал поступає з контактів: 4 «Общ., вход»; 5 «Тихо»; колодки клемної ХТ1.2, через елементи С9, R17, VD6, VD7.

Для підсилення електричного сигналу, який поступає з динамічного мікрофону ВМ1, служить трикаскадний підсилювач. Напруга живлення подається в схему мікрофонного підсилювача при натисканні кнопок SB1 або SB2. При цьому напруга живлення «НЧ»±36В, через діодний міст VD4, подається в схему ( горить світлодіодний індикатор(VH1 Контроль)). Для стабілізації напруги живлення мікрофонного підсилювача служать стабілітрони VD1, VD3.

Перший каскад зібраний на операційному підсилювачі DA1.1. Сигнал з мікрофону подається на обидва входи DA1.1, коефіцієнт підсилення визначається співвідношенням опорів резисторів R2, R6. Другий каскад підсилення також виконано на операційному підсилювачі DA1.2. Коефіцієнт підсилення DA1.2 визначається співвідношенням опорів резисторів R3, R4. За допомогою потенціометра R4 встановлюють необхідний коефіцієнт підсилення мікрофонного підсилювача. Конденсатори С3, С4 усувають самозбудження DA1.1, DA1.2 на високих частотах. Третій каскад підсилення зібраний на транзисторі VT1, який увімкнений по схемі з спільним емітером. Резистори R12, R13, R16 визначають напругу зміщення на базу VT1, на резисторі R16 утворюється напруга негативного зворотного зв’язку, який стабілізує режим роботи транзистора. Навантаженням VT1 являється резистор R14, сигнал з якого через стабілітрон VD3, через відкриті діоди моста VD4, поступає на контакти: 1 «НЧ,-36В»; 2 «НЧ,+36В» колодки клемної ХТ1.1.

Для здійснення режиму «ГРОМКО» натискають кнопку SB2, при цьому на УКС ( блок БУ-02М) поступає струм керування режиму «ГРОМКО» по ланцюгу: контакт 2 «НЧ+36В»(ХТ1.1), контакт 11 плати А1.1, замкнуті контакти 4 та 1 кнопки SB2, контакт 10 плати А1.1, діод VD5, контакт 3 «Упр» (ХТ1.1). Паралельно «НЧ+36В» через VD2 і міст VD4 подається в схему мікрофонного підсилювача. В режимі «Тихо» струм керування протікає по колу: контакт 2 «НЧ+36В»(ХТ1.1), контакт 6 плати А1.1, замкнуті контакти 4 та 1 кнопки SB1, контакт 5 плати А1.1, діодний міст VD4 і внутрішній опір мікрофонного підсилювача, контакт 1 «НЧ-36В»(ХТ1.1) Для усунення зворотного акустичного зв’язку при передачі повідомлення в режимах «Громко» або «Тихо» по ланцюгу «Громко, вх»/«Громко, вых.» рупорного гучномовця розмикаються контакти 2 і 3 кнопкових перемикачів SB1 і SB2. Коли кнопки SB1 і SB2 не натиснуті вихідний сигнал напругою 120В з виходу УМ200.2М поступає на контакти: 4 «Общ. вход» і 6 «Громко вх», колодки клемної ХТ1.2. Далі сигнал з контакту 6 «Громко, вх», через нормально замкнуті контакти 2, 3 кнопок SB1 і SB2, з’єднуються з контактом 7 «Громко, вых» колодки клемної ХТ1.3, а контакт 4 «Общий, вх» ХТ1.2 і контакт 8 «Общ, вых» ХТ1.3 з’єднанні між собою. До контактів 7, 8 ХТ1.3 підключається рупорний гучномовець. Гучномовець BF1 при активізації мікрофона шунтується оптоелектронним приладом U1.

Парковий переговорний пристрій ППУ.М2В встановлюється в приміщенні.

Схемотехнічне рішення ППУ.М2В аналогічне схемотехнічним рішенням ППУ.М2. Відмінність полягає в тому, що в якості гучномовця в ППУ.М2В використовують низькоомну динамічну головку, для чого використовують вхідний трансформатор TV1. Рівень гучності гучномовця регулюється за допомогою кнопкового перемикача SA1.1, який підключає вхід динамічної головки ВА1 до тієї чи іншої вихідної обмотки трансформатора TV1.

Контрольні запитання

1 Які елементи входять в схему мікрофонного підсилювача, пояснити проходження НЧ – сигналу від мікрофона до виходу підсилювача.

2 Як подається напруга живлення в схему ППУ.

3 Пояснити як проходить сигнал керування в режимах «Тихо» і «Гучно».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]