Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
є)розд3.doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
8.35 Mб
Скачать

3.8. Утримання стрілочних переводів

3.8.1. Для попередження розладів стрілочних пе­реводів необхідно:

- слідкувати за станом колії за напрямком у плані та в профілі, за закріпленням колії від угону на стріло­чних переводах і підходах до них і вчасно усувати від­хилення, які виникають;

- закріплювати і змащувати болти, докручувати шурупи, добивати костилі;

- забезпечувати своєчасне змащування всіх час­тин, що труться, в стрілці та в хрестовині з рухомим осердям;

- вчасно підбивати перевідні бруси чи встанов­лювати виправні прокладки;

- утримувати баластну призму у встановлених розмірах;

- своєчасно ліквідувати напливи на рамних рей­ках, гостряках, вусовиках і осердях хрестовин;

- вчасно ремонтувати або замінювати зношені деталі (шплінти, болти, в то­му числі сергові та сто­порні, закладки, тяги, вкладиші, стрілочні подушки та підкладки тощо);

- утримувати в постійній справності водовідні пристрої;

- очищувати від забрудненого мастила, піску, а в зимовий час від снігу та льоду всі частини стрілоч­них переводів, забезпечуючи просвіт між підошвою рей­ки та поверхнею баласту не менше 3 см.

3.8.2. При поточному утриманні стрілочних пе­реводів на ділянках з автобло­куванням і електричною централізацією особливу увагу треба звертати на стан елементів рейкових кіл, справність ізоляції та з'єдну­вачів. Не можна допускати на­копичення води та снігу біля електроприводу, робочих і контрольних тяг, на по­душках, між вістряком і рамною рейкою. Стрілочні подушки повинні бути гладки­ми, чистими та змаще­ними. В зимовий період стрілочні подуш­ки змащують мазутом, розведеним гасом. Вістряк повинен щільно прилягати до рамної рейки та лежати на всіх стрілоч­них подушках. Не можна допускати угону вістряків відносно рамної рейки чи угону однієї рамної рейки відносно іншої більше ніж на 20 мм, допускати засмі­чення чи несправності розпірної втулки ко­реневого кріплення вкладишно-накладкового типу та відсутно­сті стикового зазору в ньому.

3.8.3. При укладанні та регулюванні стрілки із гнучкими вістряками передусім забезпечити то­чне прямолінійне положення рамної рейки прямого напрям­ку. Положення криволінійної рамної рейки не повинно відрізнятися від проектного більше ніж на 2 мм. Відстані між робочими гранями рамних рейок, виміряні по осях тяг, не повинні відрізнятися від прое­ктних, більше ніж на 2 мм. Крок лівого вістряка пови­нен дорівнювати кроку правого вістряка.

Ширину колії, величину жолоба між відведеним вістряком і рамною рейкою, прилягання вістряків до рамних рейок і упорних накладок регулюють стягува­льними муфтами стрілочних тяг. При цьому стрілка повинна бути ретельно виправ­лена в плані та профілі, робочі поверхні очищені та змащені, болти щільно за­тяг­нуті.

3.8.4. При поточному утриманні стрілочних пере­водів із гнучкими вістряками необхідно постійно забезпечувати щільне затягування болтів, особливо тих, що закріплюють вістряк на кореневому містку, рамну рейку в упорках стрілочних башмаків і упорних накладок. Гайки болтів стрілочних сережок, закла­док, тяг і болтів, що входять у перевідний пристрій, зашплінтовують. Муфти розрізних тяг повинні бути щільно стиснені контргайками.

3.8.5. Норми укладання і утримання хрестовин з безперервною поверхнею кочення не допускають об­риву хоча б одного болта в косому стику рухомого осердя, в сполученнях тяг і важелів, а також самих тяг і важелів перевідного пристрою, вищерблення рухомого осердя не повинно перевищувати величин, що допускаються для вістряків. Якщо на поверхні ко­чення осердя в зоні від перерізу 20 мм до перерізу 50 мм через підвищення його над вусовиком ме­тал ви­кришився, допускається шліфування осердя в цій зоні до рівня кочення вусовика. При цьому обрис проект­ного профілю повинен бути збережений.

3.8.6. Крок рухомого осердя гострих хрестовин з безперервною поверхнею кочення встановлюється тех­нічною документацією на ці хрестовини.

Регулювання кроку рухомого осердя викону­ється перевідним пристроєм гарнітури відповідно тех­нічних вказівок на ці стрілочні переводи.

3.8.7. Рухоме осердя необхідно утримувати особливо ретельно. Поверхні тертя башмаків повинні бути завжди чистими та змащеними. Від бокових упорів і з внутрішньої зони вусовиків треба вчасно ви­даляти бруд і сніг.

3.8.8. При утриманні стрілочних переводів із хре­стовинами з рухомим осердям особливу увагу треба звертати на закріплення від угону самого пере­воду та колії на ділянках, що примикають до хвоста хрестовини. Нормативні вимоги щодо угону наведені в розділі 2 цієї Інструкції.

3.8.9. Елементи стрілочних переводів не пови­нні мати пошкоджень і де­фектів, що створюють за­грозу безпеці руху поїздів.

Дефекти металевих елементів стрілочних пере­водів класифікуються, як і в рейках, залежно від їх виду, місця розміщення і основної причини утворення, вони наведені в «Класифікації і каталозі дефектів та пошкоджень елементів стрілочних переводів».

Класифікація дефектів призначена для організа­ції робіт з попередження появи несправностей, розробки заходів щодо збільшення терміну служби і правильного ведення обліку основ­них елементів стрілочних пе­реводів, які знімаються з колії через виникнення де­фектів.

3.8.10. Залежно від характеру та величини пошкоджень елементи стрілочних пере­водів поділяються на дві ка­тегорії: дефектні та гостродефектні.

До дефектних на всіх головних і при­ймально-відправних коліях відносяться:

а) вістряки, рамні рей­ки та хрестовини, а також рейки з'єднувальних колій стрілочних переводів, що ма­ють дефекти, деформації і ушкодження, внесені в «Класи­фікацію і каталог дефектів та пошкоджень еле­ментів стрілочних переводів»;

б) вістряки, рамні рейки та хрестовини, що ма­ють специфічні дефекти, не відмічені індексом ОД в переліку дефектів стрілочних переводів;

в) вістряки, рамні рейки, хрестовини та контр­рейки, якщо їх знос перевищує величини, вказані в табл. 2.28 (див. розділ 2).

3.8.11. До гостродефектних на головних і при­ймально-відправних коліях відносяться рейки з'єдну­вальних колій, вістряки, рамні рейки та хрестовини, що мають ушкодження, відмічені у відповідному пункті ознак дефектності рейок (п. 3.3.7).

Крім того, до гостродефектних відносяться еле­менти переводів зі специ­фічними ушкодженнями, якщо вони мають небезпечний вид чи розміри. Ці уш­кодження в класифікації показані індексом ОД.

3.8.12. До дефектних на інших станційних ко­ліях відносяться: рейки з'єднувальних колій, віст­ряки, рамні рейки та хрестовини з деформаціями і по­шкодженнями, наданими у п. 3.3.6 ознак для рейок, а також ті, що мають знос більше зазначеного в табл. 2.30 (див. розділ 2).

3.8.13. До гостродефектних на інших станцій­них коліях відносяться рейки з'єднувальних колій, віс­тряки, рамні рейки, хрестовини і контррейки з дефор­маціями та пошкодженнями, наданими у п.3.3.8 ознак для рейок, а також:

а) із виколом головки;

б) із вертикальним зносом, при якому реборди коліс зачіпаються за гайки колійних болтів і дно жо­лобів хрестовин;

в) із поперечним зломом;

г) з поперечними тріщинами вістряків і контрре­йок;

д) з іншими дефектами, необхідність негайної заміни при яких встанов­люється шляховим майстром.

3.8.14. Маркування дефектних і гостродефект­них елементів стрілочних переводів виконується ана­логічно маркуванню дефектних колійних рейок. Різ­ниця в маркуванні елементів переводів є тільки в місці її розміщення. Вона полягає в на­ступному:

а) вістряки маркуються із внутрішнього боку ко­лії на відстані 1 м від стику. Безпосередньо проти дефекту маркування виконується також із внут­рішнього боку колії;

б) рамні рейки маркуються із внутрішнього боку на відстані 1 м від пе­реднього стику. Проти дефекту маркування виконується із зовнішнього боку колії;

в) хрестовини маркуються на обох хвостових кін­цях вусовиків. Проти дефек­ту маркування вико­нується на тому боці хрестовини, на якому де­фект з'являється.

3.8.15. Гостродефектні елементи стрілочних пере­водів заміняються негайно, дефектні - в плано­вому порядку. До заміни за ними встановлюється по­силений нагляд. Умови експлуатації елементів стріло­чних переводів з конкретними видами дефектів наве­дені в «Класифікації і каталозі дефектів та пошкоджень стрілочних переводів».

3.8.16. Допустимі швидкості руху поїздів по стрілочних переводах, які мають знос металевих елементів в межах нормативного та не мають дефектів і пошкоджень, встановлюються згідно нормативів, наведених в табл. Д.8.2. При зносі рамних рейок, вістряків і хрес­товин більше допустимих норм (наведених в табл. 2.30), допустимі швидкості обмежуються згідно рекомендацій, наведених в табл. Д.8.3 та Д.8.4.

3.8.17. Порядок експлуатації стрілочних переводів, що мають дефектні елементи та пошкодження, і встановлення швидкості руху поїздів по них вирішує начальник дистанції колії на основі вказівок по експлуатації, наданих в «Каталозі і класифікації дефектів і пошкоджень елементів стрілочних переводів» з врахуванням фактичного стану переводів і умов їх експлуатації.

Порядок пропуску поїздів в кожному окремому випадку при наявності дефектів і пошкоджень елементів стрілочних переводів встановлює працівник дистанції колії посадою не нижче бригадира колії.

3.8.18. На стрілочних переводах на головних і приймально-відправних коліях при наявності кількості непридатних брусів в «кущі», а на інших коліях – вихо­дячи з кількості непридатних брусів, що не забезпечу­ють стабільність рейкової колії, допустима швидкість руху обмежується згідно рекомендацій, наведених в табл. Д. 8.6.

При встановленні допустимих швидкостей слід враховувати напрямок руху по стрілочному переводу та величину радіусу бокової колії.

В зоні вістря вістряків не допускається наявність двох суміжних непридатних брусів, що не забезпечують стабільність рейкової колії.

3.8.19. При наявності неспівпадань поверхонь кочення в стиках, бокових робочих граней, неприляганні шийки вістряка або рухомого осердя до упорних накладок, та при виході підошви рейки з реборд підкладок, швидкості руху поїздів обмежуються згідно рекомендацій наведених в табл. Д.8.5.